RU  UA

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вода по годинах: чи позбавлять українців водопостачання

Водоканали зазнають збитків через високі тарифи на електроенергію

Водоканали зазнають збитків через високі тарифи на електроенергію Фото: UNIAN

Компанії, що поставляють воду в оселі українців, водоканали, попереджають, що вже в серпні можуть істотно обмежити водопостачання. Пов'язано це з тим, що вони не в змозі оплачувати електроенергію за завищеними, на їхню думку, тарифами. "Апостроф" розбирався, чи переведуть водопостачання на погодинний графік, і чи підвищать українцям тарифи на воду.

Українські водоканали погрожують обмежити водопостачання населенню. Причина в тому, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), підняла тариф на електроенергію для цих компаній, а вартість послуг з водопостачання та водовідведення, які надають водоканали, залишила без змін. В асоціації "Укрводоканалекологія" заявили, що тариф на електроенергію збільшили з 6 до 37 копійок за 1 кВт, тобто майже на 600%, в зв'язку з чим, тільки в липні водоканали зазнали збитків у розмірі близько 200 мільйонів гривень.

"Ми хочемо попередити: з 20 серпня деякі міста змушені будуть перейти на погодинну подачу води, щоб скоротити витрати на електроенергію. Якщо ж ситуація не буде вирішена шляхом законодавчого коригування, водоканали будуть відключати від електропостачання. Припинення водопостачання та водовідведення буде мати непередбачувані техногенні та екологічні наслідки для міст України", - заявила віце-президент асоціації "Укрводоканалекологія" Ольга Бабій. За її словами, вирішити цю проблему можна, або знизивши тариф на електроенергію для водоканалів, або збільшивши тариф на водопостачання на 20%.

Проблема, яка нікому не потрібна

Однак, якою мірою претензії водоканалів є обгрунтованими? Чи не є їхній демарш банальним викручуванням рук? Адже не секрет, що в нашій країні (та й, мабуть, не тільки в нашій) до подібних загроз нерідко вдаються для того, щоб, як мінімум, привернути до себе увагу, а, як максимум, для того, щоб здобути для себе преференції.

Але проблема дійсно існує, заявили опитані "Апострофом" експерти.

"Багато водоканалів - хронічні неплатники. На кінець 2018 року ці фірми заборгували близько 6 мільярдів гривень за поставлену електроенергію", - сказав виданню старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква.

За словами директора спецпроектів науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, про проблему з боргами за електроенергію знали давно, але її ніхто не захотів вирішувати, тому що вона складна. "Це питання можна було б вирішити, якби Верховна Рада прийняла закон про врегулювання заборгованості на оптовому ринку електричної енергії", - сказав він "Апострофу".

Геннадій Рябцев: "Про проблеми з боргами за електроенергію знали давно" Фото: pixabay.com

Також, за словами експерта, всі знали, що з введенням в Україні ринку електроенергії з 1 липня 2019 року тарифи на електрику можуть вирости. І, якщо для населення уряд ввів верхню планку на ціни - через Положення про соціальні зобов'язання (ПСО), які покладено на держпідприємство "Гарантований покупець", то для комерційних споживачів ніяких обмежень немає. І це теж всі чудово знали, підкреслює Геннадій Рябцев.

Час змін

Очевидно, що для повної лібералізації ринку електроенергії потрібен перехідний період, але зараз Україна опинилася, по суті, в подвійному перехідному періоді. Один - це, власне, той час, який необхідний для врегулювання всіх проблем, що накопичилися в цій сфері, другий - вимушене міжвладдя, оскільки нова Верховна Рада та новий Кабінет міністрів ще не працюють, а старі - вже не працюють (Рада офіційно - на канікулах, а прем'єр-міністр Володимир Гройсман - у відпустці, в зв'язку з чим засідання уряду не проводяться вже другий тиждень).

І яким, враховуючи все вищевикладене, може бути вихід? Обмеження водопостачання до декількох годин на добу, як попереджають водоканали? Або ж підвищення тарифів на водопостачання і водовідведення?

Геннадій Рябцев не виключає, що в деяких містах воду, дійсно, почнуть подавати по годинах: "Адже вони (водоканали) - монополісти, і можуть робити, все, що захочуть".

Що стосується підвищення цін на водопостачання, то, як зазначив Денис Саква, це теж цілком можлива опція, тому що багато водоканалів працюють у збиток, і, як було зазначено вище, накопичили великі борги з електроенергії.

"Кондуктор розуміє"

Але підвищення тарифів на воду - останнє, що потрібно новій владі. Адже до кінця не вирішені питання з тарифами на електроенергію, взимку може подорожчати газ на зовнішніх ринках, також не все зрозуміло з поставками нафтопродуктів у зв'язку з обмеженнями імпорту з Росії, а тому отримати на рівному місці ще одну потенційну точку напруженості явно буде зайвим.

За роз'ясненнями "Апостроф" звернувся до представника президента України в Кабінеті міністрів Андрія Геруса, який свого часу працював у НКРЕКП. "Електроенергія дійсно подорожчала в липні, і я за те, щоб її знизити тепер", - заявив Герус. З приводу конкретних кроків у вирішенні цього питання, він порекомендував звернутися в НКРЕКП і в поки ще чинний уряд.

Андрій Герус: "Електроенергія дійсно подорожчала в липні, і я за те, щоб її знизити" Фото: UNIAN

Але, якщо водоканали виконають свою "обіцянку" і все ж почнуть обмежувати водопостачання з 20 серпня, невдоволення громадян упаде не на "папередніків", а вже на нинішню владу, незважаючи на те, що поки, нехай і з об'єктивних причин, вона не має всіх важелів тієї самої влади.

Вже після розмови з "Апострофом" Андрій Герус дав брифінг, на якому спершу звинуватив у бездіяльності нинішні парламент і уряд, нагадавши, що президент і його команда були проти введення ринку електроенергії з 1 липня, а потім запропонував шляхи вирішення проблеми, що склалася. "Перекласти зростання цін на кінцевого споживача - це неправильно. Зараз ми розробляємо механізми, і йде спілкування з регулятором (НКРЕКП, - "Апостроф") і з Міністерством енергетики, щоб прийняти деякі рішення, щоб відбулося зниження цін на електроенергію на 10% від поточного рівня. Я думаю, що через кілька тижнів буде проект рішення, як цю ситуацію можна далі виправляти", - пояснив Герус.

Давайте домовимося

Асоціація "Укрводоканалекологія" також дещо пом'якшила риторику. "Наше завдання - в тому, щоб провести аналіз ринку електроенергії і показати, що ситуація для водопостачальних компаній критична. Також ми повинні довести до національного регулятора цю інформацію, щоб він вирішив питання невідповідності тарифів", - заявив директор асоціації Олександр Шкінь.

У свою чергу, вже згадана віце-президент Укрводоканалекологія Ольга Бабій підкреслила, що підвищення тарифів на воду для населення не є самоціллю. "Ми просимо, щоб нас постановою Кабінету міністрів включили в ПСО, так як більш як 80% води, яку ми поставляємо, споживає саме населення", - заявила вона.

Поки незрозуміло, чи буде прийнято відповідне рішення Кабміну і, якщо буде, чий підпис опиниться під такою постановою - Володимира Гройсмана, який вже вийде з відпустки, або вже того, хто змінить його на посаді глави уряду. Але з певною часткою обережності і оптимізму можна стверджувати, що проблема буде вирішуватися, і українці не залишаться без води в серпневу спеку.

Читайте також

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі

На українців чекають темні часи: головні наслідки удару по Трипільській ТЕС

Через руйнування Трипільської ТЕС вірогідні відключення електроенергії по всій Україні, зокрема у Києві

Зруйнована енергетика: на скільки українцям вистачить світла

Стабілізувати енергосистему України після російських ракетних обстрілів допоможуть поставки енергії з ЄС та розподілена генерація