RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українці все одно дорого заплатять за газ, але в інший спосіб - нардеп Олексій Кучеренко

Питаннями регулювання тарифів займаються не ті, хто повинен

Питаннями регулювання тарифів займаються не ті, хто повинен Олексій Кучеренко Фото: УНІАН

Через постійний ріст цін на газ та електроенергію уряд планує затвердити меморандум щодо тарифної політики теплопостачання, який нібито захищатиме українців від зростання тарифів на тепло та гарячу воду. На думку народного депутата України від фракції "Батьківщина" ОЛЕКСІЯ КУЧЕРЕНКА, анонсований меморандум є популістським, оскільки у нас не зменшується ціна на газ для теплогенеруючих організацій. Тому українці все одно платитимуть за тепло більше, але це будуть не прямі оплати, а через бюджет. Про це Кучеренко розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

- В Україні 25 січня планують затвердити меморандум щодо тарифної політики теплопостачання. На вашу думку, що він може змінити, і як він взагалі буде діяти?

- Спершу я хотів би його побачити. Все ж таки чиновники і професійні люди спочатку читають документи, а потім їх коментують. Це перше.

Друге – мене вкрай смішить і дивує ця ситуація. Як так сталося, що в нас центр регулювання тарифної політики, всіх тарифів по Україні плавно перемістився в один будинок - це будівля Офісу президента на Банковій. Особисто президент проводить наради по ціні на газ для населення, по тарифах на тепло. Він регулює їх, доручає заступнику голови ОП Тимошенку перевіряти тарифи.

Коли я це почув, то перестав взагалі розуміти, навіщо ми з вами утримуємо Національну комісію з регулювання енергетики та комунальних послуг? До речі, там 600 людей працює. Члени комісії отримують чималі зарплати: там є оклади і 120, і 150 тисяч гривень на місяць.

Читайте: Люди просто не можуть платити за газ або віддають всі гроші - це не ринок - експерт

А хто оплачує утримання цього органу? Ми з вами, споживачі. У кожній платіжці ми це оплачуємо. І от у мене запитання: а що ж вони робили весь цей час, і куди ми рухалися?

- Що можете сказати по анонсованому меморандуму?

- Суть цього меморандуму не піддається аналізу з точки зору логіки. НАК "Нафтогаз", наскільки я зрозумів, усе одно буде виставляти велику ціну на газ для теплокомуненерго. І завтра-післязавтра він виставить рахунок за січень. Тепловики ще не знають, скільки коштуватиме для них газ. Але за формулою, згідно з постановою, він приблизно коштуватиме 10 гривень за куб. Це дуже велика ціна, і вона на 30% більша за ціну, яку виставили для населення. Ось тут і є головна дивина. Всі мають розуміти різницю між оптом і роздробом. Коли ви купуєте тонну цукру, то ви можете вимагати знижки. Адже на будь-якому нормальному ринку опт завжди дешевше і значно дешевше.

Відкрию таємницю: в усій Європі, у Сполучених Штатах Америки газ, який використовується для енергетики, завжди йде більш дешевим, ніж для решти споживачів. У нас, виявляється, все по-іншому. Тепер ті, хто напряму споживає газ – навіть якщо на конфорці це 5 кубів на місяць - споживатимуть його за ціною 6,99. Ну і плюс - вартість розподілу. А тепловики, які з газу виробляють тепло, для яких газ є сировиною, будуть отримувати його за ціною 10 гривень. А вони газ ще витратять на виробництво тепла, на транспортування. Їм сказали, що тарифи вони чіпати не можуть.

Частину тарифів, до речі, призначає НКРЕКП, і вона має якось не виконати свою функцію. І мені це дуже цікаво, бо вони зобов’язані перерахувати тарифи. Ну знайдуть вони вихід. Але у нас така "незалежна" комісія, що вона зробить все, що завгодно, аби лише всидіти на своїх посадах.

Частину тарифів встановлюють міста. Скажімо, в тому ж Києві цим займається КМДА. Вона так само не виконає норму закону і не буде підвищувати тариф. Для населення в результаті тарифи не зростуть, дякувати Богу. Але у тепловиків колосально зростуть збитки.

Треба шукати джерело, з якого їм це все покривати. Тому це миттєве популістське рішення. Воно не носить системного характеру, а свідчить, що уряд повністю втратив контроль. Нацкомісія в нас, вибачте, імпотентна в цій ситуації з регулюванням. В результаті ми все одно все заплатимо, але через бюджет.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі