RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Амністія капіталів має сенс тільки в одному випадку, але влада на це не пішла - Ніна Южаніна

У законі про амністію капіталів є підводні камені

У законі про амністію капіталів є підводні камені Ніна Южаніна Фото: Апостроф

В Україні запроваджується податкова амністія. З 1 вересня усі українці добровільно зможуть легалізувати всі свої активи та сплатити з них пільговий податок. З активів, які розміщені в Україні, доведеться сплатити лише 5%, якщо ж вони за кордоном - податок буде 9%. Утім у цьому законі є підводні камені. Те, що пропонується людям, як добровільна акція, може мати значні юридичні наслідки для тих, хто не буде заповнювати нульову декларацію. У чому полягає суть документу, які активи є "нормою", та кого можуть вважати порушниками чинного законодавства - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV пояснила народний депутат України, член фракції "Європейська Солідарність" Ніна Южаніна.

- Що ви можете сказати про президентський законопроект, який впроваджує одноразове декларування активів фізичних осіб для легалізації своїх статків?

- Ви знаєте, я намагалася всім пояснити суть цього проекту закону, тому що, на жаль, до другого читання він зазнав великих змін, з якими не всі змогли ознайомитися. Ставилися на підтвердження деякі поправки в залі. Це також підтвердило те, що до другого читання вносилися зміни, які абсолютно не стосувалися, наприклад, амністії капіталів.

Зараз по суті я хотіла би зосередити увагу всіх лише на одному з пунктів висновку якраз юридичного управління апарату Верховної Ради, які надаються ними як зауваження чи пропозиції до другого читання. Це дуже важливо. Вони всю таблицю до другого читання вивчили і у них була низка зауважень. Я не буду говорити про порушення принципу рівності всіх платників перед державою по сплаті податків – опускаємо це.

Амністія капіталів по суті своїй передбачає, що комусь надається право застосувати нижчі ставки, і такі акції країни проводять. Але концепція цієї ініціативи одразу була запропонована неправильно. Тобто з великим навантаженням на людей, які захочуть або не захочуть подавати декларації. Насамперед, я в сотий раз повторюю, що законами 786 і 1117 уже монобільшість звільнила від сплати ПДФО доходи фізичних осіб, які вони отримують при ліквідації або припиненні іноземної юридичної особи або іноземного утворення.

Читайте: Під матрацами українців близько $ 50 млрд, настав час їх дістати - автор закону про амністію капіталів

- Що це означає?

- Що амністія капіталів має зміст лише в одному випадку: якби ми всі разом амністувалися – і звичайні люди, і ті, хто володіє великим капіталом.

А взяти і цинічно відділити людей, які володіють великим капіталом, активи яких знаходяться за межами України і запропонувати для них ставку нуль - це було завданням всієї цієї фракції "Слуга народу" і президента зокрема.

Мені здається, що після цієї акції не треба нічого більше людям говорити. Тобто великий капітал та активи залишаються за межами України, при цьому вони будуть вважатися такими, що амністовані під нуль відсотків.

- Хто ж залишається у такому разі?

- Залишаються в Україні громадяни, наприклад, середнього класу, які, можливо, навіть не мають тих активів, норма яких нав’язана суспільству. Тобто проект закону говорить, що якщо у вас більше цієї норми, яку хтось придумав, то ви зобов’язані або пояснити, де ви взяли гроші, або якщо не можете пояснити, то подайте начебто добровільну одноразову декларацію.

- Який же набір активів вважається нормальним?

- Це квартира або квартири загальною площею не більше 120 квадратних метрів, будинок чи будинки не більше 240, один автомобіль вартістю до 400 тисяч гривень і інші активи – прикраси, одяг, антикваріат – на загальну суму не більше 400 тисяч. Якщо у вас більше цього, ви маєте розуміти ситуацію.

Я дуже хотіла б, щоб голова Верховної Ради, який буде підписувати колись цей закон, все ж таки зважив на зауваження до проекту, де однозначно прямо написано, що платники податків, які не подали відповідну декларацію, і склад та обсяг майна яких перевищує цей закріплений обсяг апріорі вважаються такими, що порушили законодавство в частині сплати податків і зборів, що не відповідає ст. 61 Конституції України.

Якщо говорити далі з юридичної точки зору, то всі громадяни зараз, які не є державними службовцями, які не подають електронну декларацію чи податкову декларацію, не мають взаємовідносин із податковим органом. Вони вільні, і їхні активи не перебувають під аналізом чи вивченням податкової служби.

Наразі у висновку до законопроекту прямо написано, що таке визначення, яке дане в цьому проекті, означає, що такі платники податку, які не бажають подати цю декларацію, вчиняють юридично значимі дії, які можуть вплинути на їх правове становище як платника податків та суб’єкта права власності. Тобто їхнє право власності тепер буде підлягати аналізу і спроможності довести ними те, що вони придбали свої активи в законний спосіб. Нонсенс.

- Тепер люди будуть стикатися з податковими органами, з якими раніше не стикалися.

- Так, і абсолютно на законних підставах. Тепер це право буде закріплено саме цим законом.

Новини партнерів

Читайте також

Рай для обраних: що не так з податковою системою в Україні

В Україні податкова система вимагає кардинальних реформ, але рубати з плеча не можна - і ось чому...

Українці, діліться вашими доходами: що передбачає національна стратегія-2030

Більшість положень Національної стратегії доходів, підготовленої урядом, є шкідливими для української економіки

Примус до хабарів: в Україні розпочинаються податкові перевірки бізнесу

МВФ вимагає від України відновити податкові перевірки підприємців, що це означає