Літо для багатьох господинь – гаряча пора, адже потрібно встигнути закрити різноманітні салати та мариновані овочі на зиму. Однак не всі знають, що необхідно дотримуватися правил, чітко слідувати рецепту і виконувати всі етапи стерилізації. І якщо ви вже в курсі, що робити, щоб огірки не покривалися пліснявою в банках, візьміть собі на замітку скільки часу стерилізувати банки з помідорами в каструлі з киплячою водою. theLime докладніше розповідає про це.
Читайте також: У духовці, каструлі та мікрохвильовій печі: кращі способи стерилізації банок.
Стерилізація банок, заповнених овочами, – це ще один спосіб зберегти домашні заготовки на зиму в цілості та безпеці та знищити мікроорганізми та бактерії, які можуть утворюватися через погано вимиті овочі або недостатньо простерилізовані банки.
Для цього знадобиться велика (широка) каструля, на дно якої слід покласти кухонні рушники або іншу чисту матерію, складену в 5-6 шарів. Замість тканини можна використовувати спеціальні дерев'яні решітки або коло. Зверху ставимо 2-3 банки, наповнені домашніми заготовками (томати, огірки, асорті тощо).
Заливаємо у каструлю теплу воду. Її температура повинна бути не меншою за температуру всередині самої банки, тому що при великій різниці температур банки можуть просто луснути. Води потрібно налити стільки, щоб вона покривала банки по "плічка".
Банки накриваємо металевими кришками, але не закручуємо. Накриваємо каструлю кришкою і даємо воді в ній закипіти.
Після закипання відразу ж зменшуємо вогонь. Під час стерилізації не можна допустити, щоб вода бурхливо кипіла, тому що вона може потрапити всередину банок із помідорами.
Читайте також: Які кришки використовувати для консервування та як їх стерилізувати: 4 способи.
Після закипання кип'ятимо домашні заготовки в залежності від розміру банки.
Час стерилізації банок:
0,5-0,75 л – 10-15 хвилин;
1 л – 15-20 хвилин;
2 л – 20-25 хвилин;
3 л – 30-35 хвилин.
Коли закінчиться час стерилізації – акуратно виймаємо банку і закручуємо. Після закручування банки перевертаємо догори дном і укутуємо теплим пледом, ковдру або щільною тканиною до повного їх остигання.
- Читайте також на theLime про 4 продукти, які не варто консервувати на зиму - швидко псуються і не радують смаком.
Цікаві новини для вас:
- Чому вибухають банки із огірками: топ-5 помилок під час консервації на зиму.
- Розумний лайфхак для консервації, щоб помідори в банках були цілими і не тріскалися.
- Три помилки під час консервації, через які огірки стають порожніми всередині.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.