Лайм

Як позбутися білокрилки на капусті без хімії: перевірений метод від досвідченого городника

Обприскування капустяного листя необхідно проводити як із зовнішнього, так і з внутрішнього боку

Білокрилка здатна завдати величезної шкоди городнім культурам - цей маленький шкідник може знищити урожай капусти і звести нанівець місяці вашої праці. Шкідник, який “окуповує” рослину, живиться її соком. І якщо його вчасно не спинити, то капустяні листки жовкнуть, згодом на них з’являються чорні плями й овоч стає непридатним для споживання.

Про те, як позбутися білокрилки народними методами без застосування хімічних препаратів, розповів автор YouTube-каналу "Корисне TV".

Читайте також: Як правильно поливати помідори, коли на вулиці пекельна спека: секрети досвідченого городника.

Як відомо, з білокрилкою дуже важко боротися навіть агресивними хімічними препаратами. У період, коли молода капуста вже починає в’язатися в головки, застосовувати хімію не варто. Тож можна спробувати побороти її за допомогою перевіреного народного способу, для якого нам знадобиться господарське мило.

"Моя молода капуста практично уся вражена білокрилою, ми будемо обробляти її двічі: перший раз – щоб знищити шкідника, другий раз через 5 днів – щоб позбуватися вже від тієї білокрилки, котра вилупиться з вже відкладених яєць.

Перший інгредієнт, котрий нам знадобиться - це господарське мило 72% або ж 50 мл рідкого господарського мила. Шматок мила ми візуально ділимо на три частини і 1/3 бруска натираємо на велику тертку. У цьому розчині господарське мило буде виступати в першу чергу як прилипач, оскільки до листя капусти усі розчини - хоч хімічні, хоч органічні - дуже погано прилипають, а з милом вони зразу прилипнуть. Також сам розчин буде лужним середовищем, що також допоможе знищити як саму білокрилку, так і її яйця", - пояснив автор відео.

Читайте також: Урожай будете збирати відрами: городник розкрив секрети вирощування солодкого перцю.

Натерте мило треба залити одним літром дуже гарячої води, щоб воно швидше розчинилося.

"Другий інгредієнт для нашого розчину – дігтярне мило, воно не таке лужне як господарське, але воно має дуже різкий і неприємний запах, котрий відлякує усіх шкідників. Саме дігтярне мило у цьому розчині виступає як відлякувач - щоб у білокрилки не виникало бажання сюди прилітати. Дігтярного мила ми також беремо 1/3 частину бруска і також натираємо його на тертку до господарського, яке вже залите окропом", - розповів городник.

Через кілька хвилин, коли мило розчиниться у воді, до розчину треба додати ще 4 літри води, щоб його загальний об’єм став 5 літрів.

"Коли все повністю розчинилося, ми додаємо третій інгредієнт - соняшникову олію, вона також виступатиме у цьому розчині як прилипач. Механізм дії такий – жир склеюватиме крила білокрилки, вона не зможе літати і швидко загине. Також цей розчин буде довше триматися на листі капусти і буде залишатися клейким", - розповів автор відео.

Читайте також: Можна зібрати ще один урожай: посівний календар на серпень.

На 5 літрів розчину треба додати 50 мл соняшникової олії і ретельно все перемішати.

"Готовий розчин ми додаємо у оприскувач з фільтром, щоб уникнути потрапляння шматочків мила до розпилювача. І потім додаємо до нього 100 мл розчину аміаку 9%. Його потрібно додавати у останню мить, щоб він не вивітрювався - раджу додавати безпосередньо перед оприскуванням. Пульверизатор швидко закриваємо кришкою і тепер переходимо до обробки капусти, не забуваючи про заходи безпеки", - зауважив городник.

Також, за його словами, треба знати кілька правил щодо обробки капусти.

"Краще за все оброблювати капусту рано вранці, коли на капусті ще залишається нічний конденсат - так ми уразимо якомога більше цього шкідника.

Оброблювати намагаємося нижню частину листа – там, де знаходиться білокрилка. Якщо ж розчин потрапить на верхню частину листа, нічого страшного - білокрилка, котра буде злітати і сідати, просто не зможе злетіти і вдень буде гинути від спеки", - пояснив фермер.

Читайте також: Як врятувати помідори від спеки: терміново зробіть це, щоб не втратити урожай.

Повторну обробку білокрилки даним розчином можна провести через 5 днів, щоб знищити нове покоління шкідників.

"Цей спосіб перевірений роками і він точно працює, але в нього є декілька мінусів. По-перше, в жодному разі не оброблюйте перед дощем, який просто змиє цей розчин. По-друге, треба обов’язково проводити повторну обробку з перервою у 5 днів, тоді цей засіб точно спрацює на всі 100%", - резюмував городник.

  1. Як врятувати помідори від фітофтори: перевірена схема боротьби з хворобою.
  2. На листі огірків з'явилися жовті плями: як врятувати врожай від пероноспорозу.
  3. Петрушка дасть чотири врожаї за сезон: дачник розкрив секрет вирощування.

Новини партнерів

Читайте також

Як зробити шви на плитці знову білими: простий лайфхак

Експерти розповіли, як відбілити шви на плитці у ванній і кухні - є простий лайфхак, який допоможе без фарбування

Мусака з баклажанів - рецепт традиційної грецької запіканки

Грецька мусака - страва, яка дійсно варта, щоб над нею потрудитися. Пропонуємо приготувати мусаку з картоплею

Мариновані помідори з цибулею - класичний рецепт, який люблять всі

Приготуйте смачні мариновані помідори з цибулею - стерилізувати банки за цим рецептом не потрібно