Олег Кашин: я легко можу уявити собі розпад Росії

Російський журналіст сумнівається, що Україна зможе відновити контроль над Кримом

Російський журналіст і громадський активіст Олег Кашин Фото: facebook.comoleg.kashin

Російський публіцист Олег Кашин в інтерв'ю "Апострофу" дав свою оцінку ситуації з окупованим Кримом, розповів, що може стати наслідком за фсбшної історії з кримської "диверсією", прокоментував вбивство у Києві відомого в Росії журналіста Павла Шеремета, інцидент з ватажком ЛНР Ігорем Плотницьким, а також відповів на питання, чи вигідна Кремлю діяльність Надії Савченко в Україні.


- Ситуація з Кримом сильно розколола українське і російське суспільства. На вашу думку, чи можна повернути півострову статус-кво?

- Дякую, що поставили це питання першим - люди радикальних поглядів зможуть прочитати на нього відповідь і не читати далі, не витрачати свій час.

- Вже заінтригували.

- Чи можна повернути статус-кво Радянському Союзу? А Югославії? А Чехословаччині? Кордони в Європі і в світі часто змінюються протягом століть, і кожного разу доречна приказка про зубну пасту і тюбик, в який її вже не запхнеш. Я впевнений, що історія Криму зробила незворотній поворот в лютому 2014 року. Чим швидше обидва наших суспільства це зрозуміють і приймуть, тим швидше життя на півострові нормалізується. Вибачте.

- А за яких обставин Росія може повернути Крим Україні?

- В принципі, я дуже легко можу уявити собі розпад Росії та появу на її території якихось нових держав. Є Кавказ, є, між іншим, Тува, є навіть Татарстан, який за 25 років пройшов той шлях національного будівництва, на який інші країни в Європі витрачали століття.

Очевидно, і Крим перебуває в зоні ризику - російська держава не дуже стійка і не дуже монолітна, і при черговому потрясінні вона цілком може втратити Крим. Чи означає це, що він у цьому випадку радісно повернеться до складу України? Ні, звичайно, не означає. Відносини Криму та Києва можна описати формулою "була без радості любов, розлука буде без печалі". Та й не дуже коректно, напевно, говорити про землю, населену живими людьми, як про предмет - "повернути". Я розумію, що в Україні ще довго буде популярним саме таке ставлення до Криму, і сподіваюся, що, принаймні, ніхто в Києві не зважиться відвойовувати Крим назад силою.

- Але ж поки Росія не поверне Крим, наші країни навряд чи помиряться...

- Я не думаю, що взагалі в Росії навіть ті політики, які зараз говорять про Крим як про частину України (Явлінський, Касьянов), будуть готові відмовитися від Криму, якщо раптом прийдуть до влади. Говорячи про Путіна і його політику, багато згадували Гітлера, Судети, і це порівняння, напевно, є цілком доречним. Але Крим можна вважати Судетами і по відношенню до України, а маніакальне бажання його повернути може принести багато бід і Криму, і самій Україні. Гітлер живе не тільки в Путіні, майте це на увазі.

- Останнім часом має місце дуже динамічне зближення Путіна з Ердоганом. Наскільки це вигідно Росії?

- Я б не став говорити в цьому контексті про Росію. Сьогодні російська держава занадто зав'язана на персоні Путіна, і замість національних інтересів у Росії тільки особисті інтереси Путіна. Йому - так, напевно, вигідна дружба з Ердоганом. Путін взагалі хоче бути впливовим світовим лідером, оскільки його прогнали з клубу провідних країн світу, з "сімки" ("вісімки"), то йому тепер потрібні будь-які дружби такого роду.

- А чи може Ердоган визнати Крим російським?

- Я думаю, це питання часу. Можливо, Трамп стане президентом США і визнає Крим. А за Трампом потягнуться інші, чому б і ні.

- Думаєте, у Трампа є шанс стати президентом США?

- Я взагалі не розбираюся в американській політиці і не хотів би про неї говорити. Але ми ж з дитинства знаємо, що результат американських виборів непередбачуваний, тому у Трампа, звичайно, є шанс.

- Останні кілька днів дуже активно обговорюється спроба "диверсії" у Криму. Як Путін це використовує?

- Так, я справді боюся, що нинішнє (штучне і ініційоване Росією) загострення може призвести до нових бойових дій на Донбасі. Але поки що можна сподіватися, що адресати цієї гри знаходяться всередині Росії: скоро вибори, треба якось тримати росіян в тонусі, "диверсія" в Криму для цього непогано підходить.

- Чи може Путін зважитися на військовий удар по Україні?

- Я сподіваюся, що ні, але і очікування гарячої фази - це саме по собі майже війна. Ну а стріляти в регіоні і не переставали.

- Метою нібито українських "диверсантів" було "вбити туризм в Криму". Вам не здається ця фраза смішною?

- Здається, звичайно. Це фраза з газети "Коммерсантъ", з текстів її відділу злочинності, який дуже часто використовується російськими спецслужбами для інформаційних зливів такого роду. А сливи з ФСБ завжди звучать смішно, тому що в цій конторі багато параноїків і шпіономанів, вихованих в культурі 1937 року.

- Російські "Известия" 12 серпня написали з посиланням на свої джерела, що Росія може розірвати дипломатичні відносини з Україною. Чи можливий такий сценарій? І навіщо це Путіну?

- Взагалі, дивно, що Україна не розірвала дипломатичні відносини ще в 2014 році. Це було найдивнішим в донбаській війні, коли українська влада постійно заявляла, що воює з Росією, але при цьому мала в Москві своє посольство, а в Липецьку - знамениту фабрику.

- Чи підтримуєте ви ідею введення візового режиму між Україною і Росією?

- Ну, по факту він вже введений українською стороною. Останній раз я в'їжджав в Україну навесні 2014 року, і в "Борисполі" проходив з СБУ процедуру, цілком порівнянну з отриманням візи. Мені це, звичайно, не подобається. Візи - це погано, свобода пересування - найважливіше право людини.

- Що думаєте стосовно кандидата в посли РФ в Україні Михайла Бабича? Це агент ФСБ? Яку загрозу для України він може нести?

- Я не дуже вірю в самостійну сутність ФСБ. Як би грізно не звучала ця абревіатура, вона залишається всього лише інструментом в руках Кремля. Я не розумію такої хворобливої реакції на Бабича з боку українців. Вам що, потрібен російський посол, який не пов'язаний ні з Росією, ні з Кремлем, який-небудь кіноактор, який буде посміхатися і нічого не вирішувати?

Бабич - цілком зловісний сурковський чиновник, фігура досить похмура. Ну, так і відносини між нашими країнами зараз такі. Так що він їм цілком адекватний.

- А що скажете про Савченко? Що думаєте про її політичну діяльність зараз?

- Мені весело спостерігати за тим, як ті ж самі люди, які зліпили з Савченко національну героїню, тепер проклинають її за ті, загалом, банальні слова, які вона говорить.

- А як вважаєте, чи вигідна її діяльність зараз Кремлю?

- Мені здається, Кремлю якраз вигідний радикалізм в стилі горезвісного "Правого сектора" - риторика випаленої землі стосовно Донбасу. А риторика в тому вигляді, в якому її викладає Савченко - я впевнений, що через рік-два вона стане повсюдною в українському суспільстві, а Савченко просто випереджає час.

- Як вважаєте, замах на ватажка ЛНР Ігоря Плотницького — це була інсценування? Кому вона вигідна?

- Ні, не думаю, що це інсценування. Плотницький, судячи з усього, персонально стоїть за вбивствами багатьох незалежних сепаратистських лідерів типу Мозгового, Дрьомова або Бєднова. І людей, охочих йому помститися, в Луганську достатньо.

Але ви праві - будь-яка подія такого роду може бути вигідно самому Плотницькому в його боротьбі проти незалежних командирів і за зміцнення власної влади.

- З моменту вбивства Шеремета пройшло вже три тижні. Якщо допустити в цьому злочині "російський слід", то як думаєте, замовники домоглися своїх цілей?

- Коли вбили Бориса Нємцова, російська пропаганда намагалася говорити про український слід. Це було смішно. І мені здається, що розмови про російський слід у вбивстві Шеремета настільки ж "достовірні".

Ви живете у країні, що воює, у вас людське життя знецінилася до більш низьких, ніж в Росії, показників, у вас всі на всіх ображаються і всі всіх ненавидять - а ви чогось шукаєте російський слід. Шукайте на здоров'я, звичайно, але це дурне заняття в даному випадку.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов