RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Виведення російських військ з Донбасу: місяць, коли багато що стане зрозуміло

Україні варто вірити в краще, але готуватися до гіршого

Україні варто вірити в краще, але готуватися до гіршого Фото: politeka.net

Заступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак прогнозує, що вже в 2018 році Україна поверне контроль над окупованими районами Донецької та Луганської областей. На його думку, обставини змушують Росію прибрати з Донбасу свої війська. Координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук розповів "Апострофу", чому такий сценарій занадто оптимістичний, попередив про небезпеку "місцевих виборів" в ОРДЛО та пояснив, чому треба уважно слідкувати за тим, що буде відбуватися у вересні.

Сценарій швидкого виведення російських військ з Донбасу занадто оптимістичний. Безумовно, ми можемо сподіватися на нього, і він більш ніж прийнятний для України. Але виникає кілька питань. По-перше, якщо прийняте рішення про виведення військ з Донбасу, то в будь-якому випадку Москва залишає за собою, я впевнений на триста відсотків, якийсь сценарій, щоб далі все одно якось впливати на ці території.

Тобто можна розглядати проблему комплексно: питання виведення російських військ і те, що буде після цього - який сценарій реінтеграції Донбасу в Україну бачать в Москві. А це принципово, ми знаємо. Це включає послідовність проведення місцевих виборів, взяття кордону під контроль тощо. У питанні контролю над кордоном, насправді, якраз камінь спотикання: від цього залежить, чи зможе Україна повноцінно взяти під контроль цю територію, або ж Росія все одно буде якимось чином проштовхувати особливий статус тощо.

З іншого боку, якщо говорити про те, як ми повинні реагувати на таку інформацію, я думаю, що ми повинні готуватися до найгіршого. Вір в краще, готуйся до гіршого — це абсолютно правильно. Безумовно, питання політичного рішення для Донбасу Київ ставив на чільне місце і бачив такий варіант єдиним практично з 2014 року, після підписання "Мінська-1". Але поки ми не бачимо особливих передумов і особливого бажання Москви якось врегулювати це питання, щоб регіон дійсно повернувся до складу України.

Я думаю, що буде показовим період приблизно з початку до середини вересня. Річ у тім, що ще взимку-на початку весни ми отримували інформацію, що Москва орієнтувала ватажків ЛНР-ДНР щодо готовності до проведення на окупованих територіях так званих місцевих виборів. Причому ми знаємо, що спочатку розглядалися два варіанти. Перший - за законодавством України, тобто під контролем міжнародних організацій. І другий варіант - проведення "самостійних" виборів під контролем Москви. Ми знаємо, що були підготовлені два списки кандидатів до органів місцевої влади. У першому випадку кандидатами визначалися товариші без якогось яскравого шлейфу за собою, тобто не військові злочинці. А в другому були зібрані люди з "Новоросії".

Остання наша інформація датується, якщо я не помиляюся, квітнем поточного року, і орієнтування було якраз на осінь. Я думаю, що якщо на початку вересня ми будемо отримувати інформацію, що все-таки є команда з Москви готуватися до місцевих виборів, то та інформація про виведення російських військ з Донбасу буде лише прикриттям. Потрібно вірити в краще, але моніторити те, що відбувається в цих районах. Тільки завдяки цьому ми зрозуміємо, налаштована Москва на якийсь такий варіант, або ж це лише прикриття і вішання локшини на вуха нам і нашим американським партнерам.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України