RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нова пропозиція по Донбасу: приватна розвідка США розкрила задум Кремля

Stratfor про пропозицію Москви ввести миротворців на Донбас

Stratfor про пропозицію Москви ввести миротворців на Донбас Фото: EPA/UPG

Майже три роки Київ виступає за введення миротворчої місії ООН на Схід України, але зараз така пропозиція виходить від Москви. Президент Росії Володимир Путін запропонував Раді Безпеки ООН розмістити миротворців на лінії розмежування на Донбасі, що, за його словами, "пішло б на користь вирішенню проблеми на південному сході України". Москва вже направила в ООН проект резолюції про розміщення миротворців на лінії зіткнення. Тим не менше такі дії слід розглядати, скоріше, як спробу послабити тиск на Росію з боку Заходу, і особливо Вашингтона, ніж як щире бажання покласти край збройному конфлікту, йдеться в звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Україна, зі свого боку, переконана, що Москва більше зацікавлена в отриманні нових важелів впливу на Захід, ніж у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Тим більше, що пропозиція Путіна набагато більш обмежена, ніж будь-яка, що виходила б від Києва. Пропозиція Москви не передбачає доступу ООН до окупованих територій Донбасу чи ділянки російсько-українського кордону, яка знаходиться під контролем сепаратистів (бойовиків ДНР-ЛНР і російських військових, - "Апостроф"), що обмежить можливість контролювати потік зброї та особового складу. Перший віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко заявила: "Путін, в кращих традиціях гібридної війни, намагається спотворити ідею українського керівництва про миротворців на Донбасі, перевернути все з ніг на голову".

Але багато західних країн серйозно поставляться до пропозиції Путіна, і Міністерство закордонних справ України вже визначило умови, що будь-які миротворчі місії не мають включати російських військовослужбовців і передбачати дозволу від сепаратистів. Уже зараз Німеччина – ключовий посередник у мирних переговорах, який закликав Росію і Україну докладати більше зусиль для вирішення конфлікту – висловила схвалення плану, запропонованого Путіним. Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель заявив, що, пропонуючи розгорнути миротворчу місію в Україні, Росія змінила свою політику щодо України. Він пішов далі, заявивши, що "якщо все буде добре з блакитними касками, це стане першим кроком для зняття санкцій проти Росії".

Тим не менш Росія буде пильніше стежити за реакцією США. Незважаючи на риторику Дональда Трампа щодо налагодження більш тісних зв'язків з Росією, Вашингтон зберіг більш войовничу позицію щодо Москви, ніж Європа, особливо в питанні конфлікту в Україні. Вашингтон продовжує закликати Москву дотримуватися Мінських угод і зберігає підтримку Києва у питаннях політики і безпеки. Нещодавнє ухвалення ініційованого Конгресом пакету санкцій проти Москви показало інституційні обмеження, з якими стикається президент США, коли справа стосується Росії.

Незалежно від бажань Трампа, США і Росія все більше не в ладах. За останні кілька місяців Москва і Вашингтон займалися серією взаємних заходів, таких як висилка дипломатів і закриття дипоб'єктів, а Росія попереджала, що буде реагувати "асиметрично". Між тим, офіційні особи США відзначили можливість надати Україні летальну зброю, що загострило б конфлікт, але могло б служити стримуючим фактором для Росії. Однак, говорячи про летальну зброю для України, Путін заявив, що цей крок може призвести не тільки до великих жертв, але і до того, що так звані ДНР/ЛНР спрямують зброю в "інші зони конфлікту, які чутливі для тих, хто створює проблеми для них".

У цьому контексті пропозицію Путіна щодо миротворців можна розглядати як спробу переконати США і Захід в тому, що Росія прагне до обмеження насильства в конфлікті в Україні. Хоча РФ і продовжує грати роль шкідника для Америки в проблемах Північної Кореї та Сирії, Москва хоче довести свою спроможність ухвалювати зважені та конструктивні рішення. Цей образ може змусити деяких західних партнерів України, таких як Німеччина, з більшою ймовірністю прийняти зусилля Кремля. І, відзначивши своє прагнення до деескалації на Сході України, Росія може отримати перепочинок у переговорах зі США.

Із наближенням президентських виборів у Росії, які мають відбутися в березні 2018 року, Путін навряд чи піде на якісь великі поступки, які можуть завдати шкоди його популярності серед росіян. І обмежена пропозиція Росії щодо миротворців говорить про те, що в найближчому майбутньому навряд чи відбудуться стратегічні зміни в конфлікті в Україні. Але більш за все пропозиція Путіна спрямована на те, щоб розколоти єдину позицію західних країн щодо Росії і дати Москві більше можливостей для маневру у взаєминах з іншими країнами. На майбутній сесії Генеральної асамблеї ООН ключовим стане розуміння, наскільки успішними виявляться такі спроби і наскільки Росія зможе позбутися тиску Заходу.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному