RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні хочуть "повернути" незаконне збагачення: депутатів вже відправляють до психіатра

Навіщо депутати намагаються скасувати статтю КК щодо незаконного збагачення?

Навіщо депутати намагаються скасувати статтю КК щодо незаконного збагачення? Фото: УНІАН

Поки у владі тривають дискусії, чи потрібен в Україні антикорупційний суд, депутати від "Блоку Петра Порошенка" та "Народного фронту" запропонували нову ініціативу. Нардепи впевнені, що незаконність придбання тих чи інших активів повинні доводити не вони, а правоохоронні органи. Тому що існуюча норма Кримінального кодексу не зовсім відповідає демократичним принципам. Відповідний законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді. Але в суспільстві це сприйняли, як скасування кримінальної відповідальності для чиновників за незаконне збагачення, і звинуватили нардепів у підтримці корупції. Що ж насправді несе в собі цей законопроект і чи отримає він підтримку в парламенті, розбирався "Апостроф".

Про що законопроект

Абзац перший статті 368-2 Кримінального кодексу України "Незаконне збагачення" народні депутати ухвалили ще в 2015 році. Її сенс полягає в тому, що чиновники повинні довести законність придбання активів у значному розмірі або передачу їх будь-якій іншій особі. У разі відсутності відповідних доказів, "чиновники караються позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна".

Дану норму закону парламентарі змушені були ухвалити в рамках реалізації візової лібералізації. Її вимагали міжнародні партнери України – Європейський союз і Міжнародний валютний фонд.

Але вже за три роки депутати набралися хоробрості та запропонували змінити цю статтю. 12 грудня минулого року 59 депутатів підписали і направили подання до Конституційного суду України. Представником став нардеп від "Народного фронту" Павло Пинзеник. У своєму поданні депутати хочуть визнати неконституційною норму закону, про яку говорилося вище, посилаючись на конституційний принцип презумпції невинуватості. Тобто особа не може вважатися винною, поки її провину не доведуть слідство і суд. Тому депутати вимагають зняти з себе зобов'язання доводити законність своїх активів, якщо вони не можуть пояснити їх походження, і змусити правоохоронні органи займатися збором доказів.

Для роз'яснення ситуації "Апостроф" звернувся до позафракційного депутата Сергія Мельничука, який підписався під цим поданням. Нардеп не одразу зрозумів, про що йде мова. Тільки після надання списку з його особисто вписаними ініціалами, Мельничук підтвердив, що вважає подання правильним.

"Будь-який чиновник, як і громадянин України, повинен мати презумпцію невинуватості. І не людина повинна доводити свою невинуватість, а сторона звинувачення. Тобто доводити чесне або нечесне отримання активів", - пояснює нардеп. Він підтвердив "Апострофу", що готовий проголосувати за відповідний законопроект, якщо він буде направлений до парламенту.

І такий документ вже зареєстрований на сайті ВРУ. Так, 18 січня нардепи від фракцій "Блок Петра Порошенка" - Геннадій Чекіта і Андрій Шинькович - а також "Народний фронт" - Олександр Кірш і Владислав Данілін - зареєстрували законопроект №7499 "Про внесення змін до статті 368-2 Кримінального кодексу України з метою приведення його положень до вимог Конституції України". Документ повністю відповідає вимогам конституційного подання, а його автором став Данілін.

Але, вимагаючи дотримання законів і Конституції, депутати, які підтримали дану ініціативу, зазнали критики з боку активістів і просто небайдужих людей. Так, юрист Transparency International Україна Максим Костецький зізнався "Апострофу", що дуже здивований такій боротьбі деяких депутатів зі статтею 368-2 . Він розуміє, до яких наслідків це може призвести, якщо в парламенті підтримають цю ідею.

"Справа в тому, що зараз стаття "Про незаконне збагачення" передбачає кримінальну відповідальність у разі, якщо будь-який чиновник купив або придбав будь-яке майно за гроші, походження яких він не може пояснити. Наприклад, якщо у чиновника останні 10 років річний дохід становить 200 тис. гривень, але він придбав квартиру за 200 тис. доларів і не може пояснити, звідки у нього такі гроші, то він повинен сісти на два роки з конфіскацією майна", - сказав він.

За незаконне збагачення передбачається позбавлення волі на строк від двох до десяти років, конфіскація майна і заборона займати певні посади Фото: Serhii Nuzhnenko / RadioSvoboda.org

Якщо ж депутати ухвалять зміни, то не матиме значення, звідки у чиновника взялися гроші – навіть якщо буде легальний договір купівлі-продажу майна. Це фактично знищує саму суть раніше прийнятої статті. В такому випадку, на думку юриста, в Україні буде декриміналізація за незаконне збагачення, і, відповідно, люди за це не відповідатимуть.

"Цей законопроект є продовженням боротьби влади зі спробою зберегти корупційні схеми", - підкреслив співрозмовник "Апострофа".

Але от самі депутати так не вважають.

Хто заварив кашу

Автором законопроекту став Володимир Данілін від НФ. Співавтори законопроекту його підтримали і погодилися поставити під документом свої підписи. Але після скандалу, що виник навколо законопроекту, сам автор і його колега за фракцією Кірш відкликали свої підписи.

"Тільки-но я згадав про цю конституційну презумпцію невинуватості в одному із законопроектів, як профборці з корупцією образилися на мене тільки за те, що я опинився серед тих, хто підписав проект, згідно з яким карається незаконне! А було – якщо підозрюваний не зміг довести законність. Різниця в тому, що сьогодні людина за замовчуванням верблюд, поки не доведе інше, а в моєму варіанті йому повинні довести його верблюжість (незаконність)", - написав Кірш у своєму блозі.

На даний момент під законопроектом залишилося два підписи – Чекіти і Шиньковича з БПП. Однак, за інформацією "Апострофа", перший також відкликає свій підпис, про що особисто підтвердив виданню.

"Переконаний: злодій повинен сидіти у в'язниці. І я солідарний з усіма ініціативами щодо викорінення корупції в країні. Але в чинному законодавстві є суттєві концептуально-правові недоліки. Через них боротьба з корупцією перетворюється на політичну розправу з неугодними людьми. Так, положення відповідної статті 368-2 суперечать Кримінальному кодексу, Конституції України та порушують конституційне право на презумпцію невинуватості. Усунути цю проблему покликаний законопроект №7499... Фактично пропонується змінити лише формулювання - "законність підстав, придбання яких не підтверджено доказами" на "незаконне придбання активів". Про декриміналізацію незаконного збагачення чиновників не йдеться в принципі!" - прокоментував "Апострофу" Чекіта.

Нардеп переконаний, що "законопроект №7499 необхідний для дотримання положень Конституції України та роботи держави в правовому полі".

Останній, хто залишився, – Андрій Шинькович. Зв'язатися з ним не вдалося, тому поки незрозуміло, чи продовжить він боротьбу за включення законопроекту до порядку денного парламенту.

За інформацією джерела "Апострофа" в "Народному фронті", законопроект був поданий не для того, щоб його ухвалили. Співрозмовник видання відмовився говорити, для чого це робиться. Але він впевнений, що стаття 368-2 дійсно є неконституційною.

"Це один з ключових елементів для зачистки всього українського політичного поля руками НАБУ і САП. Кримінальна відповідальність політика без необхідності доведення його провини – про що ще можна мріяти?" – сказав співрозмовник.

Фото: Олександр Клименко, iportal.rada.gov.ua

Він також розповів, що саме керівництво фракції змусило Даніліна і Кірша відкликати свої підписи. "Через істерики наших західних друзів", - пояснив співрозмовник, додавши, що перед виходом з такою ініціативою ніхто не планував радитися з лідерами фракції.

Законопроект депутатів не оцінили і в Адміністрації президента. Джерело "Апострофа", наближене до президента, назвало проект закону "безглуздим".

"Не думаю, що ми його підтримаємо. Потрібно ще дізнатися у цих депутатів, які мотиви того, чому вони зареєстрували такий законопроект", - сказало джерело в АП.

У самому БПП також не особливо розуміють, навіщо нардепи заварили цю кашу. "Він (законопроект, - "Апостроф") не пройде в залі. Про це навіть немає сенсу говорити", - запевнило "Апостроф" джерело в президентській фракції.

Ініціаторам – психіатричну експертизу

Ініціативу колег підтримав нардеп від "Радикальної партії Олега Ляшка" Ігор Мосійчук. Він переконаний, що ті, хто звинувачують, повинні довести, що у депутата щось не так. Парламентар, на думку нардепа, не зобов'язаний цим займатися.

"На цьому побудована світова юриспруденція", - відповів він "Апострофу". Чи буде їхня фракція голосувати за законопроект, Мосійчук відповісти не зміг. Він вважає, що для початку потрібно детально вивчити документ.

А його колега, позафракційний депутат Борислав Береза, емоційно висловився про ідею парламентаріїв з коаліції.

"Я вважаю, що люди повинні пройти психіатричну експертизу. Це було б уже прекрасним показником мого ставлення, - сказав Береза "Апострофу". - Закони потрібно приводити у відповідність з нормами Конституції. Але не намагатися врятуватися від відповідальності за незаконне збагачення".

Юрист Максим Костецький не виключає, що депутати бояться, що в Україні все-таки з'явиться антикорупційний суд. Тому зараз намагаються будь-якими способами убезпечити себе на всіх фронтах.

"Але цей законопроект показує, що народні обранці потроху починають втрачати зв'язок з реальністю, якщо говорити чесно", - підкреслив він.

Політичний експерт Євген Магда назвав такі ініціативи недалекоглядними й абсурдними. Але в демократичному суспільстві не можна заборонити говорити і робити дурниці.

"Я не вірю, що Порошенко чи Яценюк викликали їх (авторів законопроекту, - "Апостроф") на килим і говорили, щоб вони реєстрували. Як на мене, в цьому випадку це особисті проблеми тих людей, які цей законопроект зареєстрували", - сказав він виданню.

Опитані "Апострофом" експерти і депутати також не вірять, що даний законопроект набере голоси в парламенті.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України