RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий "Будапешт" і сто мільярдів компенсації від Росії: Тимошенко про "Нову стратегію безпеки"

Майбутній кандидат в президенти озвучила своє бачення стратегії української безпеки

Майбутній кандидат в президенти озвучила своє бачення стратегії української безпеки Фото: ba.org.ua

Сьогодні, 30 жовтня, в столичному НСК "Олімпійський" пройшов форум "Нова стратегія миру і безпеки", на якому майбутній кандидат в президенти Юлія Тимошенко озвучила кілька цікавих, хоч і небезперечних ідей, що стосуються розвитку системи безпеки України. Також вона заявила про те, яку суму повинна компенсувати Росія Україні і українцям. "Апостроф" вирішив зробити добірку найцікавіших меседжів одного з фаворитів президентських перегонів.

Військовий кабінет

У ході свого виступу Юлія Тимошенко вийшла з рядом свіжих заготовок, що стосуються стратегії безпеки України. Зокрема, вона повідомила про початок формування так званого "військового кабінету", який, за словами лідера "Батьківщини", буде займатися розвитком стратегії світу для України. "Оголошую початок формування військового кабінету, склад якого буде оприлюднений до президентських виборів", - сказала Тимошенко під час форуму.

Займатися цим процесом буде екс-депутат і колишній віце-прем'єр-міністр уряду АР Крим Андрій Сенченко, який "має досвід врегулювання гострих конфліктів, що відбувалися на півострові в ці роки".

"Будапешт плюс"

Ще одне питання, яке підняла Тимошенко – вирішення ситуації з агресією Росії на Донбасі. За її словами, надані Києву в рамках Будапештського меморандуму гарантії повинні бути виконані. "У нашій стратегії досягнення миру провідна роль відводиться Будапештському формату переговорів. Потрібен поглиблений формат - "Будапешт плюс", - заявила Тимошенко.

Після президентських виборів, обіцяє Тимошенко, вона має намір запросити в Україну керівників країн-підписантів Будапештського меморандуму – США, Великобританії і Росії, а також лідерів Франції, Китаю, Німеччини і Верховного комісара ЄС з питань безпеки. В такому випадку, зазначає Тимошенко, в Україну повернеться мир, а окупований Донбас і анексувати Крим будуть звільнені.

На думку політика, це дозволить повернути Україну свою "суб'єктність в переговорному процесі", відкриє перспективи включення в міжнародний порядок денний питання незаконної анексії Криму, який не є предметом Мінських домовленостей.

Водночас лідер "Батьківщини" зазначила, що не закликає "вбивати Мінський процес, який перебуває у стагнації, особливо на тлі відсутності інших політико-дипломатичних форматів", але наполягає на співпраці зі світовим співтовариством, щоб цей формат отримав "реальність і дієвість".

Без амністії і особливого статусу

Окремо Тимошенко зупинилася і на своєму проекті нової Конституції. Зокрема, вона підкреслила про те, що Україна повинна залишитися унітарною державою, а ідея особливого статусу Донецької і Луганської областей є неприпустимою.

"Ніякої загальної амністії без розбору. Ніякого особливого статусу ні для Донецької, ні для Луганської областей бути не може! Нам потрібна нова Конституція, яка дасть повноваження і свободу всім громадам в Україні, але залишить нашу державу унітарною. Федералізм неприпустимий, тому що це шлях до нового сепаратизму", - підкреслила вона.

При цьому вона нагадала, що "Батьківщина" виступила проти такого "специфічного шляху досягнення миру, як Закон України про особливий статус Донецької та Луганської областей". На думку Юлії Тимошенко, Україні потрібна інша стратегія світу, головна ідея якої - "ув'язка безпеки і розвитку".

Сто мільярдів від Росії

Також Тимошенко оптимістично ставиться до перспектив відшкодування Росією як країною-агресором всіх збитків, заподіяних Україні та її громадянам в результаті військових дій і окупації.

Більш того, за словами майбутнього кандидата в президенти, її команда встановила і задокументувала декілька тисяч фактів заподіяння шкоди конкретним громадянам, що дозволить воїнам, які отримали поранення, сім'ям загиблих, а також вимушеним переселенцям отримати компенсації від країни-агресора.

"Якщо всі постраждалі українські громадяни подадуть позови проти держави-агресора, то загальна сума претензій, розрахована за практикою Європейського суду з прав людини, перевищить 100 мільярдів євро", - зазначила політик.

Переселенцям - статус

Підняла Тимошенко і тему переселенців. За її словами, українська держава повинна офіційно визнати жертвами збройного конфлікту всіх осіб, які вимушено покинули окуповані території Донбасу і Криму в результаті агресії Російської Федерації.

"Ми введемо прозорий порядок встановлення права власності на житло, землю і майно та повернемо людям те, що в них нечесно, використовуючи зброю, забрали. Буде також створено фонд виплат матеріальної компенсації, зокрема на ліки і медобслуговування. Ми введемо спрощені адміністративні процедури отримання і відновлення всіх необхідних для життя документів для вимушених біженців, щоб вони могли отримати повноцінні українські документи – паспорт і все інше", - сказала вона.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли