RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Жорсткий тролінг чи тонкий розрахунок: чому у Путіна забули про Коломойського, Ахметова і Фірташа

У Кремлі своїм санкційним списком домоглися роздраю всередині України

У Кремлі своїм санкційним списком домоглися роздраю всередині України Фото: EPA/UPG

У четвер, 1 листопада, глава уряду Росії Дмитро Медведєв підписав постанову, яка вводить санкції щодо 322 громадян і 68 компаній із України. Аналіз документа продемонстрував цікавий перекіс: незважаючи на те, що список в основному складається з відомих нардепів, топ-чиновників і великих бізнесменів, у ньому не знайшлося місця для низки ключових гравців - президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, українських олігархів Ріната Ахметова й Ігоря Коломойського, а також "газовиків" Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка. Проте, практично кожному з них передали "привіт" іншим чином. У тому, як складався список, і які наслідок він матиме для України, розбирався "Апостроф".

Злий жарт для олігархів

Після того як 22 жовтня Україна разом із іншими європейськими країнами продовжила на півроку - до 15 березня 2019 року - санкції проти Росії, у Кремлі вирішили погратися в контрсанкції. Утім, про те, що у Путіна готують відповідні списки, стало відомо ще у вересні. Більш того, у неформальних розмовах із "Апострофом" деякі відомі українські політики розповідали про те, що вони, швидше за все, потраплять під російські санкції. Зокрема, в оточенні екс-глави Адміністрації президента Віктора Януковича Сергія Льовочкіна ще місяць тому говорили про його можливе потрапляння до списку санкцій. Але "газовиків" у документі, підписаному 1 жовтня прем'єром РФ Дмитром Медведєвим, не виявилося. Інша справа, що під санкції потрапили їхні підприємства...

У цілому, якщо проаналізувати список санкцій, то впадає в очі відвертий тролінг зі сторони його укладачів. Туди практично без розбору записали близько сотні народних депутатів. І якщо з представниками "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту" все більш-менш зрозуміло, то як пояснити введення санкцій проти колишніх "регіоналів", лояльно налаштованих до Росії, і чим не догодили Кремлю Юрій Мірошниченко, Юлій Йоффе або Євген Геллер?

Достатньо просто пояснити відсутність у списку ряду "топових" персонажів. Схоже, у Москві вирішили жорстоко пожартувати над олігархами. З одного боку, у списку санкцій ми не побачимо прізвище Ігоря Коломойського. З іншого - туди потрапив його партнер Геннадій Боголюбов, а також інші "приватівці" - Геннадій Корбан і Олексій Мартинов. До того ж їх підприємство "Дніпроазот" виявилося в опалі.

До списку санкцій РФ не потрапили Ігор Коломойський, Рінат Ахметов, Дмитро Фірташ Фото: колаж Апостроф

Аналогічна історія трапилася з Дмитром Фірташем - у списку є його підприємства - "Сумихімпром" (його керівник - Ігор Лазакович - теж потрапив під санкції), "Рівнеазот", черкаський "Азот", два гірничовидобувних комбінати - ТОВ "Валки-Ільменіт" і "Міжрічинський гірничо-збагачувальний комбінат" та інші.

Проти шерсті в Кремлі вирішили погладити й Ріната Ахметова. Формально в списку його немає, проте його люди і підприємства потрапили під санкції. Наприклад, мова йде про Юрія Риженкова - генерального директора і голову правління ключової компанії Ахметова "Метінвест". У списку і ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат", що є спільним активом Ахметова і Коломойського й інші підприємства, які входять в орбіту впливу найбагатшої людини України.

Деякі з експертів пояснили таку поведінку Росії хитрою грою, розрахованою на поступове підпорядкування олігархів собі. "Зараз абсолютно не в інтересах Кремля вводити проти Ахметова персональні санкції, але можна ввести їх проти деяких його підприємств, щоб трохи натиснути на больові точки і показати, що Кремль "тримає руку" на його пульсі, і, знову ж таки, подивитися на його реакцію, на його політичне лавірування в цих умовах. Стосовно Дмитра Фірташа використовується аналогічна тактика "дрібних порізів", яка полягає в тому, що наноситься один "поріз", і, якщо немає потрібної реакції, то наноситься наступний "поріз" і так далі. Тому зараз у список вносяться окремі підприємства, але не вносяться великі персоналії, а далі - будуть дивитися на їхню поведінку", - розповів "Апострофу" фінансовий експерт Олексій Кущ.

При цьому він зазначив, що "наш обиватель недооцінює колосальні підкилимні взаємозв'язки нинішніх політичних еліт України з великим російським капіталом". Що вельми важливо під час виборчої кампанії, яка зараз повним ходом йде в Україні.

Хто більший ворог Росії

Уже зараз у соцмережах активно обговорюють відсутність в рейтингу Петра Порошенка. Політолог Петро Олещук в коментарі "Апострофу" прогнозує, що через наявність/ненаявність тих чи інших відомих політиків можуть початися справжні медіа-війни. "Із усіх значущих майбутніх кандидатів на президентських виборах у списку опинилася тільки Юлія Тимошенко. Відсутність її опонента - Порошенка можна списати на практику не включати глав держав у подібні списки. Україна теж не піддавала російського президента Володимира Путіна прямим санкціям", - зазначає він.

Водночас Олещук вважає, що ця історія все одно сильно вдарить по Порошенку. "У списку підприємств немає кондитерської імперії (мається на увазі Roschen, - "Апостроф") й іншого бізнесу президента Порошенка. І це, звичайно, болючий удар по його іміджу. Притому, що бізнесмени, налаштовані, скажімо так, миролюбно до Росії, під санкції потрапили", - сказав він.

У цілому в середовищі експертів озвучують припущення, що дивна відсутність відомих політичних гравців і навпаки - присутність лояльних до Москви персонажів, є нічим іншим, як спробою влаштувати внутрішньоукраїнську політичну бучу. Як сказав "Апострофу" політолог Олексій Голобуцький, який потрапив до списку санкцій Росії, йдеться про свідому маніпуляцію. "Ніяк не можу пояснити моє потрапляння в список. У мене немає бізнесу в Росії, і я не держслужбовець. Я, звичайно, багато критикую Росію і висміюю її керівництво у Facebook, але чи привід це для санкцій?! Тому вважаю список маніпулятивним, зібраним заради того, щоб влаштувати розбрат в українській політиці. Вже почався розгляд, хто потрапив, а хто ні, і чому", - сказав він.

Експерти відзначають, що список санкцій РФ має маніпулятивний характер, аби влаштувати розбрат в українській політиці Фото: УНІАН

Багато із тих, хто потрапив до списку, вже активно хваляться цим "досягненням". "Сприймаю своє місце в цьому списку як високу оцінку моїх зусиль у справі відбиття російської агресії проти України і моїх кроків, які я зробив у рамках повноважень щодо інтеграції нашої країни в НАТО, - сказав "Апострофу" нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Іван Винник. - Які можуть бути для мене наслідки? Треба в Росію не їздити, і все буде добре... Проблем із поїздками до Європи я не бачу. Проти мене та інших учасників списку не відкрито кримінальні справи і немає рішень суду, і, наприклад, по лінії Інтерполу - якби Росія передала їм список, не буде, по ідеї, запитів на міжнародний розшук, арешт і видачу. Та й політичний контекст тут відверто "випирає".

Позитивно оцінює потрапляння до санкційної історії і нардеп-"радикал" Віктор Вовк. "Я радий, що хоча б росіяни визнали мої заслуги перед Україною, правда, оригінальним чином. В Україні у мене немає жодної державної нагороди за 30 років служіння їй. Я б засмутився сильно, якби мого прізвища не виявилося в цьому списку. А наслідки... напевно, я як випускник Московського держуніверситету не зможу їздити на зустрічі колишніх однокурсників, хоча це мене не хвилює - навчався я там 35 років тому. Інших зв'язків із Росією у мене в принципі немає. А в цілому для України цей список санкцій означає визнання Москвою серйозних міждержавних проблем із Україною і марності її спроб виставити себе посередником у нібито громадянській війні, яка триває у нашій країні. Але ж вона докладала багато зусиль, щоб це довести, але ось доказ, що вони пішли прахом", - сказав він.

Ланцюжкова реакція

До чого призведе історія з санкціями? В експертному середовищі всерйоз обговорюють відповідні дії Києва, в тому числі й можливість введення візового режиму з РФ. Правда, політолог Вадим Карасьов вважає, що до віз із Росією і розриву транспортного сполучення за ініціативи Києва справа не дійде. "Перед нашими виборами це б тільки дратувало людей. Час для таких заходів минув. Уже нічого від них не виграєш", - сказав він "Апострофу". Водночас, на думку відомого політичного експерта Володимира Фесенка, це може призвести до ланцюгової реакції. "Швидше за все, прямої й негайної відповіді не буде, оскільки російські санкції є формальною відповіддю на українські санкції. Але РНБО України може ввести додатковий персональний список санкцій росіян. Узагалі є ефект ланцюгової реакції в санкційній війні. Сторони конфлікту відповідають на санкції проти себе", - вважає він.

Поки ж голова Верховної Ради Андрій Парубій заявляє про необхідність запровадження Україною відповідних санкцій проти Росії. Цю ідею також озвучують й інші політики. Тому існує ймовірність того, що вже найближчим часом це виллється в серйозну санкційну війну, на якій будуть заробляти політичні "вісти" деякі з кандидатів у президенти...

Читайте також