RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Посадити Гонтарєву: тема розвалу банківської системи стане ключовою в другому турі

Чим ближче до виборів, тим більше скелетів з шаф кандидатів

Чим ближче до виборів, тим більше скелетів з шаф кандидатів Фото: EPA

Чим ближче до виборів, тим більше стає відомов про скелети в шафі кандидатів. Черговий скандал, який спочатку був сприйнятий як фейк, виявився справжньою інформаційною бомбою: Генпрокуратура, яка, по ідеї, повинна апріорі бути лояльною до президента, оголосила підозру в скоєнні злочину його оточенню - Ложкіну, Філатову і Гонтаревої, про що раніше вже писав "Апостроф". І, на думку співрозмовником видання, ця історія може стати головною лінією атак у другому турі президентських виборів.

Як вже повідомлялось раніше, в українських ЗМІ з посиланням на доволі підозріле російськомовне американське видання Forum Daily з'явилася інформація про оголошення ГПУ підозри найближчому оточенню Порошенка за махінації з біглим Курченком на суми, що вимірюються мільярдами гривень. Йшлося про підозри Ложкіну, Гонтаревій та заступнику голови АП Філатову – загалом 98 особам, в тому числі 12 вищим посадовим особам міністерств і відомств,Нацбанку і шести керівникам обласних держадміністрацій. У тому числі і народному депутату і колишньому віце-президенту UMH Григорію Шверку, а також співвласникам інвесткомпанії ICU Костянтину Стеценко і Пасенюку (ICU – інвестиційна компанія, яка управляє активами Порошенка – ред.).

Вищевказаних осіб ніби підозрюють в організації схеми по відмиванню $406 млн під виглядом купівлі-продажу активів медіа-групи UMH:Курченко в грудні 2012 отримав згоду бенефіціарів UMH - Бориса Ложкіна, Петра Порошенка і Григорія Шверка на організацію даної схеми, а оформленням документів зайнявся Олексій Філатов. При цьому всі учасники переговорів знали про незаконне походження коштів. У державному обвинуваченні також ніби-то зазначається, що Ложкін вже на посаді глави АП продовжував допомагати Курченку. Так, він допоміг зняти арешт на корпоративні права UMH, який було накладено після втечі команди Януковича в Росію. На даний момент справа Курченко налічує 3000 томів і ведеться з 2014 року.

Пізніше з’явився коментар заступник глави департаменту міжнародно-правового співробітництва в ГПУ, голови відділу процесуального керівництва у кримінальних проваджень Костянтина Кулика. Це перший прецедент, коли прокурор оголосив підозру такого рівня людям. І це відбулося на фоні інших скандалів (справа Гладковського) та обґрунтованих підозр експертів, що фінансова і банківська системи країни після "банківської чистки" Гонтаревої знаходиться далеко не в самому оптимістичному стані.

Відповіддю стала реакціякерівництва Генпрокуратури, оголошена прес-секретарем Луценка: "Генеральна прокуратура України інформує, що так зване повідомлення про підозру В.Гонтаревій, Б.Ложкіну, К.Стеценку, О.Філатову було здійснено з порушенням процесуального законодавства, яке вимагає: а) наявності достатніх доказів; б) доручення старшого групи прокурорів; в) особистого вручення. Жодна з цих вимог не була дотримана прокурором К.Куликом. Відтак, зазначені особине вважаються підозрюваними в розумінні ст. 42 КПК.Правову оцінку дій прокурора Кулика встановить ДБР. Передвиборча лихоманка явно псує людей".

Ця заява тільки погіршила ситуацію: по-перше, Кулик апріорі стає ключовою фігурою – це виглядає як те, що чесний прокурор пішов проти системи, а заява Лариси Сарган є прямою ознакою тиску на прокурора з боку його начальства, близького до президента. Фактично будь-які дії – відсторонення, звільнення Кулика, викличуть величезний спротив умовних "антикорупціонерів" і тих організацій, які їх підтримують, в тому числі в посольстві США, і можуть стати ідеальним інструментом в антипрезидентській риториці. По-друге, Кулик займається цією справою далеко не перший рік і цим може відкинути звинувачення у заангажованості.

Так ще у 2016 році він заявляв: "Встановлена слідством сума - до 8 мільярдів гривень. Це те, що офіційно підтверджено судово-економічними експертизами. Але це точно далеко не всі. За оперативною інформацією, тільки через "Чорноморнафтогаз" і НАК "Нафтогаз України" вивели близько 2 мільярдів доларів". І ось тепер в цій справі названі раніше анонсовані інші підозрювані.

Вочевидь, зараз має початись "антикуліковська" кампанія з метою "розмити" цю історію, дискусія,чи мав право, чи не мав Кулик виносити підозру, а генпрокурор її відміняти. Згадають про старі підозри з боку НАБУ і самому Кулику, пов’язаних з його декларацією. А ті, хто став на бік "антикорупціонерів", звинуватять Луценко, який раніше виступив із заявою про спроби нав'язати йому список "недоторканних", не упустять можливості використовувати цю історію для ослаблення позицій генпрокурора, захищаючи "жертву системи". До них підключаться і головні фігури банківського бізнесу, яких "щемила" Гонтарева ці кілька років "чисток". З іншого боку, почнеться довга юридична історія з оскарженням рішення про вручення підозри.

Можна констатувати як факт, що історія ця не завершиться 31 березня і буде максимально використана усіма сторонами для отримання політичних дивідендів і послаблення позицій Порошенка у разі його виходу в другий тур. Нас очікують нові "зливи" з матеріалів цієї справи. Скучно точно не буде, панове.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному