RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не тільки Зеленський - політолог розповів, що може призвести до кризи в Україні

В українському суспільстві сильні проросійські настрої

В українському суспільстві сильні проросійські настрої Фото: Євген Котенко / Апостроф

Партія "Слуга народу" не зможе кардинально оновити парламент, але цілком здатна створити коаліцію з "Батьківщиною" Юлії Тимошенко і сформувати міцний уряд. Про різні конфігурації після виборів, " Апострофу "розповів КОСТЯНТИН МАТВІЄНКО, політолог, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика"

- Партія БПП провела ребрендинг і тепер це "Європейська солідарність". Чи допоможе цей ребрендинг набрати їй більшість?

- Наше з вами завдання – пояснити суспільству, що саме таким чином корупціонери, здирники та інші люди, які несуть відповідальність за те, що відбувалося в країні в останні роки, хочуть сховатися за депутатською недоторканістю. Це треба донести якомога ширше. Вони намагаються сховатися за ідеєю, що от вони такі, мовляв, патріоти. Пам’ятаєте, цей рух 25%, що довкола них мають гуртуватися справжні державники і таке інше. Це неправда. Вони за патріотичними гаслами намагаються сховатися від відповідальності. Я думаю, що їхній рейтинг буде далі падати і вони, очевидно, потраплять в парламент, навіть на чолі з Петром Порошенком. Сам факт, що людина з посади президента йде в депутати, можливо, навіть в опозиційні депутати, говорить тільки про намагання сховатися.

- Можливо, він все ж таки піде в уряд?

- Найбільше голосів візьме партія "Слуга народу". Ще є "Опозиційний блок". Проросійські настрої в Україні дуже сильні. Це, до речі, теж прямий результат діяльності Порошенка. Пам’ятаєте, у нас був цілий "МінСтець" - Міністерство інформаційної політики? Як наслідок, 55% українців позитивно, або дуже позитивно ставляться до Росії. А 58% росіян негативно, або дуже негативно ставляться до України. От результат діяльності цього "МінСтеця".

Тому я не думаю, що у Порошенка зберігатиметься шанс потрапити у правлячу коаліцію. Думаю, що найкращі шанси у Тимошенко та у її партії "Батьківщина". Тому що, з одного боку саме вона пам’ятає, як управляти державою, що треба робити в першу чергу. Вона розуміє значущість соціальних та інфраструктурних речей в роботі уряду. Отже, думаю, що це буде ідеальний варіант: партія "Батьківщина" і партія "Слуга народу". Хоча, що стосується партії "Слуга народу", то сама її програма дуже еклектична, видно, що писалася "на коліні". Видно, що до політичної діяльності вони ставляться безвідповідально.

- Дуже цікаво поговорити про Святослава Вакарчука. Він то мовчав, а тепер став активним, невже підготував партію?

- Як політичний діяч, пан Вакарчук мені не цікавий. Я маю примиритися з його присутністю в політиці, тому що він забирає голоси у Порошенка.

Костянтин Матвієнко: "Був в парламенті і втік з парламенту. Тому нічого цікавого Вакарчук для мене не становить" Фото: Євген Котенко / Апостроф

- Але ж подейкують, що він якраз може об’єднатися з Порошенком. Є такі чутки, що це людина Порошенка. У них навіть риторика дуже схожа.

- Виборча кампанія коротка. Якщо це людина Порошенка, то іншого шляху, як увійти в список Порошенка у Вакарчука немає. Якщо це будуть два списки, то вони взаємно один в одного відбиратимуть голоси і у Порошенка зменшується відсоток, який дає йому можливість потрапити в парламент, а у Вакарчука таких шансів немає взагалі. Тому, якщо він людина Порошенка, то він йде до Порошенка. Якщо він самостійний гравець з Соросом і Пінчуком, то нехай собі йде самостійно. Але, судячи з того, що Пінчук ймовірно прийняв рішення залишити Україну, то я не думаю, що Вакарчук може бути проектом Пінчука. Хоча саме так це й виглядало на початку. Пам’ятаєте, Ялтинська Європейська Стратегія в Мистецькому арсеналі, коли йому слово надали?

- Як ви вважаєте, чи не призведе тенденція, коли зірки шоу-бізнесу та актори йдуть в політику, до політичної кризи?

- До політичної кризи набагато швидше можуть призвести зовсім інші речі. Наприклад, однопартійний уряд партії "Слуга народу", якому просто, немає звідки брати компетентності. До політичної кризи може призвести ескалація агресії Російської Федерації. До політичної кризи може призвести холодна зима і некерована інфляція. Не можна забувати про техногенні загрози, про те, що в Україні є військові склади. Тобто це, ще більша загроза політичної кризи, ніж зірки шоу-бізнесу в політиці.

Костянтин Матвієнко: "До політичної кризи може призвести однопартійний уряд партії «Слуга народу», який просто, якому нізвідкіля взяти компетентності" Фото: Євген Котенко / Апостроф

- До політики у нас почали відноситись, як до чогось веселого. Полякова йде, Віктор Павлік йде, Винник. Ми не настільки ще класно живемо, щоб робити з цього якусь веселуху. Війна ще не припинилася. Чому немає зараз серйозного відношення до політики?

- Тому що у нас майже немає серйозних політиків.

- Ще трошки про історію з "Опоблоком". Чому вони користуються такою підтримкою в українському суспільстві?

- В українському суспільстві є підтримка Росії. Це "Стокгольмський синдром". Розшифруємо: "Стокгольмський синдром" – це коли заручник співчуває тому, хто його захопив у заручники. В українському суспільстві діє цей "Стокгольмський синдром", а оскільки йому ніяким чином не опирається державна інформаційна політика, якої просто нема по факту, то цей синдром розвивається і набуває загрозливих форм. Росія і "Опоблок" небезпечні. Опиратися їм передусім слід вже в інформаційному політичному полі. Цього не робили всі попередні п’ять років. Більше того, з ними домовлялися. Вони були донорами голосів до різних лобістських законів.

- Тепер хочеться поговорити про Коломойського. В ЗМІ його прізвище не вщухає. Він був помічений на зустрічах з впливовими українськими політиками. Зокрема було зафіксовано три зустрічі з лідеркою "Батьківщини" Юлією Тимошенко, а також з Арсеном Аваковим. Що, на вашу думку, потрібно Коломойському, чого він зараз добивається і яким він бачить свої місце?

- Я ставлю під сумнів самі факти цих зустрічей. Те, що хтось фіксував кортежі Коломойського в різних локаціях Києва та біля Києва, жодним чином не означає, що ці зустрічі насправді відбувалися.

- Якщо вірити розслідуванням "Схем", то це могло відбутися.

- Якщо глядачі "Схем" вірять, то нехай собі вірять. Ми можемо говорити про Коломойського тільки в тому сенсі, в якому він говорить про себе сам. Всі інші підкилимові речі аналізувати немає потреби, тому що їх просто може й не бути. Коломойський взагалі, блискучий майстер маскування, маніпулювання, введення в оману. Він вважає, що Петро Олексійович його образив: забрав у нього ПриватБанк, Укрнафту, а тому Коломойський буде повертати свої активи. У нього з’явився політичний інструмент, хоча я далекий від думки, що Зеленський – це винятково людина Коломойського. Зеленський – це людина, яка буде дослухатися до широкого кола радників, і, думаю, рішення він ухвалюватиме сам. Так от, Коломойський зосередиться на цих питаннях. На адміністративну, чи політичну роль він претендуватиме тільки тією мірою, якою це допоможе повернути його активи. Друга його мета - встановити нормальні стосунки зі Сполученими Штатами.

Костянтин Матвієнко: "Ми можемо говорити про Коломойського тільки в тому розрізі, в якому він говорить про себе сам, те що є офіційно, те, що ми побачили" Фото: Євген Котенко / Апостроф

- Володимир Зеленський декларував, що в України дві війни: з Росією та з корупцією. Чи не буде присутність Коломойського, який сам є олігархом псувати імідж президента?

- Порошенко теж декларував війну з корупцією, створив Спеціальну антикорупційну прокуратуру, Національне антикорупційне бюро, Антикорупційний суд. Від цього корупції менше не стало ні на йоту. Зеленський поки що тільки говорить про боротьбу з корупцією. Хоча він вже сказав, що не призначить жодного знайомого, чи друга, а ми бачимо, як роздаються посади.

- В Адміністрації президента?

- І в СБУ.

- Але подейкують, що це лише на перший час, щоб закрити ці позиції, щоб були найближчі його люди.

- Ну, з одного боку це так, але він все одно обіцяв не призначати. Він обіцяв не порушувати закон, а призначення голови Администрації президента відбулося з порушенням закону про люстрацію. Я не знаю, гідний той Богдан люстрації, чи не гідний, але якщо існує факт порушення закону, то до того, як призначити людину, треба було цей факт усунути. Він не був усунутий.

- Якщо вибори відбудуться 21 липня, то чи оновиться парламент? І чи буде він ефективним?

- Партія "Слуга народу" задекларувала, що вони не візьмуть до своїх списків жодного депутата з попереднього скликання. Хоча, я вже знаю не одного депутата, який мені особисто сказав, що все нормально, я в списках у Зеленського. Ну, я думаю, що це депутати трошки перебільшують.

- А ви можете назвати прізвища?

- Я ніколи не оприлюднюю приватних розмов. Отже, навколо партії "Слуга народу" пройде основне оновлення. Далі, "Опоблок", залишиться таким, який був, у Порошенка - "ноєв ковчег", там, я думаю, взагалі, не буде нових облич, там будуть тільки ті, хто вже потребує захисту. Єдина партія в парламенті, яка має цілісну фракцію, це партія "Батьківщина". Тому якби за підсумками парламентських виборів утворилася коаліція, яка б висунула на посаду прем’єра Юлію Тимошенко, то я вважав би, для країни це варіант просто ідеальний.

- Хто увійде в цю коаліцію -"Слуга народу", "Батьківщина", наприклад, "Голос"?

- Я маю сумнів, що "Голос" пройде. Я припускаю, що зараз близько до проходження бар’єра перебуває партія Ігоря Смєшка "Сила і честь". Можливо, вони претендуватимуть на участь в коаліції. Я не бачу їм сенсу іти в опозицію разом з "Опоблоком". Але двопартійний уряд з представників "Слуги народу" та "Батьківщини", мені здається, був би цілком ефективним і стійким.


- Партія БПП провела ребрендинг і тепер це "Європейська солідарність". Чи допоможе цей ребрендинг набрати їй більшість?

- Наше з вами завдання – пояснити суспільству, що саме таким чином корупціонери, здирники та інші люди, які несуть відповідальність за те, що відбувалося в країні в останні роки, хочуть сховатися за депутатською недоторканістю. Це треба донести якомога ширше. Вони намагаються сховатися за ідеєю, що от вони такі, мовляв, патріоти. Пам’ятаєте, цей рух 25%, що довкола них мають гуртуватися справжні державники і таке інше. Це неправда. Вони за патріотичними гаслами намагаються сховатися від відповідальності. Я думаю, що їхній рейтинг буде далі падати і вони, очевидно, потраплять в парламент, мабуть на чолі з Петром Порошенком. Сам факт, що людина з посади президента йде в депутати, можливо, навіть в опозиційні депутати, говорить тільки про намагання сховатися.

- Можливо, він все ж таки піде в уряд?

- Найбільше голосів візьме партія "Слуга народу". Ще є "Опозиційний блок". Проросійські настрої в Україні дуже сильні. Це, до речі, теж прямий результат діяльності Порошенка. Пам’ятаєте, у нас був цілий "МінСтець" - Міністерство інформаційної політики? Як наслідок, 55% українців позитивно, або дуже позитивно ставляться до Росії. А 58% росіян негативно, або дуже негативно ставляться до України. От результат діяльності цього "МінСтеця".

Тому я не думаю, що у Порошенка зберігатиметься шанс потрапити у правлячу коаліцію. Думаю, що найкращі шанси у Тимошенко та у її партії "Батьківщина". Тому що, з одного боку саме вона пам’ятає, як управляти державою, що треба робити в першу чергу. Вона розуміє значущість соціальних та інфраструктурних речей в роботі уряду. Отже, думаю, що це буде ідеальний варіант: партія "Батьківщина" і партія "Слуга народу". Хоча, що стосується партії "Слуга народу", то сама її програма дуже еклектична, видно, що писалася "на коліні". Видно, що до політичної діяльності вони ставляться безвідповідально.

- Дуже цікаво поговорити про Святослава Вакарчука. Він то мовчав, а тепер став активним, невже підготував партію?

- Як політичний діяч, пан Вакарчук мені не цікавий. Я маю примиритися з його присутністю в політиці, тому що він забирає голоси у Порошенка.

Костянтин Матвієнко: "Був в парламенті і втік з парламенту. Тому нічого цікавого Вакарчук для мене не становить" Фото: Євген Котенко / Апостроф

- Але ж подейкують, що він якраз може об’єднатися з Порошенком. Є такі чутки, що це людина Порошенка. У них навіть риторика дуже схожа.

- Виборча кампанія коротка. Якщо це людина Порошенка, то іншого шляху, як увійти в список Порошенка у Вакарчука немає. Якщо це будуть два списки, то вони взаємно один в одного відбиратимуть голоси і у Порошенка зменшується відсоток, який дає йому можливість потрапити в парламент, а у Вакарчука таких шансів немає взагалі. Тому, якщо він людина Порошенка, то він йде до Порошенка. Якщо він самостійний гравець з Соросом і Пінчуком, то нехай собі йде самостійно. Але, судячи з того, що Пінчук ймовірно прийняв рішення залишити Україну, то я не думаю, що Вакарчук може бути проектом Пінчука. Хоча саме так це й виглядало на початку. Пам’ятаєте, Ялтинська Європейська Стратегія в Мистецькому арсеналі, коли йому слово надали?

- Як ви вважаєте, чи не призведе тенденція, коли зірки шоу-бізнесу та актори йдуть в політику, до політичної кризи?

- До політичної кризи набагато швидше можуть призвести зовсім інші речі. Наприклад, однопартійний уряд партії "Слуга народу", якому просто, немає звідки брати компетентності. До політичної кризи може призвести ескалація агресії Російської Федерації. До політичної кризи може призвести холодна зима і некерована інфляція. Не можна забувати про техногенні загрози, про те, що в Україні є військові склади. Тобто це, ще більша загроза політичної кризи, ніж зірки шоу-бізнесу в політиці.

Костянтин Матвієнко: "До політичної кризи може призвести однопартійний уряд партії «Слуга народу», який просто, якому нізвідкіля взяти компетентності" Фото: Євген Котенко / Апостроф

- До політики у нас почали відноситись, як до чогось веселого. Полякова йде, Віктор Павлік йде, Винник. Ми не настільки ще класно живемо, щоб робити з цього якусь веселуху. Війна ще не припинилася. Чому немає зараз серйозного відношення до політики?

- Тому що у нас майже немає серйозних політиків.

- Ще трошки про історію з "Опоблоком". Чому вони користуються такою підтримкою в українському суспільстві?

- В українському суспільстві є підтримка Росії. Це "Стокгольмський синдром". Розшифруємо: "Стокгольмський синдром" – це коли заручник співчуває тому, хто його захопив у заручники. В українському суспільстві діє цей "Стокгольмський синдром", а оскільки йому ніяким чином не опирається державна інформаційна політика, якої просто нема по факту, то цей синдром розвивається і набуває загрозливих форм. Росія і "Опоблок" небезпечні. Опиратися їм передусім слід вже в інформаційному політичному полі. Цього не робили всі попередні п’ять років. Більше того, з ними домовлялися. Вони були донорами голосів до різних лобістських законів.

- Тепер хочеться поговорити про Коломойського. В ЗМІ його прізвище не вщухає. Він був помічений на зустрічах з впливовими українськими політиками. Зокрема було зафіксовано три зустрічі з лідеркою "Батьківщини" Юлією Тимошенко, а також з Арсеном Аваковим. Що, на вашу думку, потрібно Коломойському, чого він зараз добивається і яким він бачить свої місце?

- Я ставлю під сумнів самі факти цих зустрічей. Те, що хтось фіксував кортежі Коломойського в різних локаціях Києва та біля Києва, жодним чином не означає, що ці зустрічі насправді відбувалися.

- Якщо вірити розслідуванням "Схем", то це могло відбутися.

- Якщо глядачі "Схем" вірять, то нехай собі вірять. Ми можемо говорити про Коломойського тільки в тому сенсі, в якому він говорить про себе сам. Всі інші підкилимові речі аналізувати немає потреби, тому що їх просто може й не бути. Коломойський взагалі, блискучий майстер маскування, маніпулювання, введення в оману. Він вважає, що Петро Олексійович його образив: забрав у нього ПриватБанк, Укрнафту, а тому Коломойський буде повертати свої активи. У нього з’явився політичний інструмент, хоча я далекий від думки, що Зеленський – це винятково людина Коломойського. Зеленський – це людина, яка буде дослухатися до широкого кола радників, і, думаю, рішення він ухвалюватиме сам. Так от, Коломойський зосередиться на цих питаннях. На адміністративну, чи політичну роль він претендуватиме тільки тією мірою, якою це допоможе повернути його активи. Друга його мета - встановити нормальні стосунки зі Сполученими Штатами.

Костянтин Матвієнко: "Ми можемо говорити про Коломойського тільки в тому розрізі, в якому він говорить про себе сам, те що є офіційно, те, що ми побачили" Фото: Євген Котенко / Апостроф

- Володимир Зеленський декларував, що в України дві війни: з Росією та з корупцією. Чи не буде присутність Коломойського, який сам є олігархом псувати імідж президента?

- Порошенко теж декларував війну з корупцією, створив Спеціальну антикорупційну прокуратуру, Національне антикорупційне бюро, Антикорупційний суд. Від цього корупції менше не стало ні на йоту. Зеленський поки що тільки говорить про боротьбу з корупцією. Хоча він вже сказав, що не призначить жодного знайомого, чи друга, а ми бачимо, як роздаються посади.

- В Адміністрації президента?

- І в СБУ.

- Але подейкують, що це лише на перший час, щоб закрити ці позиції, щоб були найближчі його люди.

- Ну, з одного боку це так, але він все одно обіцяв не призначати. Він обіцяв не порушувати закон, а призначення голови Администрації президента відбулося з порушенням закону про люстрацію. Я не знаю, гідний той Андрій Богдан люстрації, чи не гідний, але якщо існує факт порушення закону, то до того, як призначити людину, треба було цей факт усунути. Він не був усунутий.

- Якщо вибори відбудуться 21 липня, то чи оновиться парламент? І чи буде він ефективним?

- Партія "Слуга народу" задекларувала, що вони не візьмуть до своїх списків жодного депутата з попереднього скликання. Хоча, я вже знаю не одного депутата, який мені особисто сказав, що все нормально, я в списках у Зеленського. Ну, я думаю, що це депутати трошки перебільшують.

- А ви можете назвати прізвища?

- Я ніколи не оприлюднюю приватних розмов. Отже, навколо партії "Слуга народу" пройде основне оновлення. Далі, "Опоблок", залишиться таким, який був, у Порошенка - "ноєв ковчег", там, я думаю, взагалі, не буде нових облич, там будуть тільки ті, хто вже потребує захисту. Єдина партія в парламенті, яка має цілісну фракцію, це партія "Батьківщина". Тому якби за підсумками парламентських виборів утворилася коаліція, яка б висунула на посаду прем’єра Юлію Тимошенко, то я вважав би, для країни це варіант просто ідеальний.

- Хто увійде в цю коаліцію -"Слуга народу", "Батьківщина", наприклад, "Голос"?

- Я маю сумнів, що "Голос" пройде. Я припускаю, що зараз близько до проходження бар’єра перебуває партія Ігоря Смєшка "Сила і честь". Можливо, вони претендуватимуть на участь в коаліції. Я не бачу їм сенсу іти в опозицію разом з "Опоблоком". Але двопартійний уряд з представників "Слуги народу" та "Батьківщини", мені здається, був би цілком ефективним і стійким.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному