RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скасувати санкції проти Росії в Польщі хочуть лише маргінали

Польський публіцист про відносини з Україною

Польський публіцист про відносини з Україною Фото: Global Look Press/ZUMA

Польща підтримує Україну у боротьбі проти Росії та чекає результатів парламентських виборів для того, щоб отримати відповідь на питання - яким буде наш новий курс. На питання щодо польсько-українських відносин у зв'язку зі зміною влади в нашій країні, "Апострофу" відповів ВЄСЛАВ РОМАНОВСЬКИЙ, польський журналіст, публіцист та дипломат.

- Як поляки оцінюють зміну влади в Україні після президентських виборів ? Що думають про Зеленського і його політичну силу? Маю на увазі і суспільство в цілому, і політикум, чиновників, політичних оглядачів.

- Польська громадська думка рішуче підтримує Україну у війні з Росією, вважає анексію Криму порушенням міжнародного права і підтримує політику санкцій проти Росії.

Ми добре усвідомлюємо важливість незалежної та демократичної України в Європі. Саме тому ми підтримуємо політику Сполучених Штатів та Європейського Союзу щодо України та санкцій проти Росії. Голоси про скасування санкцій проти Росії в Польщі є маргінальними.

У коментарях після президентських виборів польська преса зосередила свою увагу на причинах невдачі Петра Порошенка та джерелах вражаючої перемоги Володимира Зеленського. Це дуже цікавий процес зміни влади в Україні. Особливо якщо дивитися на нього в контексті політичних змін на всьому пострадянському просторі. Природно, що ці аналізи супроводжуються питаннями: що вибирали українці та що буде далі? У першому випадку в Польщі переважала відповідь, що українці вибрали новий, не зовсім відомий, шлях для кращого майбутнього.

З другим питанням пов'язаний зростаючий інтерес до політики та дій президента Володимира Зеленського та його нової команди в Польщі. Ми уважно стежимо за його зовнішньою політикою, включаючи спроби звільнення українських заручників в Росії. У польських коментарях чути занепокоєння, чи зможе Україна утримати і зміцнити підтримку Заходу, особливо з боку США, в конфлікті з Росією та у внутрішніх, політичних та економічних реформах.

Ми усвідомлюємо, що політика в демократичній державі, в основному, здійснюється в парламенті. Тому відповідь на питання, яким буде новий курс України, ми чекаємо до оголошення результатів виборів до Верховної Ради.

- Чого чекають від змін у Верховній Раді? Налагоджування відносин? Більш м'якої риторики? Зміни в політиці "національної пам’яті”?

- Центральною інтригою цих виборів є питання, хто пiдтримає партію "Слуга народу", та яку внутрішню та зовнішню політику вона запропонує. Це здається мені найважливішим. Перед Україною стоїть багато викликів і проблем, які українці повинні вирішити: захист держави, боротьба з бідністю, економічне зростання, боротьба з корупцією. Є багато свідчень того, що нове покоління українців, які вступають до політики, добре це розумiє.

Що стосується відносин між Києвом і Варшавою, то вони дійсно потребують вдосконалення, можливо, навіть нового пiдходу, з урахуванням зміни ситуації в наших країнах і в Європі. На польсько-українському порядку денному є проблеми, пов'язані з безпекою, економікою, зміцненням Європейського Союзу, розвитком регіонального співробітництва - це головні завдання для українських і польських політиків. Ми повинні зосередитися на стратегічних проблемах і вирішити їх разом. Тоді буде легше вести діалог про історію чи вирішувати повсякденні проблеми, наприклад, низького рівня функцiонування польсько-українського кордону. Спільний кордон не є гарною вiзитною карткою для наших країн.

Суперечка про "історичну політику" є важливою частиною реальної політики. Цю суперечку не можна вирiшити. Вона вимагає більше взаємної мудрості і співчуття; треба слухати аргументи іншої сторони, розуміючи, що говорить партнер. Примирення між народами - це соціальний процес і він не простий.

Восени будуть парламентські вибори в Польщі. Ймовірно, нові депутати Верховної Ради та новi члени Сейму скористаються цією можливістю і, безумовно, знизять температуру цього спору. Тіні наших предків не повинні позбавити нас шансiв збудувати хороші польсько-українські відносини. У нас було небагато таких шансів в історії.

- Чи усвідомлюють поляки загрозу від про-кремлівських сил? Як до цього ставляться?

- Політика Путіна та Кремля не дуже популярна в Європі.Загрози, які Росія створює демократичному світовi, добре відомі. Польща дуже серйозно підходить до них, зміцнюючи політичну та енергетичну незалежність, економіку, армію та її місце в НАТО, а також підтримуючи Україну та Білорусь у побудові незалежних демократичних держав.

- Чи може Кремль зіграти на болючих точках України та Польщі після парламентських виборів? Через що це може статися? Для чого це йому потрібно? Як цього уникнути?

- Кремлівська пропаганда продовжує грати на етнічних і політичних конфліктах між державами, не тільки в Європі. Є навіть спеціальні програми захисту ЗМІ вiд фальшивих новин, fakenews, Кремля .Росії стає все важче використовувати їх, щоб спричинити відкритий конфлікт між сусідами. Ми маємо все сильнiший імунітет проти провокацій. Спеціальні служби наших країн також співпрацюють у цьому питанні. Проте, найкраща гарантія захисту вiд політичних провокацій противника - сильна, загальна, політична та соціальна співпрація поляків і українців, вільних європейських громадян.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному