RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шарій і не тільки: які партії будуть отримувати "прибуток" з держбюджету

11 партій зможуть розраховувати на бюджетне фінансування своєї статутної діяльності

11 партій зможуть розраховувати на бюджетне фінансування своєї статутної діяльності Фото: UNIAN

Після позачергових парламентських виборів, вперше почнеться державне фінансування статутної діяльності партій, які пройшли до Верховної Ради і які набрали більше 2% голосів виборців. На таке фінансування з держбюджету претендують 11 партій: 5 з них потрапили до парламенту і ще 6 - це партії, які набрали більше двох відсотків підтримки. Це потрібно для того, щоб звільнити ці партії від впливу олігархів. На їхню діяльність платники податків мусять виплатити мільйони, що обурює багатьох громадян, оскільки серед "щасливчиків" є політсили, що викликають неоднозначну реакцію в суспільстві. Подробиці дізнавався "Апостроф".

Хто отримає гроші

У 2015 році Верховна Рада прийняла закон, в якому передбачалося фінансування партій з державного бюджету. У список щасливчиків потрапили як парламентські партії, так і ті політичні сили, які на виборах набрали не менше 2% голосів виборців. В кожному разі партії отримують фінанси на статутну діяльність. А тим силам, які пройшли до Верховної Ради, держава зобов'язалася відшкодувати витрати на передвиборчу агітацію.

Фінансування партій, які набрали більше 2% підтримки, в Україні проводиться вперше. Це європейська практика, яка покликана боротися за незалежність партій. На думку державних діячів, підтримка з держбюджету повинна звільнити політсили від втручання олігархів. Але не в Україні.

Парламентські політичні сили спонсоруються вже з 2016 року. Але це не зробило їх самостійними партіями. Просто дозволило отримати додаткове джерело доходу.

На даний момент з держбюджету будуть отримувати гроші 11 партій: "Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Голос". Ці партії подолали 5% бар'єр і пройшли в парламент. Більше 2% набрали "Радикальна партія Олега Ляшка", "Сила і честь", "Опозиційний блок", "Українська стратегія Гройсмана", "Партія Шарія", "Свобода". В найближчі п'ять років українці будуть оплачувати їх статутну діяльність.

Умови держфінансування

На перший погляд, умови для фінансувань партій не надто складні. Необхідно створити окремий банківський рахунок, подати всі необхідні звіти в Національне агенство з питань запобігання корупції (НАЗК) і протягом року витратити всі гроші до останньої копійки.

Офіційно претендувати на держфінанси партії зможуть лише після офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів.

За підрахунками "Руху Чесно", партії, які подолали 2% бар'єр, почнуть отримувати непоганий "прибуток" вже з 2020 року. Так, "Радикальна партія", протягом п'яти років, щорічно поповнюватиметься на 20 млн грн. А "Сила і честь" - більше ніж 19 млн грн. Також на державні кошти може розраховувати "Опозиційний блок", якому передбачено 17 млн грн. За ним слідує "Партія Шарія" з 12 млн грн, що викликало обурення у багатьох українців. Нагадаємо, блогер Анатолій Шарій ще за часів Віктора Януковича виїхав з України під загрозою політичного переслідування. Він широко відомий завдяки своїм відеороликам на суспільно-політичну тематику, втім зміст цих роликів не завжди викликає позитивну реакцію.

Відразу за цими партіями йдуть "Свобода" та "Українська стратегія". Їм буде виплачуватися, відповідно, по 12 та 11 млн грн.

Зазначимо, що загальна сума фінансування залежить від розміру прожиткового мінімуму в Україні. Але ці гроші не можна буде витратити просто так. Як вже говорилося вище, вони виділяються виключно на статутну діяльність. А перед тим, як їх отримати, кожна партія повинна пройти незалежний аудит звітності про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру. Такі звіти політсила повинна подавати в НАЗК кожен квартал. На їхній підставі буде прийматися рішення про продовження фінансування.

Також партії повинні будуть надавати інформацію про тих, хто перераховує їм гроші. З цією вимогою вже зіткнулися політичні сили, які були в парламенті VIII скликання. За їхніми звітами партію фінансували працівники салонів краси, малий і середній бізнес, домогосподарки. І суми від них надходили чималі, іноді від 100 тисяч грн. Деяких таких "спонсорів" знаходили журналісти, з'ясовуючи, що ці люди не мають таких грошей, і навіть якщо б вони їх мали, то на діяльність партії не перераховували. Тому дуже часто їхні дані використовувалися таким чином, щоб нелегальне фінансування подати за легальне.

Звичайно, НАЗК має право відмовити у виплаті держкоштів. Причиною можуть бути кримінальні справи, порушення в звітах або надання недостовірної інформації, злиття з іншими політичними проектами або ліквідація, невикористання протягом року всі нарахованих коштів, або добровільна відмова від державного фінансування.

"Апостроф" спробував дізнатися у партій, чи будуть вони претендувати на гроші з бюджету, але позитивну відповідь надали тільки в "Партії Шарія". У "Свободі" сказали, що вони приймуть рішення після офіційного опублікування результатів виборів, а в "Силі і честь" поки навіть не думали про це. В "Українській стратегії", "Оппоблоці" та у "радикалів" відповідь не надали.

Багатьох користувачів соцмереж обурила необхідність платити гроші цим партіям. Вони вказують на те, що партії не тільки не вийдуть з-під впливу конкретних людей, але ще й "викачають" бюджет. Нардеп і один з ініціаторів цього закону Мустафа Найєм в коментарі "Апострофу" сказав, що таке законодавство правильне і потрібне.

"Ми виходили з того, що партії, які подолали 2%, не повинні отримувати зовнішнє фінансування, не передбачене законом. Суть цього закону полягає не в тому, що держава забезпечує політичні партії. Суть полягає в тому, що фінансування партій має відбуватися у прозорий спосіб. Звичайно ж, політсила може залучати і інше фінансування, це її право. Але воно не повинно суперечити законодавству", - вважає політик.

На його думку, всі претензії повинні вирішуватися в судовому порядку. "Можна звернутися до Міністерства юстиції, вказати факти порушення закону України партією, вимагати скасування її реєстрації та через суд домагатися цього рішення. І тоді партія не буде отримувати фінансування", - підкреслив Найєм.

При цьому, Мустафа Найєм не виключає, що ці політсили можуть не брати участь в наступних парламентських виборах через 5 років або взагалі самоліквідуватися.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному