RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кроки комодора: чи приведе Україну в НАТО реформа військових звань

Чому перейменування офіцерських звань не наблизить нас до Альянсу

Чому перейменування офіцерських звань не наблизить нас до Альянсу Єнс Столтенберг Фото: Getty Images

У четвер, 4 червня, Верховна Рада України слідом за молодшим командним складом ввела нові військові звання для вищого офіцерського складу. Законопроект про введення нових генеральських звань був підтриманий у другому читання 291 голосом. Після його підписання, закон вступить в силу з 1 жовтня 2020 року. Згідно з пояснювальною запискою, мета документа полягає в приведення військових вищого офіцерського складу до стандартів провідних європейських країн і НАТО. "Апостроф" розбирався, наскільки нові генеральські звання зробили Україну ближче до Альянсу.

Ухвалений закон передбачає введення нових звань "бригадного генерала" і "комодора" для флоту. Замість "генерал-полковника" вводиться звання "генерал", а звання "генерал армії України" скасовується взагалі. Всі присвоєні до прийняття закону звання зберігаються за військовослужбовцями звільненими з військової служби в запас або у відставку.

У контексті реформування Збройних сил, нові звання важливі для переходу на американську систему грошового забезпечення, коли виплати визначаються окладом за звання, а не посадовим окладом.

Тепер лінійка військових звань української армії повністю відповідає стандарту НАТО STANAG 2116, до якої раніше були приведені сержантські звання. Як уже розповідав "Апостроф", наприкінці листопада 2019 року українська армія відмовилася від звання прапорщика і старшого прапорщика в сухопутних військах і авіації, мічмана і старшого мічмана на флоті, а також ввела низку нових сержантсько-старшинських звань.

Зокрема, в сухопутних військах і авіації з'явилися звання рекрута (кандидата в солдати), солдата, старшого солдата (кваліфікованого фахівця, кулеметника, водія або снайпера), молодшого сержанта, сержанта, старшого сержанта, першого сержанта, штаб-сержанта, майстер-сержанта, старшого майстер-сержанта і головного майстер-сержанта.

На флоті нова лінійка військових звань виглядає таким чином: рекрут, матрос, старший матрос, старшина 2-ї статті, старшина 1-ї статті, головний старшина, головний корабельний старшина, штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина і головний майстер-старшина.

Головний старшина ЗСУ - начальник Управління по роботі з сержантами ВСУ Олександр Косинський зазначив "Апострофу", що на сьогоднішній день розроблено низку нормативних документів необхідних для переходу на нові сержантсько-старшинські звання, порядок проведення переатестації вже підписаний і знаходиться на реєстрації в Міністерстві юстиції. На наступному етапі планується перехід штатних посад відповідно до нових звань.

"Згідно із законом, переатестація почнеться в жовтні 2020 року. Згідно з наказом, вона повинна пройти протягом трьох місяців, за винятком підрозділів, які знаходяться в зоні проведення Операції об'єднаних сил або в миротворчому контингенті. Для цих підрозділів переатестація почнеться після повернення в пункт постійної дислокації", - розповів Косинський.

Створення сержантського корпусу, сумісного зі стандартами країн-членів НАТО закріплено в державній програмі розвитку ЗСУ. Термін її виконання - 2020 рік.

Загальні коди

Військовий аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій пояснює виданню, що НАТО використовує коди для класів військовослужбовців, щоб розуміти яким звання відповідає конкретна посада.

"У кожної країни-члена НАТО є свої звання, але для того, щоб розуміти яка посада відноситься до конкретного звання є зведена таблиця. Для офіцерських звань використовують коди OF, OR - для молодшого командного складу. Умовно, коли нова держава вступає до Альянсу, вона заповнює цю таблицю у відповідності зі своїми національними званнями, а як вони називаються, нікого не хвилює. Наприклад, якщо в штаб НАТО потрібен буде офіцер OF-2 (командир роти), то і запитувати будуть OF-2, а не капітана або лейтенанта. Для порівняння, у нас посади заступника начальника відділу відповідає звання полковника, від є OF-5 за стандартом НАТО, а у них - підполковника, OF-4. Щоб це уніфікувати, і потрібна таблиця кодів STANAG 2116", - розповідає "Апострофу" Козій.

Україна повинна досягти повної взаємодії ЗСУ з силами НАТО до кінця поточного року. Це завдання поставлено Державною програмою розвитку ЗСУ, прийнятої в 2016 році. Однак уже в березні цього року новий міністр оборони Андрій Таран заявив, що адаптація армії до стандартів Альянсу є поки недосяжною метою найближчим часом. Більш реальною є мета досягнення максимального забезпечення здатності взаємодіяти з силами НАТО. Спільні стандарти вже довгий час є улюбленою мантрою військово-політичного керівництва України, але не є вимогою НАТО для отримання членства в організації.

Головний консультант відділу військової і військово-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Микола Белесков підкреслює, що реформи ЗСУ проходять на структурному і організаційному рівні, але вони не відповідають потребам сучасного військового будівництва.

"Хотілося б бачити в публічному доступі актуальні документи з оборонного огляду, стратегії національної безпеки і оборони, програму розвитку ЗСУ. Ми повинні показати можливість самостійно відповідати на ризики ескалації з боку противника. Для сумісності нам потрібна уніфікація за посадами, структурам штабів, зв'язку, управління і ведення операцій, а не введення нових військових звань", - говорить "Апострофу" Белесков.

Військові структури НАТО не вимагають повної уніфікації військових звань для країн-членів Альянсу. Тут важливе співвідношення посад до цих звань. Тому поява в українській армії генералів або комодорів не зробить країну ближчою до Альянсу. Зате дозволить нинішньому керівництву країни розповідати про те, що, мовляв, Україна на всіх парах несеться у НАТО ...

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві