RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Плівки Деркача": чи є причини для олігархічного безсоння?

Андрій Деркач Фото: facebook.com

Чергова порція записів телефонних розмов у кабінеті екс-президента Порошенка свідчить про добре продуману і "довгу" гру. На поверхні поки проявився лише зовнішній "контур" - міжнародна політична корупція, подвійне дно війни на Донбасі, групи і фігури впливу в так званих спецопераціях - військових, фінансових, політичних. Очевидна та інформаційна "послуга" республіканцям, які підсіли у США, і чий рейтинг "пливе" під натиском соціальних бунтів.

Водночас напруга на обличчях більшості українських політиків пов'язана зовсім не з їхніми переживаннями за долю особисто Порошенка, за шанси Байдена або за масштаби міжнародної корупції. Зрештою, мільйони на утримання американських демократів та їхніх "смотрящих" в Україні - копійки, порівняно з дерибаном, який три десятки років реалізовувався за допомогою газових і нафтових схем, розпродажу зброї в треті країни, "потопленого" вантажного транзиту, будівельних пірамід тощо. І все це з активною участю міжнародних "партнерів" - корумпованих урядів, міжнародних торговців зброєю, контрабандистів, "балтійських банків" і офшорних гаваней.

Напруга пов'язана з іншим. Які ще розмови записані в президентському кабінеті? Хто з учасників "нічних посиденьок" у "Пороха" був відвертим по телефону? Які схеми олігархічної "пануальної сім'ї" можуть стати відомі до осені 2020 року, напередодні місцевих виборів і в контексті неминучої вже кризи "Зе-режиму"? Кого вибере "рулетка плівок Деркача" в якості внутрішньої мішені, а кого обійде?

Питання непусті, враховуючи, як захопливо і швидко відбувається договірне перегрупування кадрів і проектів перед новим політичним циклом. До речі, ті, хто вже перерахував порошенківські відсотки і мітить у "порошенко 2.0", малюють з партнерами-опонентами карту "розділу електорату" після провалу "Пороха", рано радіють - адже гра тільки починається. І Порошенко може виявитися не "одиночною мішенню", а великим і потужним паровозом, який вже восени потягне за собою вагони найрізноманітніших політпроектів, у тому числі - як зараз здається - ворогуючих. Адже кабінет Порошенка і був місцем, де пасажири цих самих різнокольорових вагонів мирно пили чай і ділили прибуток від революцій, війни, російського дизеля і "словацького газу", мобілізаційних бюджетів, зовнішніх кредитів і 123-х порошенківських реформ. Та сама "печера" української пануальной олігархічної сім'ї...

"Плівки Деркача" - тепер головний біль і причина олігархічного безсоння. Плівки, звичайно, купуються і продаються. А іноді й "стираються". Але припущу: такий шанс на перемальовування внутрішнього "контуру" ніхто втрачати не буде. Серпень покаже, хто з пасажирів і який вагон - наступні.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному