RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бойовики тільки раділи, коли у нас вирувала пожежа - голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай

Пожежі на Луганщині практично локалізовані

Пожежі на Луганщині практично локалізовані Сергій Гайдай Фото: facebook.com/beridzetemur

У Луганській області локалізовано більшість пожеж, які минулого тижня виникли в області внаслідок підпала сухої трави. Рятувальникам і військовим залишилося загасити пожежу в Лобачевому. Про ситуацію у підконтрольних районах області в прямому ефірі Апостроф Live розповів голова Луганської військово-цивільної адміністрації СЕРГІЙ ГАЙДАЙ.

- Чи вдалося загасити пожежі у Луганській області? Які останні новини?

- Щойно мені надійшла інформація, що ліквідовано пожежу в Лопаскиному. Залишається Лобачеве. На жаль, вчора у нас була проблема в Гірському, там вітер швидко змінив напрям і одна пожежна машина постраждала. Водій отримав 10% опіків тіла, він у лікарні. Але там пожежу вдалося приборкати, як і у Лопаскиному, залишається Лобачеве.

Основна проблема вже вирішена і сьогодні, найімовірніше, з силами, які нам направили з Дніпра, Полтави та Донецької області, ми попрощаємося і будемо їх відпускати в свої регіони.

- Який розмір постраждалої території?

- Це сотні гектарів, майже 400 га. Розумієте, яка у нас була головна проблема - це те, що на територіях Лопаскиного, Лобачевого, Станиці-Луганській починалася невелика пожежа, а ми навіть під'їхати туди не могли, тому що територія замінована. Тому знаючи, де не заміновано, і розуміючи, куди дме вітер, ми встановлюємо в тому місці техніку і просто чекаємо. Але поки туди прийде пожежа, по замінованій території, вогонь стає сильнішим. Однак зараз можна сказати про повну локалізацію і тільки в Лобачевому пожежа залишається не ліквідованою.

- Якийсь можливий збиток підраховано?

- Поки дуже складно порахувати. Насправді на 99% постраждалі будинки - це ті, в яких не проживали люди. Будинки були частково зруйновані під час військових дій. Такої трагедії, яка була у нас в липні під час пожеж в Смоляниновому, немає. Ліс також особливо не постраждав. Лісники будуть займатися підрахунком збитків вже після повної ліквідації пожежі.

- Додаткового розуміння у гасінні пожеж з боку ОРДЛО не з'явилося?

- Ні. У нас є розуміння, що коли ми отримали деякі перехоплення, там тільки раділи тій ситуації, що була у нас.

- Роз'ясніть свою заяву щодо відновлення економічних зв'язків з Луганською областю?

- Не можна деякі слова сприймати буквально. ЗМІ почали перекручувати. Справа в тому, що це можливо, але лише за певних умов. Якщо у нас вчора загинув військовий, якщо у нас під час пожеж не дають літати літакам і не дають безпеку в повітрі, то не може бути ніякого економічного відновлення зв'язків.

Але все-таки ми йдемо до миру, намагаємося йти до миру. Ми намагаємося відкривати КПВВ, намагаємося донести до людей, що у нас тут йде розвиток підконтрольних територій. Дороги будуємо, школи, амбулаторії просто європейського рівня. І ось вперше за місяць я отримав доповідь про обстріл і дані про загиблого.

- Яка ситуація на КПВВ?

- Працюють, більш-менш нормально. З нашого боку жодних проблем немає. Ми поставили там сучасні мобільні комплекси, які роблять ПЛР-тести людям і їм уже не потрібно два тижні перебувати на ізоляції, якщо тест негативний. Ми зі свого боку пропускаємо і працюємо в штатному режимі. Кілька тижнів тому у нас були ситуації, коли з нашого боку ми людей пропускаємо, а на непідконтрольну територію їх не пускають.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли