RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дружба до непритомності: що сказав Путін про Україну

На думку президента РФ, нашу країну створив Володимир Ленін

Хуйло Володимир Путін Фото: Getty images

У четвер, 23 грудня, президент Росії Володимир Путін провів свою щорічну прес-конференцію, яка тривала 4 години. Особливо багато Путін говорив про Україну та взаємини з НАТО. "Апостроф" вибрав найголовніше з виступу президента РФ.

Про окупацію Криму та Донбасу

Хто створив Україну? Ленін Володимир Ілліч! Коли створював Радянський Союз. Донбас спочатку, навіть під час організації Радянського Союзу в 1922-1924 роках, не мислив себе інакше як частиною Росії. Але його туди Ленін із товаришами заштовхнули силою. Спочатку вирішили взяти в Росію, а потім сказали: "Треба перешити!" Але, незважаючи на те, що Радянський Союз припинив існування, ми змирилися з тим, що частина історичних територій з населенням історичної Росії опинилися за межами Російської Федерації, перш за все, в Україні. Попри це, ми сприяли становленню нових держав. І працювали, і готові були працювати, і працюємо з усіма урядами, якої зовнішньополітичної орієнтації вони б не дотримувалися... І жодні дії щодо Криму нам на думку навіть не спадали. Але що сталося у 2014 році? Держпереворот... Після цього виник Крим. А як ми могли відмовити Севастополю та Криму та людям, які там проживають, взяти їх під свій захист та під крило? Неможливо. Просто нас поставили в ситуацію, коли ми не могли вчинити інакше. Хіба ми мали зовсім безвільно стежити за тим, що відбувається на Донбасі?

Про Мінські угоди

Двічі українська влада намагалася за допомогою сили вирішити питання на Донбасі. Я ось особисто умовляв Порошенка – тільки не воєнною операцією! Результат? Оточення, втрати, та Мінські угоди. Вони (Мінські угоди – "Апостроф") хороші чи ні? Я вважаю, що єдині можливі. То проблема в чому? Не хочуть виконувати. Ухвалили закон про корінні народи – оголосили росіян, що проживають на цій території, на їх власній території, некорінним народом. Так само, як і поляків, угорців, румунів. Звідси й суперечності у відносинах України із цими країнами. Потім про мову. Просто видавлюють росіян та російськомовне населення з їхньої історичної території. Тепер нам кажуть: "війна, війна, війна". Складається враження, що готують третю військову операцію? І нас заздалегідь попереджають: "Не втручайтесь, не захищайте цих людей. Втрутитесь, захищатимете – такі-то й такі нові санкції будуть". Але Росія не може жити з постійною оглядкою та чекати, коли тут довбануть.

Про війну з Україною

Наші дії залежатимуть не від переговорів, а від результату. "Жодного дюйма на Схід" – сказали нам у 90-ті роки. Ну і чого? Надули. Просто нахабно обдурили. П'ять хвиль розширення НАТО. І тепер уже, будь ласка, у Румунії, у Польщі – з'являються відповідні системи... Не ми комусь загрожуємо. Хіба ми прийшли до кордонів США? Чи до кордонів Великої Британії? До нас прийшли! І тепер ще й кажуть: "І Україна буде у НАТО". Отже, і в Україні будуть системи. А ви вимагаєте від мене якихось гарантій (для України – "Апостроф"). Ви маєте нам дати гарантії! Ви! І негайно! Саме тому я відповів на пропозицію президента Байдена, який у телефонній розмові запропонував призначити відповідальних представників для того, щоб вести переговори з питань стратегічної стабільності. Без жодних хитрощів ми прямо порушили питання: ніякого руху НАТО далі на Схід не повинно бути. М'яч на їхньому боці, вони повинні нам щось відповісти. У зв'язку з цим хотів би підкреслити, що загалом ми бачимо поки що позитивну реакцію. І американські партнери говорять нам про те, що вони готові до початку цієї дискусії, цих переговорів на початку року в Женеві. Представники з обох боків призначено. Сподіваюся, що розвиток ситуації піде саме цим шляхом.

Про добросусідські відносини з Україною

Ми хочемо вибудувати добросусідські відносини з Україною, причому, що називається, за будь-яку ціну. Ідемо на все практично. Але як можна вибудувати відносини із сьогоднішнім керівництвом (України) з урахуванням того, що вони роблять? Практично неможливо. Але ми готові працювати з тими силами, які хотіли б вибудувати відносини з Росією у такому добросусідському ключі... Замість того, щоб відповідати на запит людей про мир, використовуючи ці настрої в українському суспільстві, президент Зеленський підпав, як і колишні керівники, під вплив радикальних елементів або як в Україні кажуть – "нациків". Що відбувається сьогодні в Україні. Суцільні злидні. Усіх готують до суворої зими. Коли деякі депутати ВР приїжджають до регіонів, їх запитують, за що ви нас знищуєте? І звісно, плюються на заяви київського режиму. Кому і з якого приводу плюнути завжди є.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів