RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Парад без "перемоги": як Путін намагається приховати сліди своїх провалів в Україні

Кремль, погрожуючи Україні та Заходу ядерною зброєю, "переграв" сам себе

Кремль, погрожуючи Україні та Заходу ядерною зброєю, "переграв" сам себе Фото:

Кремлівський шабаш, що називається "парадом Перемоги" в Москві, пройшов блякло, без сенсацій і гучних гроз на адресу України та Заходу. Російський президент Володимир Путін, невпевнений і тривожний, попри очікування окремих західних та вітчизняних аналітиків, не став оголошувати Україні війну та мобілізацію населення. Не було нічого сказано про "перемоги" в Україні та можливе "приєднання" до РФ окупованих територій. Його нудна промова на параді дублювала попередні заяви про "боротьбу з фашизмом", неіснуючих "українських нацистів" і нібито загрози з боку НАТО, від якої Кремлю довелося "захищатися". Чому виступ кремлівського ватажка виявився настільки прісним, читайте у матеріалі "Апострофа".

Старі "пісні" Кремля

Володимиру Путіну вперше за останні кілька тижнів довелося вилізти з бункера, щоб виступити на параді з нагоди "9 травня", яке в РФ стало квазі-релігійним культом "перемоги".

Виступи кремлівського керівництва на приуроченому до цієї події параді давно вже формально стосуються теми перемоги СРСР над Третім Рейхом. Як завжди, Володимир Путін більшу частину промови присвятив своїм геополітичним фантазіям, але всупереч очікуванням, не сказав нічого нового щодо так званої "спецоперації" проти України.

Кремлівські спічрайтери підготували прісний текст, зберігаючи вже традиційні претензії до України та НАТО. Промову Путіна можна звести до однієї пропозиції: РФ, захищаючись від НАТО, завдала "упереджувального удару" по Україні, на території якої бешкетують "бандерівці" та "неонацисти".

"У грудні минулого року ми пропонували укласти договір про гарантії безпеки. Все даремно, країни НАТО не захотіли нас почути... У відкриту йшла підготовка до каральної операції на Донбасі. Створювалася загроза безпосередньо біля наших кордонів. Зіткнення з неонацистами було неминуче", - заявив президент країни-агресора.

Перед "9 травня" низка американських та британських видань з посиланням на власні джерела у розвідці писали, що Путін на тлі провальної "спецоперації" може оголосити Україні війну та розпочати мобілізацію населення. Також вітчизняні та західні військові експерти не виключали, що як "досягнення" російському населенню можуть продавати чергове "приєднання" до РФ тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської та Херсонської області. Але Путін таких заяв не зробив.

Особливістю кремлівського збіговиська стала відмова проводити повітряну частину параду через нібито погану погоду, хоча під час виступу Путіна над Москвою світило сонце.

"Парад і виступ Путіна виглядали відверто блідо. На настрої в Кремлі можуть впливати кілька факторів: санкції, тиск Заходу і ситуація, в якій зараз опинилися російські окупаційні війська. Вихвалятися російському начальству особливо нема чим. Вони навіть відмовилися від повітряного параду, що підтверджує повідомлення нашого командування про систематичне знищення в Україні кремлівської авіації", - сказав у коментарі "Апострофу" голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Путінські страхи

Відмова від повітряної частини параду також може бути пов'язана з тим, що Путін та його холуї у погонах на пару з телевізійними пропагандистами, м'яко кажучи, перестаралися з ядерними загрозами на адресу колективного Заходу.

Ще на початку війни, коли стало очевидно, що жодного взяття України "за три дні" не буде, Путін наказав міністру оборони Сергію Шойгу та начальнику Генштабу Валерію Герасимову привести Ракетні війська стратегічного призначення (РВСП) у "особливий режим" несення служби.

Хоча у Білому домі сухо зазначили, що уважно стежать за ситуацією, командування НАТО розцінило такий наказ, як переведення РВСН у режим бойової готовності з явною загрозою завдання ядерного удару. Аналогічної думки дотримувалися, судячи із заголовків у західній пресі, і керівники держав ЄС.

"Родзинкою" повітряного параду мав стати літаючий командний пункт - так званий "літак судного дня" - прямий натяк на використання ядерної зброї. Повітряного параду не було. Натомість Путін пустився в міркування про недопущення глобального конфлікту. Минулого тижня оточення Путіна розганяло тему ядерної війни. У відповідь у США та Британії розганяли тему фізичної ліквідації Путіна. І за пару днів до параду Кремль кардинально змінює риторику, і тепер вони не хочуть використовувати ядерну зброю", - зазначив у бесіді з "Апострофом" військовий експерт Олег Жданов.

Невже Путін на тлі провалів в Україні намагається зменшити градус військово-політичного протистояння із Заходом? Якщо судити саме з дій Москви, то немає натяків, що кремлівський фюрер хоч трохи став розсудливим.

"Цьогорічний вихід російських військ із Сирії може призвести до загострення на Близькому Сході, оскільки влада Ізраїлю не стане просто спостерігати за загрозами з боку Хезболли. Навіть у присутності РФ Ізраїль бив по іранських об'єктах у Сирії. Судячи з того, що зараз відбувається у регіоні, новий арабо-ізраїльський конфлікт цілком ймовірний. Нова війна на Близькому Сході, серед іншого, призведе до зростання цін на нафту, що вигідно РФ. Тобто Путін на словах каже, що не хоче глобального конфлікту, а за фактом робить все, щоби підняти війну проти України до рівня світової", - додав Олег Жданов.

Кремль, як це було у 2014-2015 роках, не зміг зламати Україну одним ударом і тепер перейшов до тактики "хитрих планів". Риторика Путіна та його холуїв вказує на те, що найближчим часом варто чекати на спроби з боку Москви продавати Заходу якусь "попередню угоду" з Україною з метою виграти час для підготовки наступного удару.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів