RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сімейна справа: навіщо Порошенко відправив дружину боротися за Київ

У екс-президента не залишилося людини, здатної поборотися за мерське крісло

У екс-президента не залишилося людини, здатної поборотися за мерське крісло Марина Порошенко Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Місцеві вибори в Україні підкидають нові цікаві сюжети. У середу, 16 вересня, "Європейська солідарність" визначилася з першим номером на виборах до Київради, висунувши колишню першу леді Марину Порошенко. При цьому від боротьби за крісло мера в ЄС прогнозовано відмовилися, вирішивши напроситися в попутники фавориту гонки Віталію Кличку. Ось тільки той такий крок не оцінив.

В ЄС так і не знайшли кандидата в мери

Чутки про те, що "Європейська солідарність" не висуватиме кандидата в мери Києва, ходили вже давно. Навесні-влітку говорили про те, що в партії можуть зробити ставку на нардепа Олексія Гончаренка (в столиці навіть з'явилися борди з його обличчям), але на початку осені їх змінили рекламою з Петром Порошенком і мерськими слоганами про "європейський Київ".

Втім, одразу було зрозуміло, що ні в які мери Петро Олексійович не піде. Так, теоретично він міг би вийти до другого туру, але антирейтинг п'ятого президента настільки високий, що виграти будь-які вибори йому тепер буде вкрай проблематично, а програвати вдруге поспіль, та ще й на місцевому рівні - шкідливо для іміджу. Інших же сильних кандидатів на мера столиці у ЄС не знайшлося. Тому там вирішили зосередитися на боротьбі за Київраду, де партія має непогані шанси зайняти достатню кількість місць, щоб потім формувати коаліцію з тим же "УДАРом".

"Це холодний розрахунок. Політтехнологи у Порошенка далеко не дурні. Вони бачать, що фрік-політик Гончаренко - це далеко не той паровоз списку, який міг би стати обличчям партії на цих виборах. А отримавши негативний результат на виборах до Київради, важко було б розповідати про свої амбіції. Що Гончаренко, що Прокопів (Володимир Прокопів - секретар Київради, голова міської організації ЄС, - "Апостроф") забезпечували б перетікання голосів не тільки на користь Кличка, а й "УДАРу". Тому, очевидно, був використаний фактор імені президента Порошенко. Прізвище-то одне. Навіть діти знають, хто у нас колишня перша леді", - сказав в коментарі "Апострофу" політолог, керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

"На цьому полі вони будуть об'їдати"УДАР" і "Голос", оскільки "Свобода" в Києві давно пішла на прокорм", - додав експерт.

"Я думаю, що це досить продуманий хід. Таке рішення може обіцяти ЄС певні політичні бонуси, оскільки серед електорату, який орієнтується на Петра Порошенка, образ його дружини сприймається досить тепло. Але я не думаю, що вона зможе забезпечити якесь перетікання голосів від "Слуги народу", оскільки за них голосує електорат, який вже визначився. Скоріше мова йде про боротьбу з "УДАРом", оскільки від конкуренції за мера Києва в ЄС відмовилися. А значить головна мета - наростити кількість мандатів в Київраді"- пояснив в коментарі "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко.

Кличко торгується, але об'єднуватися не хоче

Тут у партії Порошенка є серйозний конкурент - "Слуга народу", у якої буде вагомий козир у переговорах як у партії влади. Плюс десь у Верховній Раді покривається пилом законопроект про столицю, яким у майбутнього мера цілком можуть відрізати більшу частину повноважень. Теж непоганий стимул для того, щоб Кличко віддав перевагу "зеленим".

Віталій Кличко Фото: kiev.klichko.org

Водночас, за інформацією "Апострофа", мер столиці одночасно веде переговори про коаліцію в майбутньому складі Київради і зі "слугами", і з "Європейською солідарністю". Для того, щоб посилити свої позиції ЄС потрібно набрати якомога більше голосів - в ідеалі відкусити їх саме у "УДАРу". Саме тому 16 вересня партія кинула в бій важку артилерію - Марину Порошенко - гучне прізвище, але без задушливого антирейтингу. А заодно заявили про те, що підтримають Кличка на виборах мера, "оскільки він реалізовував курс п'ятого президента України".

Ось тільки таку спробу "насильницької любові" той не оцінив, відхрестившись від будь-яких об'єднань. "Друзі! Сьогодні дізнався про підтримку моєї кандидатури на посаду мера Києва деякими іншими політичними силами. Розумію, що багато партій сьогодні хочуть, щоб Кличко був їх мером. Я знову чітко скажу всім: я буду мером тільки киян!", - заявив керівник столиці.

"Їхня заява - це пропозиція на політичний шлюб по розрахунку в Київраді з перспективою дружити проти "Слуги народу". Кличко її, по суті, відкинув, давши зрозуміти, що не поспішатиме. Я думаю, що він буде об'єднуватися з "Слугою народу", оскільки мер і місто не можуть бути в опозиції до центральної влади. Чим це закінчується - видно на прикладі Черновецького (якого за часів президентства Януковича позбавили повноважень, - "Апостроф")", - спрогнозував Золотарьов.

"Марина Порошенко - просто зручний хід"

Для Марини Порошенко - висунення на вибори до Київради стане дебютом в політиці. За професією вона - лікар-кардіолог, має ступінь кандидата медичних наук. І, як кажуть знайомі з нею люди, в політиці розуміє мало. При цьому у неї є впізнаваність, симпатії ядра електорату її чоловіка і точно наявні зв'язки у верхах. Тобто при бажанні вона могла б спробувати використовувати Київраду як майданчик для подальшого просування політичними щаблями.

Марина Порошенко Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Однак всі опитані нами політичні експерти впевнені, що таких планів у сім'ї Порошенків немає. Швидше за все, колишню першу леді використовують в якості ширми, яка допоможе провести в Київраду якомога більше кандидатів.

"Я не думаю, що буде йти мова про кар'єру Марини Порошенко в політиці. Швидше за все, це просто зручний хід. Ми ж розуміємо, що її перше місце в списку зовсім не означає, що вона буде працювати в Київраді. Це нормальна історія, коли першим ставлять впізнаване обличчя. Згадуємо того ж Палицю, Степанова та інших", - сказав експерт Степаненко.

На виборах до Київради "розіграють" 120 мандатів депутатів. Якщо вірити нинішнім рейтингам "Європейської солідарності" (12-15%), то зараз партія Порошенко претендує приблизно на 15 з них. Швидше за все, перша десятка, яку оголосили 16 вересня на київському партз'їзді, пройде в Київраду в повному складі. З помітних осіб там є заступником Кличка Володимир Прокопів, екс-заступник глави СБУ часів Порошенка Віктор Кононенко і колишній нардеп з Кривого Рогу Костянтин Усов, якого пов'язують з відомим екс-регіоналом Олександром Вілкулом.

Швидше за все, інших гучних прізвищ у списку ЄС не з'явиться. "З огляду на специфіку виборів, нових гучних прізвищ у списку ми навряд чи дочекаємося. Можливо - одне-два. Навіть при непоганих рейтингах "Євросолідарності" в Києві всі хто знаходяться в списку від середини та нижче шансів пройти майже не мають", - вважає політолог Золотарьов.

А це означає, що основну ставку політтехнологи Петра Порошенка роблять саме на дружину президента, яка має допомогти відкусити якомога більший шматок у "УДАРу", аби переконати Кличка піти на союз в Київраді при всіх ризиках цього об'єднання. Поки що такий розвиток подій здається малоймовірним, але до виборів - більше місяця, а за цей час може ще багато чого зміниться.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів