RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Проблем багато, допомоги мало: про що Туск буде домовлятися з Порошенком і Гройсманом

Візит Туска до Києва обумовлений кількома причинами

Візит Туска до Києва обумовлений кількома причинами Фото: GettyImages

19 лютого в Верховній Раді відбудеться засідання, приурочене до п'ятої річниці кривавих подій на Майдані і початку агресії Росії проти України. Європейський Союз на засіданні представлятиме голова Європейської Ради Дональд Туск, який також повинен зустрітися з прем'єр міністром та президентом України. "Апостроф" запитав політологів-міжнародників, яким може бути порядок денний зустрічей пана Туска з Володимиром Гройсманом та Петром Порошенком.

Микола Капітоненко, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень:

Головна причина візиту — це річниця подій, які відбувалися в Україні. Це має символічне значення для Європи, оскільки європейські посередники грали роль в подіях, які відбувалися в Україні в 2013-2014 роках. І візит — своєрідна данина цьому.

На порядку денному зустрічей, вочевидь, будуть вибори, але лише в сенсі чесності та прозорості проведення, гарантування чесних результатів. Напевно Київ спробує знову зачепити питання "Північного потоку-2". Туску як полякові наші погляди близькі, але як єврочиновник він навряд чи може нам чимось допомогти в цьому. Однак Україна зможе знову означити свою позицію.

Напевно, йтиме мова про Росію як довгострокову загрозу для європейської безпеки, простір для спільних дій і позицій України та ЄС. Також варто очікувати різноманітних жестів підтримки України в непростій для неї ситуації.

Михайло Пашков, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова:

Це більшою мірою робочий діловий візит. Очевидно, що мова йтиме і про ситуацію в Україні. Напевно, також обговорять підсумки Мюнхенської конференції з безпеки. На зустрічі з президентом в більшій мірі йтиме мова про геополітичну ситуацію, що склалася в Азовському морі, зокрема в контексті недавніх рішень Європарламенту по Азову, ініціатив президента. Безумовно, будуть обговорювати так званий пакет азовських санкцій і ситуацію на Донбасі.

З прем'єр-міністром говоритимуть в більшій мірі про внутрішньоекономічні проблеми, зокрема в контексті майбутніх траншів ЄС: як реалізуються реформи, як йде виконання Угоди про асоціацію. Не випадково саме напередодні візиту Туска урядовий офіс з євроінтеграції презентував свої підсумки виконання Угоди про асоціацію.

Не думаю, що на цих контактах якось позначиться те, що в Україні розгорнулася виборча кампанія і президент є одним з її учасників. Сумніваюся, що це якось мається на увазі під час візиту.

Володимир Хандогій, надзвичайний і повноважний посол, президент ГО "Українська асоціація зовнішньої політики":

Прив'язка візитів до виборів та різних міжнародних заходів є доволі штучною. Так, у практиці міждержавних стосунків буває певна пауза у відносинах у зв'язку з виборами. Але насправді це не має стати якоюсь непереборною перешкодою. Порядок денний відносин України і Європейського Союзу досить насичений, тому у них немає підходу, що на час передвиборчого періоду треба зупинити будь-які стосунки і чекати результатів. Тому й відбувається цей візит Туска, пов'язаний, зокрема, з річницею початку російської агресії.

Вочевидь, відносини України з ЄС розвиваються по висхідній. У нас є, звичайно, проблеми — вони стосуються імплементації Угоди про асоціацію: є дуже багато невиконаних пунктів. Тобто є велике поле для роботи. Але в цілому наші відносини, зокрема політичні, розвиваються дуже активно. Зокрема, днями ЄС анонсував введення додаткових санкцій проти Росії — так званого азовського пакету...

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики