RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Його дідусь родом з Києва: чи отримає Україна "свого" голову Держдепу

Блінкен стане правою рукою Байдена

Блінкен стане правою рукою Байдена Фото: Апостроф / Колаж

Після інавгурації, яка відбудеться 20 січня, Джо Байден в якості президента планує призначити новим Держсекретарем США Ентоні Блінкена, свого найближчого радника з питань зовнішньої політики. Про те, яку політику буде проводити на основних міжнародних напрямках новий голова Держдепу, а також про те, що означатиме це призначення для України, розбирався "Апостроф".

Дипломатія - справа сімейна

Блінкену, якого Байден вирішив призначити главою всього міжнародного напрямку Штатів, фактично судилося стати дипломатом. Він народився в родині юриста та здобув блискучу освіту в Гарварді. Батько Блінкена був послом в Угорщині, його дядько був послом США в Бельгії, в той час як вітчим Блінкена був радником президента Джона Кеннеді.

Блінкен починав свою кар'єру в Державному департаменті за часів адміністрації Клінтона, де був спічрайтером президента із зовнішньополітичних питань, входив до апарату Ради національної безпеки США, і займався питаннями відносин з Європою. Також він був заступником держсекретаря за президента Барака Обами і займав посаду радника з національної безпеки віце-президента Джо Байдена.

Кращий вибір для демократів

Блінкен вважається прикладом класичного американського підходу до міжнародних відносин. Майбутній держсекретар - європеїст і на противагу Трампу, називає Європу "життєво важливим партнером", а Німеччину - найважливішим союзником в Європі. Водночас Блінкен неодноразово підкреслював важливість лідерства США у багатосторонніх організаціях і форматах.

Як вважає співзасновник видання Politico Джон Харріс, у Байдена є кілька чітко визначених типів, під які новообраний президент США підбирає кадри. Один з таких типів - вашингтонський професіонал з бездоганною репутацією в елітних закладах. Очевидно, що Блінкен підпадає під даний типаж.

Як сказав "Апострофу" американський політолог, доцент з Університету Дейтона Крістофер Дівайн, фігура Блінкена обрана відразу з кількох причин.

"Один з факторів, який, можливо, відрізняє Блінкена від інших потенційних кандидатів, полягає в тому, що він, швидше за все, буде затверджений Сенатом США, який республіканці, ймовірно, контролюватимуть в наступному Конгресі. У той час як інші відомі кандидати, такі як Сьюзан Райс, яка залишається неоднозначною серед республіканців через її реакцію на ситуацію в Бенгазі в 2012 році (тоді стався напад на американське посольство в Лівії: Райс спочатку говорила про випадковість цього інциденту, але пізніше була змушена визнати, що атака була запланована "Аль-Каїдою", - "Апостроф"), навряд чи були б затверджені Сенатом", - вважає доцент з Університету Дейтона Крістофер Дівайн.

Можливо, грає роль і той факт, що Блінкен провів шість років в Сенаті в якості одного з головних помічників Байдена, що допомогло зарекомендувати себе там позитивно. Абсолютно очевидно, що без попереднього кулуарного узгодження з республіканцями, Байден навряд чи офіційно оголосив би Блінкена кандидатом на пост держсекретаря. Такі правила великої американської політики і Байден, на відміну від свого попередника Дональда Трампа - їх виконує.

Джо Байден Фото: Getty images

Права рука

У цілому, призначення Блінкена являє собою кінець нестійкого підходу до політики, вважає президент Інституту державного управління Квінсі Ендрю Басевіч. Втім, він побоюється надмірного захоплення американською військовою перевагою.

"Команда Байдена вірить в американську перевагу, що може привести їх до нерозсудливості у використанні американської військової могутності", - застерігає Басевіч.

Водночас, видання "Fox News" - форпост інформаційної підтримки Трампа - вже вибухнуло критикою на Блінкена. Його звинувачують в інтервенціонізмі та критикують за підтримку війни в Іраку.

"Блінкен порадив Байдену проголосувати за війну в Іраку. Також (Блінкен) заявив, що США зазнали невдачі, не відправивши більше військ до Сирії", - написав у неділю головний редактор видання "Ricochet" Джон Гебріел, слова якого відразу опублікували на Fox news, разом з думкою журналіста Гленна Грінвальда. Останній назвав Блінкена "стандартним вибором Байдена", і охарактеризував його як "центриста з часткою інтервенціонізму".

У відповідь на закиди щодо Блінкена, підключилися головні критики Трампа зі ЗМІ - CNN. Першим за Блінкена заступився колишній старший радник Обами Білого дому та політичний оглядач CNN Девід Аксельрод.

"Тоні Блінкен - один з кращих державних службовців, яких я коли-небудь знав. Блискучий, вдумливий, чесний та досвідчений - дійсно чудовий вибір", - написав Аксельрод в Twitter.

Підтримав вибір Байдена і колишній керівник кампанії Сандерса Фаїз Шакір. "Твердий вибір. Лідери всього світу будуть вважати, що, коли Блінкен каже, він говорить від імені Байдена", - написав у Twitter Фаїз Шакір.

Сила як доповнення до дипломатії

Чимало експертів звертає увагу на досить жорстку позицію Блінкена в низці зовнішньополітичних питань. У Раді національної безпеки при Обамі, а також в якості заступника держсекретаря Блінкен виступав за більш активну участь США в сирійському конфлікті. Він також перебував в команді Байдена, коли той підтримав вторгнення США до Іраку в 2003 році.

Згідно з інформацією Politico, Блінкен вважає, що дипломатія повинна бути "доповнена стримуванням" і "сила може бути необхідним доповненням до ефективної дипломатії". На практиці це підтвердилося участю Блінкена у виробленні найважливіших зовнішньополітичних рішень адміністрації президента Обами: ліквідації Усами бен Ладена в 2011 році та війни проти "Ісламської держави".

Незважаючи на неоднозначну роль адміністрації Обами під час Кримської кризи 2014 року, Блінкен зіграв істотну роль у формуванні характеру санкційної відповіді США на окупацію українського півострова Росією.

Показово, що Блінкен готовий публічно робити уроки над помилками, намагаючись максимально збільшити ефективність зовнішньої політики США. "У Сирії ми справедливо прагнули уникнути нового Іраку, не роблячи занадто багато, але ми зробили зворотну помилку, зробивши занадто мало", - заявляв Ентоні Блінкен. Мало хто з нинішніх топ-політиків можуть собі дозволити займатися самокритикою.

Ентоні Джон Блінкен Фото: Getty images

Споріднені зв'язки

Видання "The New York Times" повідомляло, що дід Блінкена народився в Києві, коли місто ще було частиною Російської імперії.

"Мій дід, Моріс Блінкен, втік від погромів в Росії і знайшов нове життя в Америці", - заявив Ентоні Блінкен під час своєї промови, на честь проголошення його кандидатури на пост Держсекретаря США.

На думку директора Центру міжнародних досліджень Володимира Дубовика, призначення Блінкена - це позитивна новина для України. "Блінкен є оптимальним вибором. Був прошарок українських експертів-американістів, який хвилювався, що новим держсекретарем призначать Сьюзан Райс, відому своєю недостатньо жорсткою позицією до Росії в 2014 році за адміністрації Обами. Але Блінкен більше підходить, в тому числі через те, що його, швидше за все, затвердить Сенат США", - вважає Володимир Дубовик.

Варто звернути увагу на те, що в передвиборчій програмі Байдена йшлося про постачання летальної зброї Україні, чого свого часу не робив Обама. Важлива деталь: Блінкен та Байден були серед прихильників надання летальної зброї Україні, але тодішній президент Обама прислухався до Сьюзан Райс, яка запропонувала надмірно не провокувати Росію.

"Блінкен добре знає український напрямок, вони разом з Байденом просували ідею надання летальної зброї Україна в адміністрації Обами, проте тоді їх тандему тоді не вдалося досягти цього рішення. Новий держсекретар США займає досить жорстку позицію щодо Росії, і швидше за все, цього разу ми побачимо більш впевнену позицію щодо українсько-російського конфлікту", - говорить Володимир Дубовик.

Водночас експерт відзначає, що незважаючи на підтримку України, з боку США будуть і умови. Йдеться про реформи та про боротьбу з корупцією. На думку Володимира Дубовика, в США вже знають, що Україні не можна просто так давати гроші, а тому що українському уряду не уникнути певного тиску з боку Штатів в питаннях реалізації реформ і боротьби з корупцією. Щоправда, експерт вважає, що зараз складно визначити точно, хто буде відповідальний безпосередньо за український напрямок.

"Зазвичай ця ноша дістається віце-президенту США, однак як буде цього разу поки невідомо", - ділиться думкою експерт.

Однак, з урахуванням досвіду Джо Байдена, найімовірніше, саме новообраний президент буде особисто визначати основний вектор політики щодо України. Хто буде відповідати за виконання бажань Білого дому? Один з нардепів-"слуг" Єгор Чернєв днями заявив про те, що послом США в Україні може знову стати Марі Йованович, яку зі скандалом звільнив Трамп навесні минулого року. Проте, за інформацією "Апострофа", цього, швидше за все, не відбудеться, а Йованович отримає посаду в Державному департаменті та відповідатиме за українське питання з Вашингтона. Не варто забувати і про Джорджа Кента - колишнього заступника глави місії США в Україні, на якого зав'язані контакти з так званим "громадянським суспільством" і різними грантовими організаціями. Втім, і від позиції Блінкена у відносинах теж залежатиме чимало...

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою