RU  UA  EN

Четвер, 17 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Політика

Політичний тиск і список бажань: як експерти оцінили План перемоги Зеленського

Володимир Зеленський у Раді Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді представив План перемоги, який раніше презентував лідерам у США, Німеччині, Італії, Франції та Великій Британії. “Апостроф” поцікавився, як відреагували на нього українські політики й експерти.

План перемоги, який нарешті був презентований народним депутатам і українському суспільству, складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. Перший пункт – запрошення України в НАТО. “Для нас рішучість у питанні НАТО для України означає також неминучість євроінтеграції для України та безальтернативність демократії в Україні. І саме тому це початковий пункт Плану перемоги. Перший і дуже важливий. Свідчення рішучості. Ось що таке запрошення. Безумовне запрошення зараз”, – наголосив президент України Володимир Зеленський.

У другому пункті Плану перемоги йдеться про зміцнення української оборони та продовження операцій Сил оборони у визначених районах РФ, а також знищення наступального потенціалу країни-агресора на окупованій території. У ньому також сказано про кооперацію для збиття російських дронів і ракет, зняття обмежень на застосування далекобійної зброї. Цей оборонний пункт має таємний додаток, до якого мають доступ ті партнери, які мають відповідний військовий потенціал допомоги. У третьому пункті Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту країни від будь-якої воєнної загрози з боку Росії. Цей пункт також містить таємний додаток. Його вже отримали США, лідери Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини.

Наступний пункт стосується економічного потенціалу. Україна пропонує партнерам укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу. Це, зокрема, уран, титан, літій, графіт та інші стратегічно цінні ресурси, які є значною перевагою у глобальній конкуренції. Цей пункт також має таємний додаток, який відкриють лише визначеним партнерам.

П’ятий пункт передбачає за згодою партнерів заміщення окремих військових контингентів збройних сил США у Європі, українськими підрозділами.

План вимог чи спонукання до рішучості

На думку політолога Володимира Фесенка, розроблений План перемоги - це спроба підштовхнути наших західних партнерів до більш рішучої підтримки України, аби Київ міг вести переговори з ворогом з позиції сили.

Ми не маємо сидіти й чекати, коли нам зроблять подарунки. Зеленський ніколи не чекає. Він у цьому сенсі максималіст, я б сказав романтик-максималіст. Час від часу це дає результати. У багатьох випадках нам спочатку казали “Ні”, як по F-16, танках, ППО, але потім під нашим тиском казали: «ну добре»… У даному випадку цей план - це спосіб політичного тиску України на наших партнерів, щоб врешті-решт вони схаменулися, визначилися зі спільною стратегією”, - пояснив співрозмовник видання.

Політолог Віталій Бала вважає, що План більше нагадує список вимог України до інших

На мою думку, єдине, що викликає оптимізм щодо Плану - таємні додатки, бо вони таємні. Тому можемо сподіватись, що там щось описане, буде узгоджено з нашими партнерами, і буде щось у реальності. Все решта - виправдовує назву “план вимог”. Чиновники в Адміністрації США назвали його списком бажань. На мою думку, План дивний, бо запрошення до НАТО. Бо неодноразово було сказано, що цього не буде”, - прокоментував він “Апострофу”.

Народний депутат від “Слуги народу” Олег Дунда пояснює, що Україна розуміє, що вступ до НАТО наразі неможливий, проте ми потребуємо визначеності. “Ми повинні усвідомити, що ми не вступимо в НАТО до завершення війни, - каже він. - Що мав на увазі президент, коли говорив про запрошення? Нашим партнерам потрібно визначитись стосовно своїх позицій по війні. Бо фраз: ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки можливо - це не стратегія. Фактично надання запрошення Україні говорить про те, що партнери визначилися і підтримуватимуть в тому об’ємі, скільки потрібно для перемоги”.

А де домашнє завдання?

Олег Дунда переконаний: презентований документ - єдино можлива стратегія перемоги України. “Станом на сьогодні в існуючій ситуації іншого плану бути не може, - пояснює політик. - Ми в тому стані, коли в нас є два сценарії. Один - поразка і зникнення української державності, другий - перемога. Інших не існує. Відповідно, потрібно дивитися, як нам перемогти. Те, що президент презентував, - дійсно є єдиним планом, з яким можемо досягти перемоги”.

При цьому він зауважив, що велику частину роботи ми мусимо зробити самостійно, зокрема, задовольнити запит на озброєнні на базовому рівні.

Представники опозиційних сил вважають правильними заявлені в Плані тези, проте вказують на відсутність спонукань до дій з боку влади. “Було озвучено багато правильних позицій - і ЄС, і НАТО, і співпраця з партнерами… Проте План більше орієнтований на зовнішню аудиторію, ми почули багато закликів до партнерів. Але я вважаю, що має бути внутрішній порядок денний і він має чіткіше окреслювати розвиток власних технологій, ми досі не почули і не імплементована робота з будівництва фортифікацій. І ми бачили наслідки цього. Модернізація армії і впровадження новітніх підходів і політик. Коли ми це покажемо на ділі, а не тільки на словах, партнери розумітимуть, що ми дійсно проактивні і працюємо на перемогу з максимальною ефективністю”, - поділилася думками народна депутатка від “Європейської солідарності “ Марія Іонова.

Читайте також

Новини партнерів