RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Затримання податківців Януковича: Порошенка запідозрили у підготовці до виборів

Чому відпускають одіозних екс-чиновників?

Чому відпускають одіозних екс-чиновників? В Україні відбулися масові арешти екс-чиновників часів Януковича Фото: УНІАН

24 травня Національна поліція України спільно з Військовою прокуратурою України провели спецоперацію із затримання екс-керівного складу регіональних управлінь колишнього Міністерства доходів і зборів. Обшуки відбувалися у 15 областях України. Після чого було заарештовано 23 особи, серед яких ряд чиновників часів екс-президента Віктора Януковича і колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Незважаючи на гучні затримання, вже до вечора податківців стали відпускати під багатомільйонні застави. "Апостроф" розбирався, що означають ці затримання, і як вони можуть бути пов'язані з ймовірною підготовкою Петра Порошенка та інших політиків до дострокових парламентських виборів.

У той час як генеральний прокурор Юрій Луценко звітував у Верховній Раді України про рік своїх успіхів і рапортував про реформи в Генеральній прокуратурі України (ГПУ), які він провів, водночас у 15 областях України проходили обшуки за участю 500 прокурорів військової прокуратури ГПУ, понад 1700 співробітників Департаменту захисту економіки та КОРД Національної поліції.

Як розповіли пізніше на спільному брифінгу в аеропорту "Жуляни" міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та головний військовий прокурор Анатолій Матіос, всього було проведено 454 обшуки. Затриманих вертольотами доставляли до Києва, де вручали їм підозри і везли до Печерського суду для обрання запобіжного заходу. "Я думаю, що це найбільша антикорупційна операція, яка проходила і проходить дотепер у масштабах країни. І тут (аеропорт "Жуляни", - "Апостроф") розташовано штаб, тому що тут у спеціальному оперативному режимі проходить координація затримання підозрюваних по всій країні. Тут їх будуть приймати, Анатолій Матіос їх буде направляти в суд", - розповідав Арсен Аваков в аеропорту.

Також чиновники розповіли, що під час обшуків, було затримано 23 особи. Генпрокурор Юрій Луценко з трибуни ВРУ заявив, що затримали 22 чиновників, а ще двом вдалося втекти. Затримання та обшуки проводились по справі про податкові майданчики, пов'язані з колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименком. Більшості податківців інкримінують участь і створенні організованої злочинної групи (ч. 255 ККУ), а також зловживання службовим повноваженнями, що спричинило значну матеріальну шкоду (ст. 364 ККУ).

Загальна сума збитків, яку завдала державі група чиновників на чолі з Олександром Клименком, становить 97 мільярдів гривень. "Ми відпрацьовуємо податкові майданчики, раніше завершили розслідування щодо незаконного відшкодування 3 мільярдів гривень. В подальшому слідство буде цікавитися експортно-імпортними операціями, і зрештою - задамо питання, де весь цей час був закон у вигляді наших колег з СБУ і прокуратури", - розповідав журналістам під час брифінгу головний військовий прокурор.

Пізніше стали відомі деякі імена затриманих податківців, зокрема, це колишній керівник управління Міндоходів в Луганській області, екс-губернатор регіону Олександр Антипов, якого за рівнем впливу називають другим Олександром Єфремовим (впливовий екс-нардеп від Партії регіонів, - "Апостроф"). Під час обшуку у Антипова знайшли сумку з 3,8 мільйона доларів. Також у списках екс-глава податкової Харківської області Станіслав Денисюк, якого Матіос назвав начальником служби безпеки одіозного соратника Януковича Сергія Курченка. Денисюк неодноразово ставав фігурантом різних журналістських розслідувань. Серед затриманих - колишній керівник Управління Міндоходів у Дніпропетровській області Сергій Шинкаренко, екс-начальник податкової служби у Харківській області Андрій Роздайбеда, екс-глава податкової у Полтавській області Володимир Задорожний, екс-начальник ДПІ у Подільському районі Києва Олексій Ярошенко. Вже до вечора 24 травня, у день затримання, деяких фігурантів розслідувань почали відпускати під заставу. Зокрема, це вже раніше згадуваний Олександр Антипов, якого Печерський суд відпустив під заставу в 15 мільйонів гривень, Олексій Ярошенко був відпущений під особисте зобов'язання, екс-глава Дарницької податкової адміністрації в Києві Юрій Кравченко під заставу в 1 мільйон гривень, екс-начальнику ДПІ у Святошинському районі Києва Юрію Мостіпану призначили заставу в 1 млн гривень, Задорожному - 12 млн гривень.

Експерти і депутати, опитані "Апострофом" по-різному оцінили спецоперацію. На думку керуючого партнера Національної антикризової групи Тараса Загороднього, ці затримання і виступ Юрія Луценка в Раді — речі не випадкові. "Мета була пафосно показати свою роботу, благо, реквізиту в наших силовиків зараз багато: закупили нові вертольоти, нове обладнання, і все це ефектно виглядає, як у Голлівуді. І за традицією у нас в сіті потрапляють люди, які вже не є владою, або настільки одіозні, що пора їх "потрусити". І, судячи з усього, Луценко обрав тактику, яку застосовував Саакашвілі в Грузії: коли когось саджали, маринували у в'язниці, забирали в нього частину грошей, а потім відпускали на свободу. Ось наші також починають робити схоже", - розповів він "Апострофу".

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко висловив припущення, що такі дії - це підготовка до парламентських виборів, перед якими представникам влади потрібні гучні заяви і затримання. "Народному фронту", який представляє Аваков, потрібно реанімуватися в очах суспільства — він має дуже низьку підтримку, а ходять наполегливі чутки, що будуть перевибори, і президент вже фактично схилився до цього варіанту. Тому їм потрібно набирати обертів, підтвердженням цього є дуже активна діяльність НФ в парламенті: всі їхні голосування чітко спрямовані на консолідацію свого електорату. Зовнішній фронт – боротьба з РФ, внутрішній – боротьба з корупцією та своїми попередниками", - розповів експерт "Апострофу".

За його словами, є ще бізнес-підхід до цієї ситуації, оскільки економічний стан України залишає бажати кращого, і фактично той шматок пирога, який ділять, постійно зменшується і підштовхує більш жорстко контролювати схеми попередньої влади, і, на думку, Петренка, для того, щоб їх підпорядкувати, і здійснюють такі рейди. Участь військової прокуратури у цій справі також невипадкова. Крім того, що економічний блок розслідувань злочинів Януковича після приходу Луценка в ГПУ був переданий військовій прокуратурі, однією з причин їх участі може бути, на думку експерта, ще й особиста вказівка президента Петра Порошенка.

Заступник голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак пояснив "Апострофу", що у феєричному викритті чиновників часів каденції Януковича немає нічого незвичайного. "Всі ці "пральні" банки, "помивочні" контори, майданчики для переводу коштів у готівку давно і дуже добре відомі. Адже цим займалася сама влада, і нічого такого, що влада б не знала раніше, в цих справах немає. А для того, щоб посилити виступ генерального прокурора в Раді, людям і показали таку велику піар-акцію", - зазначив нардеп. Парламентарій додав, що обурення глави МВС Арсена Авакова з приводу того, що затриманих прямо із залу суду стали відпускати під заставу, виглядає дивно. "А іншого нічого не могло й бути, адже за тими злочинами, які їм інкримінують, мірою запобіжного заходу не є взяття під варту. Там застава. І це нормально по всіх економічних злочинах, в тому числі, і корупційних. Це світова практика, і нічого іншого тут бути просто не може. Це передбачено кримінально-процесуальним кодексом, правда, народ цього трохи не розуміє", - говорить Чумак. У той же час нардеп не вірить, що всі затримані будуть реально покарані. "Думаю, що може бути кілька судових вироків, але, швидше за все, не для всіх", - резюмував політик.

За словами екс-керівника Головного слідчого управління СБУ Василя Вовка, подальшу долю затриманих нескладно спрогнозувати. "Я, звичайно, не можу виключати, що в даному випадку все чесно, кваліфіковано і доказово. Але давайте подивимося, що буде через місяць. А нічого не буде. Половина з тих, хто затриманий, вийде, а друга половина потихеньку вирішить всі свої питання через кілька місяців", - зазначив Вовк. Експерт додав, що масштаби операції (в 15 областях України практично одночасно відбулися 454 обшуки) швидше говорять про унікальність спільної піар-акції ГПУ і МВС, а не про унікальність силової операції. "Це завжди робилося, тільки про це не розповідали: оперативним групам вручалися конверти з інформацією, вони не знають, що в цих конвертах. В один час, наприклад, о 7 ранку конверти розкривалися приблизно в тому районі, де знаходиться об'єкт, на якому передбачається провести обшук і затримання. Але такі дії ніколи не мали публічного характеру. А зараз ці питання зав'язані на політичному піарі, щоб люди на посадах могли показати, що вони не даремно на них сидять і ось саме вони реформують, саме вони чесно працюють і саме вони затримують представників минулої "злочинної влади", - резюмував Василь Вовк. З ним погоджується і Загородній, який прогнозує, що справи не матимуть наслідків. "Люди, яких затримали — люди не бідні, зараз наймуть адвокатів, які будуть чіплятися за кожен процесуальний прокол, і зрештою справа закінчиться пшиком. Але зате Луценко гарно виступив з претензіями на якісь посади, які можуть спантеличити Петра Олексійовича, в першу чергу. Тому що це все виглядало як презентація нового політичного проекту, або претензія на прем'єрство, бо ні для кого не секрет що активність Гройсмана дещо засмучує Порошенка",- прокоментував політексперт.

Втім, нардеп і радник глави МВС Антон Геращенко і не заперечує, що масштабна операція була приурочена до звіту Юрія Луценка перед депутатами. "Звичайно, це було приурочено до виступу генпрокурора в Раді. Але хіба погано, що ці злочини розслідуються, на відміну від тих часів, коли посаду генерального прокурора займали Ярема і Махніцький? Поки Юрій Луценко не став генпрокурором, на діяльність Міністерства доходів і зборів під керівництвом Клименка ніхто не звертав уваги", - розповів "Апострофу" Антон Геращенко.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі