RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

В Україні запустять новий механізм проти Росії: що це означає

Юрій Гримчак про нову претензію України до Росії

Юрій Гримчак про нову претензію України до Росії Фото: УНІАН

Президент Петро Порошенко доручив уряду створити міжвідомчий координаційний орган, який займеться формуванням консолідованої претензії України до Росії щодо відшкодування збитків від окупації Криму та Донбасу. Своїми міркуваннями з цього приводу з "Апострофом" поділився заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак.

Президент пропонує більш інтенсивно працювати над підготовкою консолідованої претензії. Міністерство юстиції вповноважене збирати всі дані про збитки від війни на Донбасі та окупації Криму, але зараз це робить і Мін'юст, і наше міністерство, і Служба безпеки України, і Генеральна прокуратура, і Нацполіція. Щоб ця робота велася більш інтенсивно, президент і пропонує створити такий міжвідомчий координаційний орган, де всі ці дані можна було б якось систематизувати.

Треба розуміти, що є об'єктивні труднощі: складно оцінити, що відбувається зараз на окупованих територіях. Якщо збитки, які були завдані на вже звільнених територіях, тепер якось можна прописати, то щодо окупованих, на жаль, це можна робити лише з допомогою супутникових знімків або збору інформації від людей.

Читайте також: Кримський міст був лише початком, Росія перейшла до нового етапу боротьби проти України

Впродовж декількох місяців можна це все підсумувати і подати консолідовану претензію. Зараз у нас є, якщо не помиляюся, чотири справи в Європейському суді з прав людини. Одним із аспектів може бути збір інформації про людей, які втратили житло, інше майно чи активи на окупованій території через російську агресію, і подання такої спільної претензії від усіх постраждалих людей, в тому числі в ЄСПЛ. Це один із варіантів.

Це однозначно підвищить наші шанси отримати від Росії відшкодування збитків. Бо в даному випадку, чим більше робиться, тим більші шанси. Але швидко такі рішення, на жаль, не приймають.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію