RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Атака на Гройсмана: чому проти прем'єра повстали друзі

Конфлікт може зійти нанівець, коли сторони домовляться

Конфлікт може зійти нанівець, коли сторони домовляться Фото: УНІАН

Секретар парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, народний депутат Іван Вінник з "Блоку Петра Порошенка" публічно пригрозив прем'єр-міністру Володимиру Гройсману відставкою. На думку парламентарія, такий сценарій можливий, якщо глава Кабміну не створить нову державну структуру для оцінки збитків, нанесених війною на Донбасі, і складання позову проти Росії як винуватиці конфлікту. Джерела видання називають підґрунтям такої дещо несподіваної заяви Вінника кулуарну боротьбу між Гройсманом та внутрішньопартійною групою в "Народному фронті" секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова і глави оборонного комітету Ради, представника "Народного фронту" Сергія Пашинського за вплив на концерн "Укроборонпром", який отримує величезні військові замовлення з держбюджету. Вінника пов'язують з цією командою "фронтовиків", незважаючи на його іншу фракційну приналежність. Сам депутат це категорично заперечує. Чого чекати від цієї ситуації і чи справді справа дійде до відставки прем'єр-міністра, розбирався "Апостроф".

Гройсман – на вихід?

Виступаючи в ефірі телеканалу "112 Україна" у вівторок, 31 липня, депутат Вінник нагадав прем'єру Гройсману про прохання президента Петра Порошенка прискорити створення міжвідомчого координаційного органу, який би оцінив розмір збитків, понесених Україною на Донбасі, і склав позов до Росії, відповідальної за військовий конфлікт на Сході України.

"Якщо він цього не зможе зробити, будемо шукати іншого прем'єра, який, можливо, з вересня-жовтня може зробити відповідні кроки на користь інтересів безпеки і загалом України", - заявив Вінник, уточнивши, що це його особиста думка, а не фракції БПП. Є у народного обранця й інші претензії до прем'єра: затримки з виплатами пенсій, ситуація з обслуговуванням зовнішніх боргів, а також "провал фінансування оборонних програм".

Кращою заміною Гройсману, на думку Винника, був би перший віце-прем'єр Степан Кубів, який, до речі, згідно із законом, повинен виконувати обов'язки голови уряду до призначення нового прем'єра.

З президентського іменного блоку Гройсману погрожували відставкою не раз. Нинішній прем'єр був обраний до Ради за списками БПП (до речі, як і Кубів) і вважався ставлеником Порошенка, однак, перейшовши на роботу в уряд, став триматися більш незалежно і навіть конфліктувати з іншими групами в оточенні президента за сфери впливу. Впевненості Гройсману надала підтримка з боку керівництва другої партії влади – "Народного фронту", завдяки чому прем'єр міг спокійно реагувати на загрози недоброзичливців відібрати крісло, включаючи верхівку БПП. Втім, відносини з групами впливу в НФ у прем'єра склалися по-різному. За спостереженнями "Апострофа", контакти з лідером НФ Арсенієм Яценюком, головою парламенту Андрієм Парубієм і міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим у нинішнього прем'єра налагоджені досить міцні. До останнього часу до Гройсмана ставилися рівно і в групі Турчинова й Пашинського.

Оборонне замовлення

А ось близьке до Гройсмана джерело видання пов'язало цю несподівану атаку з ситуацією навколо державного концерну "Укроборонпром", через який зіткнулися інтереси різних груп впливу в українському політикумі, в тому числі Турчинова і Пашинського. "У них (груп впливу, - "Апостроф") війна з Гройсманом через "Укроборонпром". Станом на сьогодні ці заяви (із загрозою відставки, - "Апостроф") не мають підстав", - запевнив співрозмовник, який попросив про анонімність.

Народний депутат Сергій Пашинський та секретар РНБО Олександр Турчинов Фото: УНІАН

Відзначимо, в липні прем'єр зробив цікаву заяву на тему держконцерну. Гройсман пообіцяв зробити "Укроборонпром" відкритим. Робити це він хоче за допомогою зміни параметрів роботи підприємства. "А якщо є корупція, потрібно буде з цим питанням серйозно розбиратися", - заявив глава Кабміну.

Але для інших груп впливу у владі це могло виглядати як втручання в сферу їхніх інтересів. "На "жирну" тему на зразок цієї завжди знайдуться умовні "мушкетери короля" і "гвардійці кардинала". Інший приклад такого плану – митниця, що викликала "ресурсні" протиріччя між Гройсманом і Аваковим з одного боку і президентським оточенням – з іншого", - коментує "Апострофу" політолог Вадим Карасьов.

Втім, сам Вінник в коментарі "Апострофу" заперечує зв'язок між своєю заявою і ситуацією з "Укроборонпромом" і традиційно – позафракційну приналежність. "У мене немає відчуття, що людина (Гройсман, - "Апостроф") на місці. Вони (прем'єрське оточення, - "Апостроф") не можуть навіть якісно відбитися від моїх слів. Найдурніше, що можна було придумати – це те, що пов'язано з Пашинським", - сказав Вінник.

Вигода для президента

В принципі відставка може бути навіть вигідною для Гройсмана, чого не виключають навіть у НФ. "Імовірність (його звільнення за власним бажанням, - "Апостроф") є: занадто складна ситуація в економіці, плюс небажання брати на себе негатив", - розмірковує джерело "Апострофа" в партії, близьке до її керівництва. Якщо прем'єр все ж збереться на президентські вибори, це буде ще одним аргументом відмовитися від крісла. У такому разі для команди Порошенка навіть необхідно буде звільнити Гройсмана в інтересах кампанії. "Економічна ситуація не дає президенту, як бувало раніше, залити грошима виборців. У такому разі потрібно всі соціально-економічні проблеми повісити на Гройсмана. А президент нібито ні до чого", - вважає експерт Карасьов.

Президент Петро Порошенко та прем'єр-міністр Володимир Гройсман Фото: УНІАН

З іншого боку ця ситуація накладається на перманентний тиск на Гройсмана з боку силових органів. Обшуки і арешт у голови управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області Руслана Осмоловського - людини, близької до Володимира Гройсмана - називають "привітом" з боку Банкової, де не особливо задоволені самостійністю прем'єр-міністра.

Читайте також: Порошенко і Гройсман обмінялися ударами: чим закінчиться конфлікт

Утім якщо за Гройсманом залишиться більша частина фракції НФ і депутати-мажоритарники, лояльність яких зав'язана на Фонді соціально-економічного розвитку, зняти його буде непросто. Втім, враховуючи специфіку українських політиків, можна не сумніватися, що конфлікт може швидко зійти нанівець, як тільки сторони домовляться між собою...

Читайте також

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон