RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Конфлікт з Коломойським і "битва" за країну: головні тези гучного інтерв'ю Зеленського

Зеленський розповів, чого хотів би добитися за президентський термін.

Зеленський розповів, чого хотів би добитися за президентський термін. Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Львівської області дав інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", в якому відповів на найгостріші питання, які зараз турбують українців. Не обійшлося без згадок недавніх скандалів навколо "Слуги народу" і "плівок Гончарука". "Апостроф" зібрав головні тези.

Про посаду президента

"Відповідальність - для мене це плюс. Я хочу допомогти. Президентство дає можливості, де я можу щодня щось робити, щоб не просто так я прожив цей день. Мені це подобається. Влада - це можливість. У мене є можливість допомогти. Я не маю можливості заробити гроші, але мені це не потрібно. Мені 42, я хочу бути в історії".

"Я хочу вірити, що ми за ці 4 роки з хвостиком можемо здійснити цю мрію (щоб в Україні середня заробітна плата була як в Польщі, - "Апостроф"). Чому я говорю так? Дуже просто - в Польщі зараз кілька мільйонів українців. І чому вони повернуться? Їм потрібна мотивація, навіть якщо трохи менше зарплата, ніж у Польщі - вже нормально. Якщо вони будуть мати 70% від польської заробітної плати, думаю, що переможе все ж, що ти хочеш бути вдома, а не їздити кудись".

Про конфлікт з Коломойським і "плівки Гончарука"

"У мене стільки конфліктів з усіма, що, знаєте - плюс один, один плюс один".

"Я люблю, до речі, цей канал, тому що там наш продукт, тому що довгі відносини. Це не стосується ситуації, яка є у СБУ з працівниками Саші Дубинського. Я вважаю, що треба розділяти. Ну, буде конфлікт, що я можу зробити ".

Про скандали навколо "Слуги народу"

"Для мене, якщо депутат нашої фракції "зашквариться", тоді я відчуваю провину. Тому що це людина з фракції "Слуга народу". Але ми не можемо проконтролювати всіх депутатів, всіх мажоритарників. Ми говорили, що буде очищення - і ми повинні це робити. Всіх чесних, сильних ти повинен підтримувати, а з іншими - спокійно розлучатися. Спокійно говорити - "ти не можеш бути обличчям нашої партії".

"Є регіон, хто хоче, там заповнює дані, давайте їх перевіряти, їх перевіряли наші штаби. Я дивився - чистий? Чистий. Довідки служби безпеки, МВС - все було чисто. Поки я не пішов у політику, я не міг собі уявити, що людина за гроші може змінювати свою навіть не анкету - свою біографію. Тобто почистили інформацію. Є такі люди".

Про відносини з США з Росією

"Ми вийшли з цієї складної ситуації таким чином, що наступні 5 років, як мінімум, у нас будуть серйозні нормальні відносини з США, лідер якої з партій не переміг би на виборах - чи це буде представник демократів, або чинний президент Дональд Трамп".

"Ми не образили жодну сторону, ми не дали втягнути себе у внутрішній конфлікт у США. Вони всі - і демократи, і республіканці - поважають нашу поведінку в цій ситуації".

"Я не знаю, скільки треба років для відновлення відносин (з Росією, - "Апостроф") на тому рівні, на якому вони були до війни. Я думаю, що для багатьох людей у країні це неможливо. Тут знову питання поколінь. Для майбутніх поколінь, може, і можливо. Напевно. Час лікує рани".

"Якщо президенти (України і Росії, - "Апостроф") сіли за один стіл і своїм прикладом домовилися, що, слухай, далі так не можна, досить, давай закінчувати війну. Я маю на увазі саме цей рівень розмови: слухай, давай ти сам по собі, ми самі по собі. Але якщо у нас мир, то давай говорити про прагматичні відносини".

"Тобто з хлібом-сіллю росіян не будуть зустрічати в Україні, але якщо вони будуть приїжджати, коли у нас мир, якщо вони приїдуть, наприклад, у Трускавець, то їм скажуть, окей, заплати гроші, живи, будь ласка, лікуйся. Це будуть прагматичні економічні відносини. А які ще потрібно зробити кроки і скільки часу пройде, щоб тебе зустрічали знову ..., я навіть не уявляю".

Про розслідування справ Майдану

"Втрачено докази, документи. Немає людей, немає свідків. Деякі кажуть, що в цілому на місцях після цієї трагедії, всіх цих подій, багато прибрали. Найскладніша справа, яка є у нас у країні, - це Майдан".

"Знаю точно, що займаються швидше, ніж це було кілька років до цього. Коли вони знайдуть замовників, адже з вбивцями більш зрозуміло, - не можу сказати. До цих справ притягнуті всі сили, і ми робимо все можливе".

Про Telegram-канали і боротьбу з дезінформацією

"Telegram-канали я особисто не читаю. Telegram-канали я відкривав кілька разів. "Джокер" цей з'явився, "Темний лицар", "Легітимний" є такий. По-перше, я не можу читати що-небудь, де в кожному реченні страшні граматичні помилки. Мені це неприємно, чесно вам кажу. По-друге, там якийсь хаос у цілому, щось люди придумують, пишуть про якісь наші зустрічі, якийсь "сюр". Цей хаос впливає на інформаційне поле, породжує хаос у головах, сумніви, негативні емоції".

"Якби в хірургії кожен, хто брав скальпель, мав би право оперувати, було б багато жертв. У разі журналістики жертв побачити важче, проте вони є. Це люди, які не можуть повернути собі репутацію. З ними працювала людина, не професіонал, але в руках у неї був цей скальпель. Знищення будь-якої професії завжди відбувається тоді, коли туди приходить непрофесіонал".

"Планів (по боротьбі з дезінформацією, - "Апостроф"), що найближчим часом ми приймемо якийсь закон, щоб "затиснути", "закрутити" журналістів, у мене зовсім немає. Про нас і так стільки всього вже було вигаданого. Я дуже ліберально ставлюся до телебачення, до журналістики, тому що моя колишня професія дуже сильно з цим пов'язана. У мене немає ніякого бажання втручатися в чесну роботу журналістів".

"Головна проблема дезінформації - в тому, що вона сприяє розколу нашої країни. Якісь платформи, якісь бенефіціари неукраїнські з різних куточків світу за якісь кошти просто роблять брудну роботу. Це політика, така агресивна медійна політика. Проти таких людей, проти таких платформ повинні бути якісь хоча б фіксації, якісь санкції".

Про війну на Донбасі, місцеві вибори і обмін полоненими

"Розведення по всій лінії - це довгий процес, який займе багато років. Настільки довгий, що навряд чи хтось із лідерів "Нормандії" залишиться на своєму місці".

"На окупованій території багато людей, які хочуть, щоб їх не кинули, і тому ми зобов'язані спробувати домовитися".

"І мені здається, що на останній зустрічі (в Мінську, - "Апостроф") ми зрушили. Ми не припинили вогонь, зрозуміло, це мінус, ми отримали людей - це плюс. Але це все одно такий баланс, це не перемога, перемога в питанні війни - це кінець війни, це мир, це перемога, точно, для всіх. Я впевнений, чесно, я не знаю, чи впевнена в цьому Росія, але я впевнений, що це перемога для Росії - кінець війни. Це для них перемога, не над Україною, а над собою. Я в цьому впевнений".

"Місцеві вибори, які проходять одночасно по всій країні, об'єднують країну. Це важливий для мене символ".

"Вибори на Донбасі можливі тільки після завершення там військових дій і виведення іноземних збройних формувань".

"Наскільки це ймовірно? Якщо ми домовимося, все одно треба буде десь місяці три, як мінімум, для того щоб там на місці забезпечити безпеку для всіх - і для журналістів, і для ЦВК, для всіх спостерігачів... Я чомусь вірю, що це можливо, є чомусь таке відчуття".

"Якщо (на саміті "нормандської четвірки" в квітні, - "Апостроф") буде знову топтання на місці, шанси на місцеві вибори зменшаться в рази".

"По той бік близько 200 наших, у нас тут десь 175-180. А це означає, що за один раз їх повернути неможливо через підготовку документів. Тому цей процес буде ділитися на кілька обмінів".

Про переговори з Путіним

"Я впевнений, що він мене зрозумів, дуже прозоро зрозумів. Здається, що якщо такий контакт, очі в очі, ти відразу розумієш, хто перед тобою, що за людина. Незважаючи на всі дані розвідки. Мені здається, що він мене зрозумів. І він розуміє, що треба закінчити цю війну".

"Але найстрашніше, що може бути для Росії, - це розпад її в тому вигляді, в якому вона зараз існує. Ескалація і захоплення такої великої країни, як Україна - це, я впевнений, єдиний реально небезпечний крок для Росії, який може привести до внутрішнього жорсткого конфлікту в Росії. Це мої думки, я не кажу, що я на 100% правий, але мені здається, що саме це і може їх зупинити".

Про справу Шеремета

"Я і тоді сказав, що є багато фактів, одні з них серйозні, інші слабші. Тому я говорив "вірогідних виконавців", "ймовірних вбивць". Я був дуже радий, що ми зрушили таку серйозну справу".

"Якщо це неправда у справі Шеремета, якщо суд вирішить, що обвинувачення не обгрунтовано до кінця і не вистачає доказів, то всі правоохоронці, які цим займалися, вони вибачаться, як мінімум".

"Вони можуть вибачитися, якщо це була просто помилка, а якщо там були якісь спеціальні речі, то вибаченнями цю справу не закрити".

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі