RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна прокурорів: до чого призведе протистояння Венедиктової і Холодницького

До чого призведуть війни прокурорів

До чого призведуть війни прокурорів Фото: УНІАН

У вівторок, 26 травня, генеральний прокурор Ірина Венедиктова записала відео, в якому звинуватила керівництво і прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) в бездіяльності. Також генпрокурор попросила Верховну Раду ініціювати процес обрання нового глави САП. Про те, чому Венедиктова затіяла війну з Назаром Холодницьким, і чи означає це намагання влади монополізувати контроль над силовими органами, розбирався "Апостроф".

Чутки про те, що нова глава Офісу генпрокурора буде поступово підминати під себе силову вертикаль в Україні, ходили досить давно. Власне, джерела "Апострофу" в Державному бюро розслідувань не приховують, що незважаючи на звільнення звідти Венедиктова, люди, орієнтовані на неї і її команду, контролюють ДБР. Тому немає нічого дивного в ідеї зжити з САП Назара Холодницького, який, обіймаючи посаду керівника антикорупційної прокуратури, паралельно є заступником генерального прокурора - тобто безпосереднім підлеглим Венедиктової. Правда, абсолютно автономним: чинне законодавство робить главу САП незалежним від генпрокурора.

Як часто буває в таких випадках, атака на Холодницького розпочалася з інформаційного "артобстрілу". У своєму відео-зверненні генпрокурор звинуватила САП в провалі резонансних справ, численні порушення і неналежному виконанні службових обов'язків. Зачепилася Венедиктова за дві справи - про схему з захопленням 93 мільйонів гривень "Укрзалізниці", в якій підозрюють екс-нардепа Валерія Іщенка, а також про захоплення землі в Пущі-Водиці нинішнім нардепом від ОПЗЖ Ренатом Кузьміним в 2009 році. В останньому випадку, через порушення розумних строків кримінальне провадження закрили.

"У листопаді 2019 року розслідування цієї справи було доручено детективам НАБУ. Прокурорами САП протягом 6 місяців після отримання цього провадження не було забезпечено виконання жодної слідчої та процесуальної дії, хоча попереднім органом досудового розслідування допитано понад 100 осіб і проведено 30 судових експертиз", - повідомила Венедиктова.

Генпрокурор також дорікнула САП простоєм в справах про корупцію в державному оборонному замовленні, щодо керівника однієї з регіональних служб автомобільних доріг, якого підозрюють в розкраданні 100 млн гривень.

"Ці кричущі факти системних прорахунків в організації роботи прокурорів САП свідчать про споглядальну позицію і повну відсутність адекватних заходів з боку керівництва цієї прокуратури. Така безпорадність не може більше залишатися без реагування Генерального прокурора", - заявила Венедиктова.

На ці випади САП закономірно образилася, і прокурори опублікували відкритий лист, в якому заявили, що генпрокурор і її заступники не мають права давати вказівки співробітникам антикорупційної прокуратури.

"Ми категорично не згодні з твердженням генпрокурора щодо нашої бездіяльності, відсутності результатів роботи і звинуваченнями в порушенні розумних строків у кримінальних виробництвам", - йдеться в листі.

Венедиктова натомість відповіла, що чекає від прокурорів САП "яскравих прикладів судових вироків корупціонерам в 2019-2020 роках, за які їм не соромно".

Також Венедиктова звернулася до Верховної Ради з проханням делегувати своїх людей в комісію з обрання нового глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Варто зазначити, що у Холодницького повноваження закінчуються через півроку - 30 листопада. До цього часу, необхідно сформувати конкурсну комісію, почати відбір, співбесіди і перевірки кандидатів.

"Венедиктовій потрібен абсолютний контроль над системою кримінальної юстиції. Перед нею поставили політичні завдання. І щоб ці завдання виконати, Венедиктовій потрібен абсолютний контроль над системою. Якщо Холодницький не погодиться на умови Венедиктової, то буде звільнений через зміни в діючий закон. Якщо допустить залежність (від Офісу генпрокурора, - "Апостроф"), то нас очікує вихор політичних справ за вказівками ", - зазначив в коментарі" апостроф "голова експертної організації StateWatch Гліб Каневський.

На думку експертів, підзвітність антикорупційної прокуратури Офісу Генпрокурора дозволить зосередити весь силовий ресурс в одним руках. З іншого боку, варто визнати, що з формальної точки зору, звинувачуючи Холодницького в бездіяльності, Венедиктова права. Справа в тому, що за чотири з половиною роки роботи команда глави САП разом з НАБУ не довели до кінця жодну резонансну справу. В тому числі, і проти перших осіб держави.

"Вся ця ситуація є наслідком глибокої інституційної кризи в команді Зеленського. Зеленський розповідав Порошенку, що він його вирок, і тепер вкрай прагне посадити Порошенка і його оточення. Але вирішити цю проблему Зеленський поки не може. Хтось повинен бути винен за те, що Порошенко досі не сидить. Відповідно Зеленський шукає, хто винен. Був Рябошапка, потім поставили Венедіктову. Венедиктова в свою чергу шукає винного в САП. Це просто переклад "стрілок", - сказав "Апострофу" політичний експерт центру "Ейдос" Віктор Таран.

З іншого боку, про зв'язки Холодницького і командою Порошенка відомо чимало. Наприклад, не варто забувати про те, що в 2017 році керівника антикорупційного відомства за протекцією нардепа від БПП Андрія Павелка, близького до колишнього глави держави, призначили віце-президентом Федерації футболу України.

До чого призведе нинішня війна генпрокурора з САП? Існує дві небезпеки в цих прокурорських війнах для України. По-перше, вже наприкінці року САП може втратити свою незалежність і повністю стати безвольною іграшкою в руках Венедиктової, яка і так перетворилася в дуже впливову фігуру, якій вже фактично підпорядковані ДБР і Офіс генпрокурора. По-друге, це може привести до остаточної деградації САП, яка і так раніше зірок з неба не хапала, але хоча б не займалася відвертими політичними переслідуваннями. Тепер же існує небезпека того, що САП стане гвинтиком в репресивному механізмі, який запустять на Банковій...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі