RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Десять кроків назад і толерантність до корупції: чим відзначився Кабмін за перші 100 днів

Сергій Фурса про перші 100 днів уряду Дениса Шмигаля

Сергій Фурса про перші 100 днів уряду Дениса Шмигаля Фото: facebook.com/KabminUA

У четвер, 11 червня, виповнилося 100 днів діяльності уряду Дениса Шмигаля. В чому уряд недопрацював і що ж вдалося Кабміну - свою думку "Апострофу" висловив інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

Зміни, які відбулися у напрямках Міністерства економіки і Міністерства фінансів – дуже негативні. За 100 днів роботи уряду ми побачили саботування реформ. Зокрема, якщо говорити про Міністерство фінансів, то ми відмовилися від трирічного бюджетного планування – я сподіваюся, що до нього ще повернуться. У медичній сфері відновлюються практики Віктора Януковича і сам міністр охорони здоров'я є провідником цих практик, що не красить уряд Шмигаля. Тобто є дуже багато негативних моментів.

Зокрема під час коронавірусу уряд діяв неефективно. Єдине, що зробили в Україні вчасно – ввели карантин. А після цього вже нічого не робили. Карантин не є карго-культом ("релігія літакопоклонства", яку сповідують деякі тубільні племена, очікуючи таким чином отримати більше західних товарів. Культові споруди мають форму літаків, аеропортів, тощо. В переносному сенсі – марне очікування, що лише перейняття певних атрибутів від інших принесе значний результат як "манну небесну", - "Апостроф"). Під час карантину треба було ефективно підтримувати економіку, робити тестування, проводити інші заходи – цього всього не було. Тому важко щось оцінювати.

Читайте: Шмигаль розповів, що може змусити його піти у відставку

Через те, що ми робили малу кількість тестів і не відслідковували зв'язки, ми просто відсунули точку початку епідемії на більш пізній термін.

Щодо підтримки економіки під час карантину, то я не знаю інших інструментів, окрім прямого вливання грошей, але в Україні такі можливості обмежені. Це мала б бути підтримка бізнесу, аби він не скорочував персонал, що стимулювало б зберігати людей на роботі. В українських реаліях певне фінансування було, але ми не бачили, щоб воно робилося активно.

Уряд обіцяв створити 500 тисяч робочих місць. Але це фантастичні історії. Реалістична частина – це сезонні робітники на будівництві доріг. Але я не думаю, що там можна назбирати 500 тисяч. Та й доріг Україні будують не так багато, хоч фінансування дійсно значно збільшили цього року.

Якщо порівнювати з попереднім урядом Олексія Гончарука, то нинішній Кабмін дуже негативно відрізняється за системою своїх цінностей від попередників. Це навіть не один, а десять кроків назад.

Читайте: Скільки в Україні стало безробітних під час карантину: Шмигаль озвучив значні цифри

Серед цінностей – це толерантність до корупції. У нас зараз набагато більше корупційних ризиків, ніж було в часи уряду Гончарука. Ми не бачимо відданості реформам, Майдану, цінностям західноєвропейської і трансатлантичної цивілізації.

Які ж позитивні моменти у роботі уряду? Нічого позитивного за цей час я не побачив.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі