RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Соратник Порошенка мітить на посаду заступника міністра: чому у владу йдуть супротивники Зеленського

Претендент стає учасником багатьох скандалів

Претендент стає учасником багатьох скандалів Фото: УНІАН

На посаду заступника міністра енергетики та навколишнього середовища України претендує колишній нардеп з Блоку Петра Порошенка Іван Рибак. "Апостроф" вивчив життєвий і професійний шлях ідеологічного супротивника президента Володимира Зеленського, який незабаром може зайняти важливу посаду у вертикалі нинішньої влади.

Колишній народний депутат України Іван Рибак претендує на посаду заступника міністра енергетики та захисту навколишнього середовища. Це випливає з поданої ним декларації про доходи та майно, яка розміщена на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Незважаючи на те, що Рибак потрапив до восьмого скликання Ради як безпартійний, перемігши в одномандатному виборчому окрузі №202 (Чернівецька область), він висувався від Блоку Петра Порошенка (БПП) і після прийняття присяги народного депутата вступив у фракцію БПП.

Під час своєї парламентської каденції Рибак очолював підкомітет з питань держмоніторингу навколишнього природного середовища комітету Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

У 2019 Іван Рибак знову балотувався до Верховної Ради по тому ж 202-му округу, також як безпартійний, але вже як самовисуванець. Однак депутатом стати йому не вдалося - тут переможцем став "Слуга народу" Максим Заремський.

Еколог-"порохобот"

Зараз Іван Рибак, за словами співрозмовників "Апострофа", є тим, кого прийнято називати "порохобот", проте були в його біографії періоди, коли він співпрацював з іншими політичними силами. Так, в 2006-2008 роках він був помічником-консультантом народного депутата від Блоку Юлії Тимошенко Петра Гасюка, а в 2002-2004 роках - помічником нардепа від "Партії регіонів" Сергія Матвієнкова.

У професійній біографії Івана Рибака простежуються дві основні лінії. Перша пов'язана з Чернівцями (сам він виходець із сусідньої Івано-Франківської області), де він працював на різних державних посадах, і де обирався до Верховної Ради.

Друга лінія веде до екології. Про його роботу в екологічному комітеті парламенту вже було сказано. Крім того, він в різні роки займав посади начальника Державної екологічної інспекції в Чернівецькій області (і тут обидві лінії перетинаються), директора департаменту державного екологічного моніторингу Міністерства охорони навколишнього природного середовища, радника міністра охорони навколишнього середовища.

Мільйонер із нетрів

Однак Іван Рибак відомий скоріше не цим, а тим що він виявився одним з найбагатших народних обранців свого скликання. Зокрема, на його руці був помічений швейцарський годинник Breitling, які популярні у зірок Голлівуду і світового спорту. Ціна такого годинника за каталогами становить близько 150 тисяч гривень. При цьому у вільному продажу його знайти досить складно, тому, можливо, його виготовляли на замовлення.

До речі, один нюанс: у біографії Івана Рибака в "Вікіпедії" його трудова діяльність починається лише в 2002 році - одразу з посади помічника народного депутата. Що він робив до цього часу - незрозуміло.

Рибак також виявився одним з фігурантів журналістського розслідування про нардепів, які отримують компенсацію за оренду житла, маючи при цьому житло в столиці. Відомо, що у його батька є квартира в Києві площею 80 квадратних метрів. При цьому, за даними Центру протидії корупції, він не декларував отримання цієї компенсації.

А ще народний депутат Іван Рибак любив давати обіцянки своїм виборцям.

Так, він пообіцяв жителям Вижницького району Чернівецької області домогтися від уряду допомоги для компенсації наслідків стихійного лиха, що сталося влітку 2018 року, коли річка Серет, яка вийшла з берегів, затопила земельні наділи селян, знищивши врожай. Однак, як з'ясувалося пізніше, жодних звернень до Кабінету міністрів Рибак з цього приводу не подавав.

Не дочекалися його допомоги і сільські фельдшерсько-акушерські пункти кількох районів Буковини, яким він обіцяв обладнання і медикаменти.

Без доходів, але з готівкою

Але повернемося до посади, яку має намір сьогодні зайняти Іван Рибак - заступник міністра енергетики та захисту навколишнього середовища - а також до його декларації, яку він подав до НАЗК.

Декларація відображає майновий стан його самого і членів його сім'ї за 2019 рік.

У ній він вказав уже відому київську квартиру батька, яка, втім, записана на дружину. Крім того, в декларації вказано будинок площею 100,3 квадратних метра в селі Микитинці Івано-Франківської області, яким також володіє його батько. При цьому Іван Рибак будує будинок в селі Забуччя під Києвом - в декларації він зазначений як об'єкт незавершеного будівництва.

Як і раніше у нього, у власності є автомобіль Toyota LC200 2011 випуску, а його дружина користується Toyota RAV4 2013 року випуску.

У самому кінці 2019 року Івана Рибак придбав корпоративні права на 50% фермерського господарства "Еко Ферма", яка зареєстрована все в тому ж селі Микитинці. У грошовому вираженні ці права складають 400 тисяч гривень. Друга половина фермерського господарства належить його батькові Петру Рибаку.

Крім того, Іван Рибак володіє правом на торговельну марку "Пивний дім "Кайзер". Це так званий нематеріальний актив.

Що стосується більш матеріальних речей, то в 2019 році, будучи ще народним депутатом, Іван Рибак отримав зарплату на загальну суму 493 291 гривню, а також 304 262 гривні на якості засобів на здійснення депутатських повноважень і 59 274 гривні у вигляді компенсації коштів за здійснення депутатських повноважень. Дуже скромний дохід йому принесли відсотки, мабуть, від депозиту, розміщеного в "ПриватБанку", в сумі 374 гривні.

Його дружина Тетяна Рибак, згідно з декларацією, в минулому році отримала скромну зарплату в розмірі 39 745 гривень, працюючи в київському готелі "Дніпро". Також вона отримала соціальну допомогу по догляду за дитиною в сумі 18 920 гривень.

На банківських рахунках Івана Рибака в 2019 році зберігалися 872 35 гривень, 585 доларів і 59 євро. При цьому готівкою у нього було 1 230 000 гривень, 4000 доларів і 20 000 євро.

Його дружина в минулому році мала на рахунках в банках 520, 95 і 57 гривень. Але в готівковій формі у неї було 460 000 гривень, 5 000 доларів і 13 600 євро.

Така різниця на користь готівки в принципі викликає багато питань. Проте, треба визнати, це характерно для більшості українських чиновників - достатньо вивчити їх декларації.

Не для протоколу

Однак є активи, які Іван Рибак не декларує. Відсутній у декларації раніше згаданий годинник, хоча, не виключено, що на сьогодні у нього його просто немає.

Крім того, Івана Рибака бачили на дорогій яхті, яка ходила по Київському морю. Але тут складно сказати, чи ця яхта у його власності, або він її, наприклад, орендує, або ж, можливо, вона записана на іншу людину.

Також є інформація, що у Рибака є кар'єри в Тернопільській і Чернівецькій областях. Останній нібито записаний на його двоюрідного брата.

І ще трохи про родинні зв'язки Івана Рибака. У 2018 році Вижницька міськрада уклала угоду на будівництво міського каналізаційного колектора з ТОВ "Трейдербуд". Нюанс в тому, що ціна робіт, яку запропонувала компанія, - 27,9 мільйонів гривень, виявилася найвищою з усіх, запропонованих на конкурсі.

При цьому, як повідомляли "Наші гроші. Львів", "Трейдербуд" є фігурантом кримінальної виробництва разом з Вижницькою міськрадою. За даними, внесеними до Єдиного реєстру досудових розслідувань, посадові особи міської ради, "вступивши в злочинну змову з посадовими особами ТОВ "Трейдербуд", шляхом складання фіктивних актів виконання робіт, здійснили привласнення коштів міського бюджету, виділених на проведення робіт з будівництва каналізаційних очисних споруд..., в результаті чого державним інтересам завдано збитків в особливо великих розмірах".

До цього був скандал з будівництвом ТОВ "Трейдербуд" школи в селі Усть-Путила у Путильському районі Чернівецької області, яку, як з'ясувалося, фірма будувала двічі - її довелося перебудовувати, оскільки після першого заходу у неї почав розвалюватися фундамент.

Так, але причому тут Іван Рибак? За словами джерела "Апострофа", до ТОВ "Трейдербуд" безпосереднє відношення має його родич. Ну а сам Рибак, як відомо, - не остання людина в Чернівецькій області. Не зайвим буде нагадати, що в округ, по якому він обирався до Верховної Ради, входять, як Вижницький, так і Путильський райони.

Кадри вирішують все

Це, так би мовити, корупційна складова образу Івана Рибака. Є ще й ідеологічна. Нагадаємо, він був депутатом у фракції "Блок Петра Порошенка", а на сьогодні залишається активним "порохоботом".

"Людина, яка активно працювала проти Зеленського і його команди на виборах, знаходиться у кроці від того, щоб отримати керівну посаду у його уряді, - заявив співрозмовник видання, який побажав залишитися неназваним. - Схоже, прем'єр-міністр Денис Шмигаль робить ставку на кадри Порошенка, які далекі від політики президента Зеленського ідеологічно".

І це не кажучи вже про те, що за такими кадрами тягнеться довгий корупційний шлейф.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі