RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Будуть чистки: хто з губернаторів "злетить" після місцевих виборів

Хто з глав ОДА висить на волосині

Хто з глав ОДА висить на волосині Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Буквально відразу після проведення місцевих виборів президент Володимир Зеленський може почати парад відставок глав областей. Він натякав на чистку обласних "стаєнь" ще півроку тому, але потім вирішив почекати до кінця епідемії коронавірусу. Однак хвороба поки що відступати не збирається, а ось ймовірний провал "Слуги народу" на виборах зобов'язує главу держави реагувати. В оточенні Зеленського теж є люди, які відповідали за успіх "зелених", але їх глава держави може і не чіпати. А ось деяким губернаторам точно доведеться несолодко. Кому з губернаторів незабаром може загрожувати відставка - читайте в матеріалі "Апострофа".

Кучер з Харківської області - перший на вихід

Колишній адвокат у справі "рюкзаків Авакова" Олексій Кучер став губернатором Харківської області в листопаді минулого року. Подейкують, що призначення це було погоджено з главою МВС, який таким чином сподівався вставити палки в колеса своєму давньому недругу Геннадію Кернесу.

Але якщо Аваков дійсно робив таку ставку на Кучера, то він прорахувався. Навряд чи задоволений своїм призначенцем і Володимир Зеленський. Кучер виявився не яскравим, не ініціативним і нездатним знайти спільну мову з місцевими елітами. У березні його демонстративно не призначили главою харківського штабу по боротьбі з коронавірусом, запросивши керувати бізнесмена Олександра Ярославського. Та й публічний конфлікт між ним та Кернесом ще свіжий у пам'яті - тоді мер Харкова назвав ставленика Банковій "міллю", а себе й Ярославського "танками". В результаті незважаючи на серйозні проблеми (в тому числі і зі здоров'ям) у Кернеса, Кучер так і не зміг запропонувати нічого виразного і спробувати нав'язати місцевим гравцями свої правила.

Всі опитані нами політологи в один голос називали саме губернатора Харківської області першим на виліт в разі початку кадрової чистки. Кучера практично не знають в місті, а його особистий рейтинг на виборах мера не перевищує 6%, що значно нижче рейтингу СН в Харкові. Навряд чи на Банковій думали, що він зможе здолати Кернеса в його вотчині, але хоча б на яскраву кампанію точно сподівалися. Але нинішня інертність голови ОДА ставить практично гарантований хрест на його політичних перспективах. А лідерство Харкова і області за кількістю хворих на коронавірус тільки підкреслює безпорадність Кучера в питаннях управління.

Губернатор Одеської області теж провалився

У керівника Одеської області Максима Куцого ситуація дуже схожа. Йому теж дістався один з найскладніших регіонів з вельми популярним мером Геннадієм Трухановим, з яким Куций відразу ж не знайшов спільну мову.

У перші ж дні губернаторства ставленик Банкової оскандалився заявою про те, що не може домогтися зустрічі з мером Одеси - той у відповідь опублікував фотографію телефону і супроводив її саркастичним постом: "у 1876 році американський вчений Олександр Белл винайшов телефон. З тих пір у людей з'явилася можливість прямого зв'язку один з одним, а не "через помічників".

Максим Куций Фото: facebook.com

Ще один прокол - відсутність Куцого на робочому місці під час урагану "Юлія", який обрушився на його область в лютому 2020-го. В цей час керівник регіону був в Києві, де нібито здійснював офіційне відрядження.

"Не можу сказати щось добре чи погане про нашого губернатора. Просто тому що його робота в регіоні практично не відчувається. Хоча я, м'яко кажучи, не є прихильником Труханова, але він хоча б вміє себе вигідно продати і володіє певним авторитетом, а Куцого тут практично не знають. Думаю, що працювати йому залишилося зовсім недовго. Але навряд чи зміна буде кращою", - розповів "Апострофу" журналіст з Одеси Ілля Міхельсон.

Ще один провал - падіння рейтингів "Слуги народу" в Одеській області. Влітку 2019 року цей регіон найактивніше голосував за президентську силу - майже 45%. На осінь 2020-го рейтинг підтримки пробив позначку в 10%.

ля порятунку ситуації першим номером на вибори до облради навіть висунули Максима Степанова, який був досить яскравим губернатором і прославився тим, що "послав" Порошенка після того, як той вирішив його звільнити. Але зрозуміло, що у Степанова нині в міністерстві своїх турбот вистачає, тому вести повноцінну виборчу кампанію він не може. Так що толку від цього мало ", - розповів один з місцевих політологів, який близький до осередку "Слуги народу" в Одеській області. До того ж не варто забувати, що зараз - під час коронавірусу - всі оцінюють діяльність роботи МОЗу, який очолює Степанов. І вона - не може вважатися задовільною...

Губернатор Рівненської області програє бурштиновій мафії

У серпні 2019-го Зеленський влаштував перетрушування чиновникам в Рівненській області. За провал боротьби з незаконним видобутком бурштину деяких звільнили, а на посаду керівника ОДА поставили колишнього директора дорожньо-будівельної компанії Віталія Коваля. Його основним завданням було перетрусити склад місцевих силовиків, яким чомусь все не вдається перемогти бурштинову мафію в регіоні.

Не можна сказати, що у Коваля щось виходить: його область постійно знаходиться в топі антирейтингу за кількістю хворих на коронавірус, а видобуток бурштину так і не припинився. Звільнити Коваля можуть і на контрасті, оскільки недавно його сусід, голова Житомирської ОДА Віталій Бунечка заявив, що в його області незаконного видобутку бурштину більше немає. Якщо це правда, то Ковалю залишилося недовго - з головним завданням він не впорався.

Керівник Київської області - тимчасова фігура

За час президентства Зеленського в Київській області змінилося вже три губернатора. Першим став Михайло Бно-Айріян, якого від відставки не вберегла навіть дружба з однокурсником по КІМО Дмитром Разумковим. Кажуть, що Бно-Айріян погорів на конфлікті з людьми з орбіти олігарха Ігоря Коломойського, який тоді ще користувався великим впливом на Офіс президента - в результаті Бно-Айріян не пропрацював навіть шести місяців.

Потім на цю посаду поставили харків'янина Олексія Чернишова (його, до речі, якраз називали креатурою Коломойського), який вже в березні пішов на підвищення міністром розвитку громад в уряд Дениса Шмигаля. Замість себе йому вдалося залишити заступника Василя Володіна, який перші кілька місяців працював виконуючим обов'язки. У червні Зеленський затвердив його на посаді, але Володін досі сприймається як тимчасова та несамостійна фігура. Багато в чому його перебування в якості глави регіону залежить від того, як будуть йти справи у патрона Чернишова та його уміння лавірувати між інтересами основних гравців - у тому числі і на Банковій. Сам же Володін поводиться тихо - в скандали не потрапляє, але й особливими досягненнями теж похвалитися не може.

Багато чого буде залежати від розкладів на Банковій

Відповідальним за політику в регіонах на Банковій є перший заступник глави ОП Сергій Трофимов. Однак глава Офісу президента Андрій Єрмак давно намагається наростити вплив в цьому напрямку - в зв'язку з чим навесні йшла жвава дискусія щодо стратегії виборчої кампанії "Слуги народу" на місцевих виборах, яка перетекла в спроби Єрмака взяти кураторство на цій ділянці. В результаті було прийнято соломонове рішення: виборами в ряді регіонів займається Трофимов, але за Київ і деякі інші "гарячі точки" відповідає Єрмак.

Василь Володін Фото: president.gov.ua

Тепер багато що залежить від результатів - якщо "зеленим" не вдасться взяти достатню кількість мандатів на виборах до Київради, то Зеленський може визнати роботу Єрмака провальною. Оцінка роботи Трофимова також буде залежати від того, скільки місць у радах візьме "Слуга народу" в регіонах - якщо президентська сила все ж візьме більше місць, ніж суперники - то Трофимов може посилити вплив. Якщо ні, то у Єрмака з'явиться чудова нагода, щоб його відсунути.

Та й схоже на те, що у президентської команди сдають нерви. Нещодавно ставленик Єрмака Михайло Подоляк публічно розкритикував роботу Трофимова в коментарі. Той теж не став відмовчуватися, опублікувавши жорсткий пост у себе в телеграм-каналі.

"Я так розумію, ми вступили в якусь нову політичну епоху, раз оцінки керівникам ОП та їх роботі тепер роздає радник, який не так давно з'явився в Офісі. Так дійде до того, що радники президентської канцелярії і країною почнуть керувати... Заявляю офіційно: на пост першого заступника керівника Офісу Президента України мене призначив Президент України Володимир Зеленський, і тільки він може оцінювати мою роботу на тому чи іншому напрямку. І ще. Дуже шкода, що в такий непростий для країни час сили і енергія окремих людей витрачаються на внутрішні війни і інтриги, а не на подолання зовнішніх викликів та зміцнення позицій Президента і України як держави", - зазначив перший заступник голови Офісу президента.

Атака Єрмака на Трофимова - яскравий приклад того, що глава Офісу президента хоче остаточно захопити владу на Банковій. Єрмак явно сподівається в разі своєї перемоги (і поразки "слуг") продавити своїх ставлеників, аби впливати на політику в регіонах. Втім, як глава ОП "вміє" підбирати кадри - ми вже прекрасно знаємо. Тож нічого хорошого від таких пертурбацій чекати не доводиться...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі