RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Попри важливість документа, більшість депутатів пішла, не розбираючи правки

Верховна Рада Верховна Рада готується до голосування Фото:

У середу, 10 квітня, Верховна Рада почала розгляд законопроекту про мобілізацію у другому читанні. До голосування в цілому не дійшло. Народні депутати лише викликали для розмови головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, начальника Генерального штабу Анатолія Баргилевича та командувача Об’єднаних сил Юрія Содоля. Разом з тим депутати почали розгляд відхилених поправок до законопроекту. Детальніше про те, що зараз відбувається під куполом пояснює в коментарі "Апострофу" членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представниця партії "Європейська солідарність" Ірина Фріз.

Законопроект про мобілізацію хоч і з тяжкою бідою, але таки добрався до сесійної зали. Народні депутати почали його розгляд. Ключове слово – почали.

Ще напередодні профільний комітет прибрав із законопроекту одну з ключових норм – про демобілізацію. Ініціювали виключення цих положень головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров. Це питання викликало серйозний суспільний резонанс.

Читайте: В Раді дали добро на мобілізацію засуджених: перші подробиці

Єдиний видимий результат засідання 10 квітня – ухвалення в першому читанні законопроектів про посилення відповідальності для ухилянтів та про можливість мобілізації окремих категорій засуджених. Утім, ці документ нардепи ще будуть допрацьовувати до другого читання. Інша справа, що депутатів у залі Верховної Ради майже не лишилося.

- Пані Ірина, які ваші загальні враження від сьогоднішнього дня у сесійній залі?

- Такі собі враження – слухати авторів правок, які намагаються поставити на врахування свої правки, залишилося в залі трохи більше п'ятдесяти депутатів. Зрозуміло, що ці питання є ключовими, з огляду на те, що цей законопроект є квінтесенцією каденції цього парламенту. Тому вважаю, що це прикра ситуація. Але завтра, скоріш за все, вже правки будуть подані на підтвердження та безпосередньо відбудеться голосування за законопроект.

- Верховна Рада запросила головнокомандувача ЗСУ Сирського, начальника Генерального штабу Баргилевича та командувача Об’єднаних сил Содоля виступити перед розглядом законопроекту. Що депутати хотіли б від них почути?

- У першу чергу, щоб він пояснив зміст свого листа щодо ситуації з демобілізацією. Крім того, будуть інші питання щодо законопроекту, зокрема, щодо ротації, щодо мотиваційних факторів. Як він на це дивиться і чи підтримує.

- Які були думки на комітеті з питань безпеки щодо виключення норми про демобілізацію через 36 місяців служби?

- Більшість комітету підтримало це рішення, і, відповідно, норма була виключена з законопроекту до другого читання рішенням комітету.

- А які аргументи були?

- Лист (за підписом Сирського – "Апостроф") гуляє по Інтернету, можете побачити, чи є на вашу думку там аргументи.

- Що ще можуть прибрати з цього законопроекту під час розгляду в залі, а що можуть навпаки впихнути в останній момент?

- З огляду на те, що зараз в залі знаходиться 50 депутатів, які не збираються розглядати ті правки, які вважають автори необхідними для врахування, я думаю, що мало що до того, що вже є в рішенні комітету, вдасться додати. Якщо вдасться щось збити, то це виключно за наявності на це відповідної волі монобільшості.

Читайте: Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів