RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лотерея МСЛ в Україні: дослідження щодо подолання негараздів на ринку, порушеному політичними та економічними потрясіннями

Як компанія МСЛ долає проблеми ринку лотерей

Як компанія МСЛ долає проблеми ринку лотерей Євген Власенко Фото: УНІАН

Віце-президент ТОВ "МСЛ", Україна, Євген Власенко розповів в інтерв’ю PGRI про те, як розвивався ринок лотерей в Україні, та з якими перешкодами доводиться стикатися операторам сьогодні.

Вступ від Public Gaming Research Institute. Україна - найбільша країна Європи за площею суші, її населення становить 46 мільйонів. МСЛ – це оператор державних лотерей в Україні, які були започатковані у середині 1970-х років для збору коштів на розвиток спорту в Радянському Союзі. Коли Україна стала незалежною у 1991 році, ця місія змінилася. Спочатку МСЛ було абревіатурою "Молодьспортлото", але зараз це назва компанії.

Після здобуття Україною незалежності в 1991 році був період, коли державні регуляторні структури не були повністю збережені. Не було правил, і приватні оператори мали право розпочинати лотереї, продавати квитки та брати гроші, а потім закривати компанії, не видаючи виграшів. Довіра громадськості до лотерей була зруйнована. У 2000 році була запроваджена система регулювання. Незважаючи на це, вся лотерейна індустрія вже та той момент була заплямована, і хоча МСЛ завжди працювала чесно, їй було дуже важко відновити суспільну довіру до лотерей. Але крок за кроком МСЛ вдалося відновити впевненість споживачів у тому, що її діяльність є абсолютно прозорою, грошові винагороди виплачуються повністю, а ігри завжди працюють чесно. Лотерейний бізнес покладається не тільки на довіру споживача. Партнери по роздрібній торгівлі та рекламі також повинні бути впевнені, що час та ресурси, виділені на лотерею, сформують для них позитивну рентабельність інвестицій, і що оператор лотереї буде хорошим діловим партнером у всіх відношеннях.

До політичних і військових потрясінь, які почалися в 2014 році, коли Росія анексувала Крим і перетворила Східну Україну на зону бойових дій, ринок значно зростав. Продажі МСЛ зростали в середньому на 50-80% в рік між 2010 та 2013 роками. Загальний дохід у 2013 році становив понад 2,5 млрд грн (приблизно 150 млн євро сьогодні, але вдвічі більше до девальвації української валюти у 2015 році). Лотерейна діяльність з тих пір занепала в умовах таких потрясінь. Серед класичних лотерей Бінго посідає перше місце з 30% доходу, скретч-картки, які швидко зростають - 24%, а лото - третє з 6%. Ставки на спорт і тото становлять 40% і є найбільш швидкозростаючою категорією. Лише 18% населення України грає в лотерею хоча б раз на рік. Це порівняно з 70% у Великобританії. Незаконних азартних ігор в Інтернеті дуже багато. Українським клієнтам доступно понад 270 сайтів. Вони не регулюються належним чином та не оподатковуються.

97% продажів МСЛ припадає на мережу точок розповсюдження. Перехід від державної економіки до капіталістичної системи - це великий перехід. Це не лише питання встановлення сучасних бізнес-практик і моделей. Культурну адаптацію, а також економічну та логістичну трансформацію здійснити не так просто. Звичайно, Україна перебуває в цьому процесі понад двадцять років. Культурна трансформація була значною мірою здійснена, і тому зараз головним чином йдеться про виконання фундаментальних бізнес-планів щодо розвитку мережі динамічних підприємців для управління цими точками розповсюдження.

Пол Джейсон:Як змінилася ситуація після нашого останнього інтерв’ю у вересні 2014 року?

Євген Власенко: Останні два роки були часом нездійснених надій. До влади прийшов уряд із прозахідними принципами. Ми очікували, що це покращить співпрацю з Міністерством фінансів та сприятиме розвитку ринку на основі принципів, які проголошує EL (Європейська лотерейна асоціація), а також Європейський Союз. Але після череди з трьох міністрів фінансів, кожен з яких приніс новий порядок денний та новий набір пріоритетів, мало що змінилося. Нові податки були впроваджені у січні 2015 року. До цього оператори лотерей сплачували податок на основі GGR, а тепер він базується на обігу. Паралельно з цим застосовувався податок на виграш. Оператори, а не гравці, несуть відповідальність за правильний розрахунок та стягнення цього податку. Податок застосовується до всіх виграшів, навіть до мінімальних призів. Крім того, для операторів було введено новий податок на прибуток. Ці зміни, які, можливо, мали на меті збільшити чисті надходження до держбюджету, мали, як не дивно, протилежний ефект.

Наші витрати на управління цими змінами зросли. Уявіть собі навантаження на оператора, який повинен налаштувати центральну систему та систему ERP, щоб співвіднести всі виплати призів з переможцем, розрахувати податок, який підлягає сплаті, утримати правильну суму з виплати, а також звітувати та перераховувати податки уряду. Ми повинні були це зробити за два дні! А зміна податку з GGR на обіг нанесла шкоду нашим іграм з високими виплатами. Гравці не дуже радіють тому факту, що вони не отримують свій приз у повному обсязі, як раніше.

Хтось за таких умов вирішив би просто припинити ділову діяльність. Але не ми. Ми сподівалися, що як тільки урядовці помітять негативний вплив цих нових умов, тобто падіння продажів та зібраних податків, вони внесуть зміни до обтяжливих податкових правил, щоб зробити їх такими, як у 2014 році. Це дало б нам змогу збільшити продажі та генерувати більше податків. Саме в 2014 році Крим був анексований Росією, і війна на Сході викликала розпач, невизначеність і невпевненість у майбутньому України. Це спровокувало падіння ринку та зменшило інтерес людей до лотерей.

Пол Джейсон: Санкції ЄС проти Росії за невиконання нею умов Мінської мирної угоди, котрі вимагають в останньої виводу своїх сил з України, все ще в силі. І я щойно прочитав сьогодні, що представники ЄС та НАТО не очікують, що Росія повністю виконає їх у найближчому майбутньому. Яка зараз ситуація в Україні? Чи здатні люди вести нормальний спосіб життя, чи є реальні військові дії і порушення мирного життя по всій країні? Яким Вам виглядає майбутнє?

Євген Власенко: З точки зору Мінських угод та зобов’язань їх сторін, я залишу висновки політикам та урядам. Фактично зрозуміло одне - норми міжнародного права не дотримуються, Україна не контролює 450 км (300 миль) від свого східного кордону, а українська гривня замінюється російським рублем на території, яка перебуває під окупацією терористів. Це факти, які також вказують на те, хто відповідає за фінансування та управління діями, які створюють таку політичну та економічну нестабільність.

Україна перебуває в дуже невизначеній ситуації. Стільки років тут мирно живуть люди різних національностей, релігій та культур. Ніхто не думав про різне походження, ми всі жили рівними, друзями та земляками. Тепер ми просто хочемо, щоб ці військові потрясіння припинилися, щоб ми могли повернутися до нормального життя.

На півдні Україна межує з Молдовою. А між ними – невизнана територія під назвою Придністровська республіка. Вона була частиною Молдови, але зараз вже 25-й рік, як вона перебуває під окремою владою. Було б дуже сумно, якщо б щось подібне трапилося у східній частині України.

Але це не означає, що народ України знає лише стрес та негаразди. У нашому повсякденному житті багато позитивних і щасливих речей - і гра в лотерею одна з них! Виграти невелику суму грошей на надію та мрію змінити наше життя тут так само привабливо, як і скрізь у світі.

Пол Джейсон: Як МСЛ пристосувався до цих надзвичайних обставин? Як це вплинуло на ведення бізнесу державної лотереї і як ви до цього пристосувалися?

Євген Власенко: Як і наша країна Україна, МСЛ здобула самостійність у 1991 році, і зараз ми боремося за її захист. Сьогодні для нашої компанії дуже важкий час. Але ми не здаємось. Ми збільшили призові виплати наших ігор, щоб пом'якшити негативні наслідки виграшного податку. Ми запустили термінальні миттєві ігри, що є абсолютно новою для нас категорією. І зараз вони складають близько 40% загальної реалізації.

Наша компанія має більш ніж 45-річну історію. Після розпаду СРСР у 1991 році багато громадян України втратили надію і не знали, що робити. Старі економічні та політичні зв’язки розірвалися, а нові ще не були встановлені. Багато компаній і підприємств були закриті. Але життя все ще тривало. І МСЛ, яка була філією радянського "Спортлото", подолала всі ці проблеми і успішно продовжувала працювати, запускаючи нові ігри та канали розповсюдження. І ми будемо далі розвиватись.

Ми продовжуємо активно співпрацювати з EL та дуже цінуємо її підтримку. А в липні ми ще й приєдналися до WLA. Ми не можемо уявити, як би це було без спільноти та підтримки наших колег у світі лотерей. Ми вважаємо, що важливо дотримуватися моральних принципів EL та бути лідером у встановленні високих соціальних стандартів в Україні. Тож у червні цього року ми успішно пройшли аудит та підтвердили наш сертифікат відповідальної гри.

Восени 2014 року ми відкрили Палац зимових видів спорту в місті Богуслав, що в Київській області. Ми будували його з 2012 року. Усе фінансування будівництва надходило з прибутку МСЛ. Сучасної соціальної інфраструктури в невеликих містах України бракує. Тому наш палац під назвою "Льодограй" став центром дозвілля Богуслава. Зараз він працює успішно і без фінансової підтримки з боку держави. Для місцевих дітей доступні школи хокею та фігурного катання, та міжнародні турніри.

ГЕОРГІЙ ЛОЖЕНКО: ВЕДУЧИ МСЛ ЧЕРЕЗ 25 РОКІВ ЗМІН

Те, що МСЛ пройшов через ці багаторічні негаразди, заслуга однієї людини - Георгія Ложенка. Успіх МСЛ став можливим завдяки його лідерству, моральному почуттю цілі, сильній волі та стратегічному баченню. Пан Ложенко практично врятував український ринок лотерей у 1990-х роках, провівши його структурну організацію через зміни від державної до приватної компанії та налаштувавши його до нових правил ринкової економіки – враховуючи той факт, що в Україні був відсутній механізм впорядкованого переходу, і це призвело до серйозної економічної та політичної нестабільності в країні.

Пан Ложенко продовжує бути президентом та Головою Правління МСЛ.

Січень цього року був найважчим часом. Були введені нові високі податки, а потім були введені фінансові санкції проти МСЛ та іншого українського оператора лотереї з наміром блокувати нашу діяльність та створити ексклюзивні умови для іншого оператора на ринку лотерей. Пан Ложенко чітко дотримувався наших принципів, впевнений, що, роблячи правильні дії та дотримуючись принципів європейських лотерей, ринок лотерей України повернеться до нормальної ситуації.

Його енергія та місія були прийняті усіма працівниками та допомогли нам вижити та захистити компанію та команду професіоналів, які віддані роботі з МСЛ, чесно та віддано служать народові України. Протягом останніх двох років українська армія та український народ загартували залізну волю у протистоянні силам тероризму. Так само і МСЛ. Я радий і маю честь служити народу України разом із паном Ложенко. Напередодні ювілею Георгія Олександровича і від імені своїх колег по МСЛ я бажаю йому всього найкращого. Я вважаю, що важливо, щоб молоді фахівці, які приходять працювати у нашу галузь, знали про трудову етику та стійкість духу таких легендарних людей, які зробили так багато для захисту чесності та стійкості лотерей у всьому світі.

Євген Власенко, віце-президент ТОВ "МСЛ", Україна

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців