RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Місія зігрітися: як рятуються від морозів в "гарячих точках"

Пункти обігріву працюють зовсім не цілодобово

Пункти обігріву працюють зовсім не цілодобово По всій Україні в морозні дні розгорнули пункти обігріву, де можна зігрітися, перекусити і отримати теплий одяг Фото: УНІАН

В Україну разом з різдвяними святами прийшли люті морози. Температура повітря в столиці різко впала до мінус 15 градусів вдень, а вночі стовпчик термометра показує 17 градусів морозу. Найважче доводиться жителям західних областей країни. Тут очікуються морози до мінус 21 градуса. Як рятуються від холоду ті, хто позбавлений даху над головою, дізнавався "Апостроф".

У Святвечір не працюють

За словами заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, в Україні від переохолодження вже загинуло 4 людини. Ще близько 50 осіб звернулися до лікарні з обмороженнями. Щоб статистика постраждалим від холоду не продовжувала зростати, по всій країні були відкриті пункти обігріву. У одному тільки Києві міська влада організували роботу 105 пунктів у 10 районах столиці. Розгорнуті пункти обігріву при ЖЕУ, у приміщеннях центрів соцобслуговування, на території ринків. За запевненням влади, в "гарячих точках" можна зігрітися чаєм або кавою, трохи перекусити і навіть отримати теплі речі.

Одне з таких теплих місць розташоване у Святошинському районі Києва прямо в офісі територіального центру соцобслуговування по вулиці Чорнобильській. Пункт обігріву тут - це невеликий столик і дві табуретки, прибудовані в кутку холу. На столі для бездомних заготовлені частування: цукерки, печиво, кілька бутербродів з салом та чай в одноразових стаканчиках. Поруч у картонній коробочці імпровізована аптечка: валідол, вата, бинти, йод.

"Це все приносять люди з сусідніх будинків, у кого що є, - пояснює "Апострофу" співробітниця центру соцобслуговування. – Але поки що особливо ніхто не приходить до нас. У цьому році як вдарили морози, був лише один чоловік, вчора приходив, але в минулому було багато людей. Ну, я думаю, ще прийдуть морози адже тільки починаються".

У цьому пункті обігріву організовано так званий банк речей, куди жителі з усього Святошинського району можуть принести теплий одяг. Проходимо в просторе приміщення, тут вішалки і столи завалені купами одягу на будь-який смак і розмір: теплі куртки, штани, светри, сорочки.

Пункт обігріву в Києві, одяг для бездомних людей Фото: Артур Гор

"Це звичайно все беу, але у багатьох і такого немає. Тут беруть для себе одяг не лише безхатченки, а й переселенці зі сходу часто приходять. Одне погано, що взуття практично немає, а його першу запитують", - додає працівниця соціального центру.

На виході з пункту зустрічаємо першого "клієнта", який називається Олексієм. Він бездомний, каже, що йде за гарячим чаєм і нової шапкою.

"Тут кожен рік таке організовують, тому я вже знаю, куди йти. Вчора ще терпимо було, не так холодно, а сьогодні дві години на вулиці - і більше не можу, потрібно хоч якось відігрітися. Варіантів не особливо - в метро йти, але там ніде притулитися, або в під'їзд сховатися, але там мешканці - хто мимо пройде, а хто випре, або ось сюди. Ну, так тут нормально поїсти чогось можна. І шапка потрібна ще друга зверху, а то в одній шапці продуває сильно, може, й знайду", - розповів нам Олексій.

Однак пересидіти в цьому пункті різдвяний вечір йому не вдасться. "А ти ж бачиш, написано на дверях, що сьогодні до п'ятої години працюють. А на вихідних взагалі все закрито. Посиджу, погріюсь, поки не почнуть закриватися, а потім, напевно, на вокзал буду рухати, а чого робити ще?" - додав бездомний.

Мекка для безпритульних

До речі, саме столичний залізничний вокзал в морозну погоду стає для бездомних одним великим неофіційними пунктом обігріву. Правда, охорона вокзалу таким гостям зовсім не рада.

"Саня, чого ти втикаєшь, бляха-муха! – кричить один з охоронців вокзалу одному із своїх підпорядкованих. – Повний зал (зал очікування, - "Апостроф") бомжів, давай виводь їх, я за тебе це робити буду чи що?"

Охоронець ховається за дверима зали і через хвилину виводить під руки безхатченка, який, мабуть, вже встиг зігрітися, тому не дуже пручається. "Та звик, звичайно, що ганяють, ну, а куди діватися? – скаржиться бездомний. – Ну, це нормально, ввечері народу вже поменше буде, можна буде на ніч затесатися, а то вдень типу виглядом своїм турбую. Бабусь тільки не ганяють, а мене постійно. В "Макдональдс" зараз піду ще погріюсь, там, правда, народу купа, сісти ніде, а ще в метро стоять такі решітки вентиляції здорові, з них тепле повітря фігачить, якщо притулитися до неї - взагалі кайф, тільки там менти ганяють, буває".

Безкоштовно і легально зігрітися на вокзалі можна тільки учасникам АТО, які їдуть на фронт або повертаються додому. Тут для військових волонтери організували цілодобовий пункт відпочинку з гарячою їжею і теплими напоями. Одна з волонтерів Наталія розповіла "Апострофу", що таку зону відпочинку пропускають фронтовиків тільки по військовому квитку, офіцерському посвідченню або довідці з добробата.

"Рік тому тут були великі проблеми, коли бійців труїли клофеліном, а потім грабували і вбивали. Щоб змінити ситуацію, ми домовилися з дирекцією вокзалу, вони пішли нам назустріч, виділили цю територію. Ми починали з гарячого чаю і кави, а зараз у нас тут телевізор, гаряча домашня їжа, для зарядки телефонів, є каремати, подушки. Загалом, умови для хлопців, щоб вони могли залишитися на ніч, якщо є така необхідність. П'яних ми не пускаємо. За добу до нас приходить мінімум 150-200 чоловік, але бувало і до 700 осіб", - зазначила волонтер.

Пункт обігріву для бійців АТО на залізничному вокзалі Фото: Артур Гор
1 / 1
Пункт обігріву для бійців АТО на залізничному вокзалі Фото: Артур Гор
1 / 1
Пункт обігріву для бійців АТО на залізничному вокзалі Фото: Артур Гор
1 / 1
Пункт обігріву для бійців АТО на залізничному вокзалі Фото: Артур Гор
1 / 1

У різдвяний вечір військових в цьому волонтерському пункті годували домашнім розсольником, котлетами, картоплею, запеченою в печі, і салатами.

"Усі розкішно. Годують смачно, можу сказати так: не гірше, ніж на фронті, як вдома практично", - говорить військовий Федір, який розташувався біля телевізора з тарілкою картоплі і салату Олів'є.

Волонтери зазначають, що з настанням морозів їх пункт став гостро потребувати теплі речі. "Хотілося б, щоб в такі холоди нам принесли теплі речі, светри, трохи ковдр, тому що у нас вхід недалеко від вулиці, і коли хлопці залишаються ночувати, ми видаємо їм по 2-3 ковдри на людину", - додала Наталя.

Однією з найбільш близьких до вокзалу "гарячих точок", де безхатченки могли б зігрітися, не накликаючи на себе гніву охоронців, є пункт обігріву по вулиці Єреванській в Солом'янському районі столиці. Він відкритий в приміщенні ЖЕУ, але, як виявилося, у Святвечір зігрітися тут можна тільки теоретично.

"Так вже робочий час закінчено, ми ж не цілодобовий пункт, - заявили співробітниці ЖЕУ, коли на годиннику було ще тільки 13:30. – Взагалі пункт працює, якщо потрібно, чай, бутерброди зробимо, тільки з чайником проблеми. У минулому році теж пускали бездомних погрітися, організували роботу, так вони сперли чайник. Хороший був - електричний, а його вкрали".

Згідно з прогнозом синоптиків, погодні умови в Україні будуть погіршуватися. Як повідомили в прес-службі ДСНС, в західних областях країни 7-8 січня очікуються сильні морози – до мінус 25 градусів.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр