RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стало відомо, як глава АМКУ лобіював інтереси монополістів

Про скандал навколо сканерів для митниці

Про скандал навколо сканерів для митниці Глава АМКУ Юрий Терентьев Фото: Главком

Скасування Антимонопольним комітетом (АМКУ) тендера на закупівлю спеціальних сканерів для виявлення контрабанди на митниці може спровокувати відставку голови інституції Юрія Терентьєва. Ціна скасованого тендеру – 338,880 млн. грн які були направлені на закупівлю сканерів. Саме це стало причиною гніву глави уряду Володимира Гройсмана, який в парламенті попередив керівника АМКУ Терентьєва, що він ініціюватиме його відставку через незрозуміле скасування тендеру.

Тендер на закупівлю сканерів оголосила ДФС, і вони мали би бути встановлені на всіх кордонах, “щоб зрозуміти, які товари приходять в Україну”, сказав Гройсман під час години запитань до уряду у Верховній Раді України.

“Це злочин проти держави, проти надходжень до бюджету. Це злочин, який покриває контрабанду. Я буду розбиратись, і якщо побачу змову, а про це вже говорить вся країна, що АМКУ став другою Тендерною палатою в Україні, я буду ставити питання про звільнення керівника АМКУ”, - заявив Гройсман.

В свою чергу Юрій Терентьєв у своєму Facebook відповів Гройсману про скасування скандального тендеру через недостатню кількість учасників. “Якщо б до аукціону зі сторони ДФС були допущені не 2 компанії, а більше – процедуру б не відмінили”, - написав глава АМКУ.

Хоча насправді до конкурсу було допущено спочатку 7 учасників: ТОВ "Медінжиніринг", ВВ ТОВ "ВАТЕК", ТОВ "Фолгат", Arempa International Ltd FZC, ТОВ "МКТ-Комюнiкейшн", ТОВ "Смарт Діфенс", Nuctech Company LTD, Corp Leidos. Однак до фінальної частини допустили тільки двох учасників. Решта “були відхилені замовником”, пише Терентьєв. Однак про причини відхилення учасників не було повідомлено.

Нагадаємо, що зараз в країні діє система ProZorro через яку проходять всі тендери на держзакупівлях. Раніше тендерами в Україні займалась Тендерна палата України, яку звинувачували в жахливих корупційних оборудках та “договорняках”. Гройсман натякає, що АМКУ з керівником Терентьєвим хочуть повернути "корупційний стиль" Тендерної палати.

Очільник ДФС Роман Насіров у своєму Facebook пише, що "АМКУ фактично втручається в боротьбу із контрабандою на митниці". Очевидно, це не ті повноваження, яким би мав займатись АМКУ, натомість основною роллю комітету згідно закону є забезпечення конкурентного ринку, вільного від монополістів.

Що це за сканери?

Вони мають просвічувати контейнери, автомобілі і вантажівки на предмет наявності контрабанди. Сканери можуть виявляти зброю, вибухівку та іншу контрабанду. На думку митників, це б дозволило пришвидшити митні процедури з огляду товарів та вмістимого у фурах та інших транспортних засобах.

Експерти зазначають, що швидкість огляду та розмитнення товарів позитивно впливатиме на бізнес-клімат в Україні бо це економія часу, коштів за можливі простої на території митниці. Окрім того сканери зменшують корупційну складову, бо всі ці процедури виконує техніка, людський огляд більше не потрібен.

Відставки Терентьєва також вимагав глава МВС Арсен Аваков, яке разом з ГПУ 31 березня цього року влаштували обшуки в головному офісі АМКУ. Керівництво установи підозрюють у сприянні монопольному становищі компанії “Тедіс”. Як зазначив генпрокурор Юрій Луценко, “Тедіс” підозрюють у виведенні 2,5 млрд грн до Росії, частиною з них було профінансовано діяльність терористичних організацій ДНР/ЛНР, пише "Українська правда".

І що цікаво в цей день все керівництво включно з Терентьєвим пішло “у відпустку”

"Нас по-злому веселить той факт, що сьогодні на роботі в Антимонопольному комітеті відсутній голова АМКУ Терентьєв – він у від'їзді. Його заступник Сидоренко, яка вела антимонопольну справу "Мегаполіса"/ "Тедіса", теж несподівано у відрядженні. Ще один заступник – у відпустці, і так далі. Я думаю, що ця відпустка для цих людей має бути продовжена. У результаті цього розслідування суспільство і ми всі разом вправі вимагати відставки керівництва Антимонопольного комітету", - зазначив Аваков.

Звинувачення ГПУ не безпідставні. В ухвалі Печерського райсуду м. Києва, куди звернулась ГПУ, йдеться, що слідство встановило, що через незаконні методи підприємницької діяльності та шляхом підкупу чиновників Антимонопольного комітету України ТОВ "Тедіс Україна" спільно з тютюновиробниками ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна", ПрАТ "Імперіал Тобакко Продакшн Україна", ПрАТ "В.А.Т.-Прилуки" та іншими створили нездоланні бар’єри входження на ринок дистрибуції сигарет потенційних реалізаторів – дистриб’юторів. Це дозволило "Тедіс Україна" зайняти монопольне становище на ринку, пишуть "Наші гроші".

Журналісти-розслідувачі з програми "Наші гроші" встановили, що прикриття цієї схеми здійснювали, зокрема, голова АМКУ та двоє держуповноважених АМКУ, вказано у судовій ухвалі про надання слідчим доступу до податкової справи "Тедіс Україна".

В прокуратурі кажуть, що представники "Тедіс Україна" систематично надавали грошову винагороду посадовцям АМКУ. Окрім цього прокурори мають підозру, що керівництво АМКУ свідомо занизили штрафні санкції проти "Тедіс Україна" з понад 3 млрд грн до 429,31 млн грн. Звідки зявилась цифра у 3 млрд? Згідно закону штрафи нараховують в порівнянні з валовим доходом фірми. Відповідно зараз можна легко оцінити яких збитків завдано державі.

9 березня депутат від "Народного фронту" Андрій Левус повідомив, що поліція теж відкрила кримінальне провадження по відношенню до керівництва АМКУ через те, що антимонополісти насправді прикривали монополіста "Тедіс Україна". За словами нардепа, компанія займає 98% ринку дистрибуції цигарок через так звані "віджими", і при цьому АМКУ не виконував своїх функцій щодо запобігання діяльності монополіста на ринку.

Очевидно, що згідно закону головною функцією АМКУ є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності. Та чи з такими цілями працює Юрій Терентьєв?

Монопольне підприємство не є зацікавлене в розвитку конкурентів, тому шукає всі шляхи, щоб поставити бар’єри на їх шляху і для цього використовує державних чиновників різних рівнів. В цьому випадку тютюнодистрибутор та, можливо, інша компанія на поставки сканерів для митниці, яка не увійшла в список тих, які запропонувала ДФС, були предметом прямого лобізму глави АМКУ?

Відповіді на ці запитання має дати слідство, яке вже триває.

В інтерв'ю "Економічній правді" Юрій Терентьєв після свого призначення на голову АМКУ сказав, що "згідно закону, порушенням вважається зловживання монопольним становищем, а не монопольний стан як такий"

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами