"ЗСУ зовсім скоро підуть на Донецьк": чого бояться та чим лякають людей бойовики ДНР-ЛНР

"Апостроф" зібрав найбільш дивні та дурні фейки бойовиків про Україну

Фото: EPA/UPG

Розп'ятий хлопчик у Слов'янську, тотальне знищення снігурів, клаптик землі та двоє рабів - це найвідоміші страшилки про Україну, вигадані російською пропагандою. Але на четвертому році війни пропагандистські тренди зазнали певних змін, і тепер бойовики так званих ДНР-ЛНР пригощають мешканців окупованих територій не менш жахливими, але все такими ж абсурдними "новинами" з України. Чим лякають людей в окупації, розбирався "Апостроф".

Війна

Безумовно, головна страшилка, що ретранслюється окупаційними адміністраціями Л/ДНР, зводиться до того, що Київ готується до великої війни та наступу. "Гарячий сценарій" на Донбасі, на думку так званого "заступника командувача оперативного командування ДНР" Едуарда Басуріна, обговорював спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер в ході останнього візиту до Києва.

Особливе місце в силовому сценарії відводиться, звичайно ж, інструкторам НАТО, які, за словами функціонерів ОРДЛО, готують ЗСУ до вуличних боїв і "зачистки" окупованих населених пунктів.

"Будучи не в змозі самотужки впоратися з шахтарями та робітниками Донбасу, Київ залучає до розправи над власними громадянами іноземних фахівців", - запевняють на одному з пропагандистських ресурсів ДНР.

А після заяви секретаря РНБО Олександра Турчинова про те, що закон 7163 про деокупацію Донбасу в принципі не виключає в майбутньому силового вирішення конфлікту, сепаратистські ресурси вибухнули шквалом із сотень новин і коментарів "експертів" про те, що до лінії розмежування стягуються українські війська, важка техніка, і не сьогодні-завтра "карателі" підуть у наступ, щоправда, тільки після відмашки Держдепу.

"Насправді ця істерія почалася не зараз, - каже "Апострофу" відомий журналіст і блогер з Донецька Денис Казанський. - Аналогічного змісту повідомлення були і в 2015, і в 2016, і в 2017 роках. Просто потрібно якось мобілізувати людей, відвернути їх від повсякденних побутових проблем: безробіття, бідності, низьких зарплат, і окупантам постійно доводиться тримати населення в тонусі, створюючи хибні загрози. Таким чином, людям дають зрозуміти, що не на часі скаржитися, йде війна і ось-ось знову нас будуть бомбити, тому радійте, що поки у вас мирне життя завдяки нам".

Щоб відвернути жителів окупованих територій від повсякденних побутових проблем, "адміністрації" Л/ДНР розводять масову істерію навколо великої війни і наступу зі сторони Києва Фото: EPA/UPG

Вербування

Це ще одна поширена страшилка, покликана обмежити контакти мешканців окупованих територій з рештою України. Наприкінці минулого року ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко навіть видав "указ", згідно з яким працівникам "держустанов ДНР" заборонено залишати територію "молодої республіки", щоб уникнути випадків вербування.

Сайти фейкових "міністерств" держбезпеки так званих ДНР і ЛНР рясніють сповідями людей, яких завербувала або намагалася завербувати СБУ. Схема, за якою нібито діють хитрі українські специ, наступна: добропорядний "громадянин Л/ДНР" перетинає лінію розмежування, і тут же потрапляє в капкан Служби безпеки, яка побоями, погрозами, шантажем, тиском на родичів примушує його до співпраці.

Іноді такі історії трансформуються у відвертий фарс. Наприклад, потрапити на гачок СБУ, за версією чекістів-окупантів, можна навіть у паспортному столі при оформленні закордонного паспорта.

"Я виїхала в місто Миколаїв для отримання закордонного паспорта, - ділиться своєю історією вербування на сайті "МГБ ЛНР" Олена Волкова, що проживає в окупованому Стаханові. - У сервісному центрі адміністратор запросив мене до себе в кабінет. Там знаходилося четверо молодих людей. Вони мені запропонували влаштуватися в яку-небудь із військових частин на території міста і співпрацювати за грошову винагороду. Але в мене немає ні сил, ні здоров'я, ні бажання і навіть фізично я не можу туди влаштуватися, та й часу немає".

Мабуть, якби час і здоров'я були, то мешканка Стаханова і не відмовила б у допомозі спецагентам-паспортистам.

Згідно недавнього "указу" ватажка донецьких бойовиків Олександра Захарченка, всі, хто покидає окуповані території, можуть бути завербовані українськими службами Фото: EPA/UPG

Але трапляються й зовсім неймовірні історії "викриттів". Так, днями сайт "МГБ ЛНР" повідомив, що українські спецслужби засилають своїх агентів у "республіку"... під виглядом військовополонених. Одного такого "агента" й "викрили" луганські чекісти. За їх словами, СБУ включила в список на обмін полоненими, який відбувся 27 грудня, "свою людину" Романа Кунченка. Чоловік нібито повинен був збирати відомості про "правоохоронні органи ЛНР", але план СБУ, звичайно ж, провалився, і МГБ як завжди спрацювало на славу.

Дно пробите? Та ні. За версією спецслужб ЛНР, для шпигунства проти "республіки" СБУ використовує наркозалежних. Схема роботи така: СБУ підсаджує на важкі наркотики мешканців прифронтових міст, а потім пропонує їм замісну метадонову терапію в обмін на шпигунські послуги.

Табори

Міф про фільтраційні табори, куди "карателі" збираються відправляти всіх російськомовних і незгодних з політикою Києва, з'явився на Донбасі ще наприкінці 2013 року. Однак досі цей фейк в тій чи іншій формі активно використовується окупантами для залякування мирних жителів. Так, у лютому на сепаратистських ресурсах з посиланням на "МВС ДНР" з'явилися новини про те, що на гарячу лінію "правоохоронців" надійшов телефонний дзвінок від співробітника українського МВС. Анонім нібито повідомив, що він і його колеги отримали завдання від керівництва підібрати місце для створення фільтраційного табору поблизу лінії розмежування.

"Це просто у голові не вкладається, - обурюється таємничий анонім. - Про яку російську окупацію Донбасу може йти мова, коли тобі на руки видають такі розпорядження. Це дуже масштабна кампанія".

Ну і, звичайно ж, забезпечувати порядок у таборах будуть міцні хлопці з "Правого сектора".

"Ні в мене, ні в моїх колег в Маріуполі, Краматорську, Волновасі сумнівів немає, "Правий сектор" там задіяно зовсім не для охорони", - запевняв анонім.

"Звичайно, є ті, хто щиро вірить у цю нісенітницю, - розповідає "Апострофу" донеччанка Оксана. - Я маю на увазі пенсіонерів і людей похилого віку. В чергах на ринках, в магазинах активно обговорюють такі речі, і люди похилого віку реально бояться. Але зрозуміло ж, для чого це робиться: Захарченка та його кодло не дуже шанують навіть активні прихильники ДНР, але завдяки нагнітанню обстановки створюється ситуація, що ось тільки він і врятує людей від "карателів" із "Правого сектора" та жаху фільтраційних таборів".

Стеження

СБУ стежить за усіма незгодними з політикою Києва, виявляє найбільш непокірних, вдирається до їх будинків і заарештовує. Цю страшилку силовики ОРДЛО придумали для жителів прифронтових міст, підконтрольних Україні.

За версією "МГБ ЛНР", оперативно-тактичні групи СБУ стежить за усіма незгодними з політикою Києва Фото: УНІАН

Згідно з версією "МГБ ЛНР", у Сєвєродонецьку, Старобільську, Лисичанську та Сватовому працюють оперативно-тактичні групи СБУ, які прослуховують розмови по мобільних абсолютно всіх місцевих мешканців цих міст, і, якщо раптом почують якусь крамолу на адресу Києва, або, наприклад , "за Януковича було краще", то тут же виїжджають до незгодних із обшуками й арештами. За класикою жанру, звірячі обшуки проводять члени добровольчих батальйонів і "Правого сектора".

"Ну, тут все зрозуміло, окупантам же треба тримати в тонусі свою аудиторію за межами ДНР, - каже "Апострофу" житель Маріуполя Єгор. - Навіть у Маріуполі насправді не так і мало людей, які лояльні до бойовиків, тому їм треба давати якусь інформаційну "їжу", щоб лояльність зберігалася, а страх перед Україною посилювався. Хоча люди живуть у мирному місті, за української влади, їхні діти ходять до українських шкіл, тобто вони самі живуть цим нормальним життям, і чого тут боятися, особисто я не розумію".

Кульки

Ця страшилка, напевно, найбільш феєрична з усіх, що були вигадані окупантами за час бойових дій на Донбасі. Виявляється, "карателі" ЗСУ так сильно заздрять розвиненому сільському господарству в ЛНР, що навмисно підпалюють поля. Про це цілком серйозно повідомляє так званий глава "МНС ЛНР" Сергій Іванушкін.

Фото: скріншот

Але вся фішка в тому, як саме "окупанти ЗСУ" спалюють врожай. Для цього "карателі" розробили хитромудрі пристрої на основі мобільних телефонів. Суть винаходу така: до мобільного телефону приєднуються дроти, до них припаюється електрозапальник, до запальника - сірники, а сірники вставляються в повітряні кульки, наповнені легкозаймистою сумішшю. Їх українські диверсанти нібито залишають на полях окупованих територій, а потім просто роблять кілька дзвінків - і поля вже горять. Тобто елементарно покласти на поле парочку мін для "карателів" занадто просто й нудно.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают