RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україні треба тиснути на союзників і нагадувати їм про ядерну зброю - генерал

Ігор Романенко про надання катерів "Айленд" Україні

Ігор Романенко про надання катерів "Айленд" Україні В американському місті Балтимор пройшла церемонія передачі двох патрульних катерів класу Island Україні Фото: president.gov.ua

Надання Україні американських патрульних катерів "Айленд" - це хороше підсилення для Військово-морських сил України. Але нам потрібно своїми силами нарощувати потенціал ВМС в акваторії Азовського моря і військово-морської бази, яка має бути сформована за рік, поки "Айленди" доставлять в Україну. Таку думку висловив "Апострофу" екс-заступник голови генштабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

В Азовському морі в нас є броньовані артилерійські катери "Гюрза-М" та судна прикордонників. Це дуже небагато у порівнянні з 40-60 кораблями Росії. Причому в Росії є ракетні катери, озброєні комплексами "Калібр", і саме з цих самих катерів здійснювали запуски ракет по Сирії. Це багато про що говорить. Тому нам швидко потрібно нарощувати потенціал ВМС в акваторії Азовського моря і військово-морської бази, яка має бути сформована за цей рік. Це дуже складний процес, який потребує фінансів та серйозних організаційних дій. Але все ж до кінця року він має завершитися.

Щоб компенсувати наші слабкі місця, ми залучаємо сили сухопутних військ (танки, артилерію, системи залпового вогню та ударні вертольоти) та повітряних сил (бомбардувальну та штурмову авіацію). База повинна управляти протистоянням агресії з боку Росії силами цих трьох родів військ.

США передали Україні два патрульні катери Island Фото: radiosvoboda.org
1 / 1
США передали Україні два патрульні катери Island Фото: svoboda.org
1 / 1

Тому нам вже сьогодні потрібні додаткові сили, в тому числі катери "Айленд". Але ми знаємо, що вони надійдуть у кращому разі через рік. Але Україна не чекає, ми працюємо над своїм: над ракетними катерами і комплексами, крилатими ракетами, ракетами класів "берег-корабель" і "корабель-корабель". Але зрозуміло, що це сучасна техніка, яка потребує коштів, часу та організаційних зусиль. Тому якщо хтось нам допомагає, ми вдячні і беремо на озброєння. Зокрема за катери "Айленд" вдячні американцям.

Щоб отримати ці два кораблі, ми платимо 10 млн доларів – це немало. Також їх додатково треба буде обладнати, навчати наших військових обслуговуванню цих кораблів. Однак, безумовно, потрібно використати цю нагоду.

Американці дають "платформи" і кажуть: озброєнням займайтеся самі. І от за цей рік треба обладнати катери "Айленд" відповідним озброєнням. Нам вони потрібні вже зараз, але це все одно лише підсилення на перспективу – через рік або більше.

Цей процес триває так довго, бо ми працюємо над тим, щоб катери "Айленд" дісталися нам дешевше. У часи Другої світової британці просили в американців допомоги і отримали від США вживані катери. Ми не можемо порівняти допомогу США Радянському Союзу за ленд-лізом і допомогу нам. Чомусь не враховують, скільки ми віддали міжконтинентальних ракет і ядерних боєголовок… Це слабкість нашої тогочасної влади, а американці та росіяни її використали. А зараз американці нам дають два катери, і не просто так, а за 10 млн. Хіба це можна порівняти?!

Та ми можемо звинувачувати лише росіян у їхній підступності і розв'язанні війни, і себе – бо були не готові до неї. А на союзників треба тиснути і нагадувати про обіцянки та те, як вони чинили.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто