RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

ЗМІ: Одеські спонсори Трампа, або хто допомагає Юрію Луценку в США

Інтереси Луценко в Америці і його дружбу з Руді Джуліані відстоювали одеські бізнесмени

Інтереси Луценко в Америці і його дружбу з Руді Джуліані відстоювали одеські бізнесмени Інтереси Луценко в Америці і його дружбу з Руді Джуліані відстоювали одеські бізнесмени Ігор Фруман і Лев Парнас Фото: UNIAN

Інтереси генпрокурора України Юрія Луценка в Адміністрації президента США Дональда Трампа відстоювали одеські бізнесмени Ігор Фруман і Лев Парнас. Вони часті гості в Генеральній прокуратурі України в обмін на великі бізнес-обіцянки. Про це йдеться в матеріалі видання From-ua з посиланням на ряд джерел.

Українці знову опинилися в епіцентрі американського скандалу. Журналісти дізналися імена тих, хто лобіює інтереси українських політиків в Адміністрації президента Трампа. Ними стали Ігор Фруман і Лев Парнас. Ще в січні вони організовували зустріч генерального прокурора України з особистим адвокатом Дональда Трампа - Рудольфом Джуліані. А на початку цього тижня, якраз перед прес-брифінгом Юрія Луценка (де той зізнався у великій дружбі з Джуліані) - Фруман і Парнас хвалилися в бізнес-колах близькими зв'язками з генпрокуратурою: мовляв, настільки близькими, що в гості до Юрія Луценка заїжджають через бічні ворота і підземну стоянку.

Власне, саме ці американські підприємці українського походження, Фруман і Парнас, оплатили роботу особистого адвоката Дональда Трампа в Україні. Крім генпрокурора Юрія Луценка в числі клієнтів Джуліані в Україні - Геннадій Кернес, Павло Фукс і Вадим Рабинович.

Політолог Вадим Карасьов не приховує, що джерела в ГПУ давно неофіційно підтверджували, що Руді Джуліані, який наробив галасу за останні тижні в Україні, і Юрія Луценка "потоваришували" два непублічні, але дуже перевірені бізнесмени - Ігор Фруман і Лев Парнас, про що політолог написав на своїй сторінці в facebook. "Саме вони за останні місяці були частими гостями ГПУ. Кажуть, вони там налагоджували зв'язки Луценка з Джуліані та адміністрацією самого Трампа в обмін на гарні обіцянки від глави ГПУ. Також вони у тісному спілкуванні з відомим прокурором Куликом", - йдеться в пості.

Втім, і Фруман, і Парнас вже встигли "засвітитися" в американській політиці, потрапивши до скандалу з "таємними донорами" кампанії Трампа. Заснована в квітні 2018 року в штаті Делавер, компанія Global Energy Producers LLC влітку отримала на свої рахунки величезну суму, яка дозволила настільки молодій компанії перерахувати $325 тис. на рахунок America First Action Inc. - великої структури, яка надає всебічну політичну підтримку програмі президента Трампа. Причому цей внесок виявився для America First Action рекордним в 2018 році.

Але вже 25 липня вашингтонська некомерційна організація Campaign Legal Center подала до федеральної виборчої комісії скаргу: юристи CLC звинуватили керівництво компанії Global Energy Producers і двох "пов'язаних з Україною" бізнесменів, Ігоря Фрумана і Лева Парнаса, у порушенні законів, що регулюють процеси фінансування виборчих кампаній. Подібне фінансування в Америці припиняють жорстко, і залученим до цього процесу особам доводиться несолодко.

Автори скарги вважають, що Global Energy Producers і її засновники просто не могли за короткий термін існування заробити таку значну суму. Згідно ж з федеральним законодавством донори політичних комітетів мають право витрачати на внески виключно кошти, що належать їм. Юристи CLC найбільш імовірним джерелом згаданих коштів називають Фрумана і Парнаса, а гроші при цьому надходили від українських політиків.

Оскільки Global Energy Producers заснована у Делавері в формі товариства з обмеженою відповідальністю, компанія має право не розголошувати імена директорів і інформацію про власників.

"Люди зрозуміли, що формат ТОВ служить ідеальним механізмом для перерахування коштів у виборчі фонди без необхідності розголошувати відомості про донорів і нести відповідальність за свої дії. Власники таких ТОВ мають можливість з легкістю отримувати кошти від іноземців, а цим людям прямо заборонено вести політичну діяльність на території США", - зазначили у федеральній виборчій комісії США.

Цікаво, що серед високопоставлених українських клієнтів Ігоря Фрумана і Лева Парнаса - генеральний прокурор України Юрій Луценко. Власне, вони забезпечують політичне прикриття Луценка в адміністрації Дональда Трампа. Не виключено, що спонсором токсичних інвестицій на підтримку Дональда Трампа став сам Юрій Луценко, під яким серйозно захиталося крісло після обрання президентом Володимира Зеленського. Останній чітко заявив, що Луценко - не його формат генпрокурора, і той піде у відставку.

Хто такі Фруман і Парнас?

За даними Bloomberg, Ігор Фруман - україно-американський бізнесмен, що спеціалізується на зовнішній торгівлі. За даними агентства він пов'язаний з Україною через благодійну організацію "Американські друзі Анатевки". Анатевка - селище для єврейських біженців зі сходу України, побудоване під Києвом з ініціативи головного рабина України Моше-Реувена Асмана. Одесити приписують Фруману зв'язки з нарко- та сексбізнесом, при цьому він відіграє особливу роль посередника в спілкуванні Трампа з єврейською громадою Києва. Втім, сам Фруман і не приховує, що був одним із спонсорів передвиборної кампанії президента Сполучених Штатів Дональда Трампа, про що особисто розповів в інтерв'ю американському російськомовному виданню Forumdaily.

В Україні Ігор Фруман відомий як зять знаного в Одесі Валерія Наумова. Останній за радянських часів був директором магазину "Фрукти-овочі" на Дерибасівській (зараз там ресторан "Стейкхауз" Лібкіна), сьогодні аналогічне ім'я носить його компанія. Дружині Фрумана - Єлизаветі, на Дерибасівській належить 400 кв. м в будинку №9. Вона - співвласниця ювелірного дому "Отрада" (Otrada Luxury Group) разом з Ігорем Фруманом. Обидва є власниками одеського бутік-готелю Otrada і пляжного закладу Otrada Beach Club. У Києві їм належить скандальний ресторан Buddha-Bar. Фруману і його партнеру Сергію Дябло належить Балтський молочно-консервний комбінат.

Лев Парнас - засновник і президент Fraud Guarantee. На початку 90-х займався контейнерними перевезеннями вантажів між США і колишніми республіками СРСР, а потім заснував брокерську компанію з штатом у кілька сотень людей. За словами самого Парнаса, він зумів "вивести на IPO понад 1000 компаній". Цікава статистика для публічного ринку капіталу від непублічної людини з сумнівною репутацією.

За даними Bloomberg, пан Парнас зовсім не такий успішний: "на початку 2018 року, судячи з судовими позовами, Парнасу загрожувало виселення з його будинку у Флориді. Він працював у п'яти брокерських компаніях, причому всі вони були закриті регуляторними органами після того, як з'ясувалося, що ці фірми обманювали і вводили клієнтів в оману, порушуючи правила роботи індустрії. Втім, ці відомості про Парнаса на сайті його компанії Fraud Guaranteeви не знайдете", - резюмує Bloomberg.

Інше видання - The Daily Beast, зазначає, що в 2015 році "федеральний суд зобов'язав пана Парнаса повернути більше $500 тис приятелеві, який чотирма роками раніше позичив Парнасу цю суму нібито для інвестицій в зйомки фільму. Парнас буквально заманив інвестора в цей проект, організувавши в нью-йоркському готелі Carlyle зустріч потенційного "інвестора" з продюсером фільму і актором Джеком Ніколсоном. Гроші Парнас так і не повернув, судячи з даних реєстру судових рішень штату Флорида, і інвестор все ще намагається добитися справедливості в суді. Тим часом в суд на Парнаса подав власник орендованого ним житла: він домагається виселення сім'ї Парнаса, яка заборгувала йому понад $11 тис. за оренду".

Зв'язки з Global Energy Producers простежуються і у брата Фрумана - Стівена: адреса належного йому будинку вказана як адреса донора, який вніс $50 тис до виборчого фонду Friends of Ron DeSantis, що належить одному з конгресменів-республіканців, який претендує на посаду губернатора Флориди.

Стівен Фруман, констатує Bloomberg, "працював в декількох компаніях, які виступали в ролі відповідачів у задоволених судами цивільних позовах, у яких ці компанії звинувачувалися у відмиванні грошових коштів. При цьому ім'я Стівена Фрумана в числі безпосередніх відповідачів не фігурувало".

Як пише The Daily Beast, "незважаючи на непогашені борги, ці люди, судячи з усього, беруть найактивнішу участь у фінансовій схемі з вливання величезних коштів у політичні кампанії".

Парнас неодноразово мав проблеми з американськими законодавцями, за що перебуває під пильною увагою влади США. "Питання до ГПУ: чому раптом українські бізнесмени підтримують Трампа? Питання до залу: як такі діячі можуть допомагати на такому високому рівні? Що їм було обіцяно?", - дивується Вадим Карасьов.

Хоча, чому можна дивуватися в українській політиці, на яку без особливих зусиль впливає приватна особа - адвокат Дональда Трампа Руді Джуліані. А сам генпрокурор Юрій Луценко - наглядач права в країні - платить йому за лобізм і прикриття в США.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця