RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Від ганьби не відмовилися: навіщо Зеленський призиває в армію школярів

Щодо призову та перспективи створення контрактної армії в Україні

Щодо призову та перспективи створення контрактної армії в Україні Фото: unian

Перехід на контрактну армію був однією з головних передвиборних обіцянок Володимира Зеленського. Однак замість цього президент не тільки продовжив призов на строкову службу в 2020 році, але і знизив вік для призовників до 18 років. Про те, заради чого було ухвалено дане рішення, читайте в матеріалі "Апострофа".

Україна повертається до практики призову на строкову військову службу з 18-річного віку. Відповідний указ про строки проведення чергових призовів громадян України в 2020 році був підписаний президентом Володимиром Зеленським 16 січня. Документ передбачає призов на строкову військову службу придатних за станом здоров'я громадян чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, а також старших осіб, які не досягли 27-річного віку. Виняток становлять призовники, які мають відстрочку. Призов на військову службу буде відбуватись традиційно в два періоди - квітень - червень і жовтень - грудень. У ці терміни буде проходити звільнення в запас військовослужбовців, які відслужили встановлені строки.

У 2013 році міністр оборони Павло Лебедєв заявив про перехід на контрактну форму комплектування армії. Осінній призов того року мав стати останнім. Однак після агресії Росії в 2014 році призов на строкову військову службу був відновлений. Пізніше президент Петро Порошенко підписав указ, яким змінив призовний вік з 20 до 27 років. Ця практика існувала до цього року. Втім, є один нюанс: призовний вік в Україні весь цей час становив 18-27 років - ця норма досі закріплена в законі про військовий обов'язок та військову службу. Незважаючи на практику останніх років, зміни до відповідного закону внесені не були.

Як пояснив "Апострофу" керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, законодавство передбачає, що категорії та кількість громадян, які підлягають призову, визначає Верховний головнокомандувач (тобто президент) спільно з Генеральним штабом Збройних сил. Тому ніяких порушень законодавства в даному рішення Зеленського немає.

"У 2015 році в країні була загострена військова обстановка, тому й повернулися до практики термінового призову. Була думка, що в 20 років призовники вже перебувають в зрілому віці, і зможуть виконувати бойові завдання в тилу. Крім того, продовжувала діяти програма по переходу на професійну армію", - пояснює він виданню.

Втім, варто зазначити, що військова обстановка залишається "загостреною" і нині. Звичайно, інтенсивність боїв в порівнянні з 2014-2015 років істотно знизилася, але небезпека ескалації на Донбасі зберігається. Більше того, військовослужбовці строкової служби для виконання бойових завдань в зоні проведення операції Об'єднаних сил не залучаються.

Тут варто згадати, що перехід на професійну комплектацію армії була однією з передвиборчих обіцянок Зеленського в ході президентської кампанії. У команді майбутнього президента обіцяли відмовитися від "ганебного примусового призову", зробивши армію добровільною та професійною. Однак уже в жовтні 2019 року в Офісі президента заговорили про призов на строкову службу 18-річних громадян. Дана ініціатива була підтримана Генштабом.

Зеленський в зоні ООС Фото: unian

Логіка даного рішення така: в 20 років українці, мовляв, уже думають про створення сім'ї та побудову кар'єри, а службу в армії розглядають, як перешкоду в житті. Утім, є підозра, що зниження вікового цензу пов'язано зі зривами мобілізаційних кампаній останніх років, що свідчить про дефіцит бажаючих йти в армію. Ще гірша справа з контрактниками: в останніх два роки вони масово звільняються зі Збройних сил.

"Ситуація ускладнилася після того, як контрактникам дозволили звільнятися до закінчення особливого періоду. В Міноборони прямо заявляють про некомплект по багатьох посадах, який потрібно закривати. Багато призовників ухиляються від проходження служби, а в деяких областях в 2017-2018 роках, ми навіть бачили продовження термінів проведення призову. Думаю, ці чинники стали причиною повернення до призову з 18 років", - говорить "Апострофу" Мусієнко.

У 2019 з ВСУ звільнилося близько 30 тис. особового складу досвідчених кадрових військовослужбовців. Це понад 10% загальної чисельності нашої армії, яка становить 250 тис. Нові контракти уклали більше 20 тис. військовослужбовців. Серед основних причин відтоку кадрів називають низький рівень грошового забезпечення, матеріальні та житлові проблеми. У державному бюджеті 2020 року на потреби Міноборони виділено 116,1 млрд грн. Втім, про підвищення грошового забезпечення особового складу поки не повідомлялося.

Колишній офіцер оперативного управління Генерального штабу ЗС України, полковник запасу Олег Жданов зазначає, що повернення до призову 18-річних хлопців є наслідком дій, проведених колишнім президентом Порошенком.

"З армії йдуть кадри, а тому, якщо Зеленський хоче зберегти обороноздатність країни, зараз потрібно повертати призов 18-річних. Нещодавно було представлено програму розвитку ЗСУ з чіткими коротко- та довгостроковими планами. Якщо вона буде виконуватися, то протягом 3-5 років, ми поступово зможемо перейти на контрактну комплектацію армії. У 2005 році у нас вже була розроблена програма переходу на контракт, тоді це дозволило повністю відмовитися від призову в Державну прикордонну службу", - сказав "Апострофу" Жданов.

Але чи реально перевести всю армію на контрактні "рейки" без шкоди для обороноздатності країни? На думку експертів, все залежить від того, як влада буде здійснювати цей процес, від фінансових ресурсів, а також термінів реалізації цього проекту.

Раніше міністр оборони Андрій Загороднюк заявляв, що до кінця 2020 року визначено можливість повного переходу на контрактну армію. До цього потрібно затвердити остаточну структуру ЗСУ, визначити плани та загрози в сфері безпеки.

Головна проблема полягає в тому, що повернення до призову 18-річних не підвищить бажання українців служити Батьківщині. І точно не принесе репутаційних дивідендів президенту Зеленському та його політичній силі.

Є й інший найважливіший нюанс: вчорашні школярі не замінять досвідчених солдатів-контрактників. У той же час відтік кадрів з армії, особливо на тлі триваючої військової агресії Російської Федерації, не дозволяє говорити про повний перехід на комплектацію за контрактом. Тому призов 18-річних хлопців виглядає не як підготовка до реформи армії, а як банальне латання дірок...

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга