RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заробітчанам глибоко начхати на коронавірус – українці про ситуацію у Польщі

Що відбувається у польському Вроцлаві під час пандемії коронавірусу

Що відбувається у польському Вроцлаві під час пандемії коронавірусу

Станом на 17 березня у світі заразилися коронавірусом Covid-19 вже понад 170 тисяч людей, а померло - понад 7 тисяч. У зв’язку з пандемією по усьому світу закриваються кордони і транспортне сполучення між країнами. Зокрема, з метою запобігання поширенню коронавірусу Польща вирішила частково закрити кордон з Україною. У свою чергу, Україна з 17 березня закрила кордон для всіх іноземців, що в'їжджають в країну, а також повністю закриває авіасполучення. Щодо своїх громадян, то Київ пообіцяв приймати всіх, але людей відправлятимуть на двотижневий карантин в обсервації.

"Апостроф" поспілкувався із подружжям КИРИЛОМ та ОКСАНОЮ ЛИТОВКАМИ – українськими заробітчанами у польському Вроцлаві - про ситуацію у місті, роботу та життя в умовах карантину (інтерв'ю записали увечері 12 березня).

- Що відбувається зараз у Польщі на фоні пандемії коронавірусу?

- Оксана: Я сьогодні вперше близько стикнулася з цією ситуацією. Тут ввели карантин на два тижні: закрили всі навчальні заклади і заборонили в'їзд в великі міста. Деякі люди панікують, тому певного ряду товарів у магазинах немає - свіжого м'яса, молока, макаронних виробів, напівфабрикатів. Але ще напередодні все було нормально.

- Кирило: Якби не новини, які Оксана прочитала, то я і не знав би, що ми на порозі карантину. Я не сказав би, що в країні прямо-таки епідемія, але бензин подешевшав і машин стало менше. Сьогодні навіть затору перед в'їздом до Вроцлава не було, а він завжди є.

- Ви продукти наперед закупили? Маски? Дезінфектори?

- Кирило: Більше ніж треба, не купували. Якщо ситуація буде геть кепською, марля і спирт не врятують. Але, якщо чесно, я вважаю, що це просто хтось розвів паніку на всю "кульку", і я переконаний, що десь робиться "бабло". І його кількість прямо пропорційна паніці. Я не розумію, чому в ХХІ сторіччі люди не думають головою.

Лондон, АнгліяФото: Getty images

- Оксана: Я теж не розумію, через що стільки гамору. Знайомий сьогодні повертався з Польщі в Україну. Так їм електронними термометрами вимірювали температуру. І вони справді думають, що показників цих приладів достатньо, аби розігнати паніку? А нічого, що температура може бути від будь-якого запалення в організмі? А у кожної жінки таких - аж два на місяць. Тому я стараюся триматися подалі від новин і коментарів, бо мені так спокійніше жити. А сьогодні почала шукати інформацію, що ж воно таке є, і чому його всі бояться. І нічого не знайшла, крім розгублено розведених рук і заохочень мити ці самі руки після вулиці. А я ж бо думала, що руки з вулиці завжди треба мити.

- Як справи на складах Аmazon? Які заходи застосовують?

- Кирило: Повісили скрізь плакати з попередженням про вірус – у їдальні, в туалетах. Закликають мити руки і дотримуватися особистої гігієни. Я їжджу на роботу особистою машиною, а хто не має, того возять на автобусі. Нічого не змінилося. Як мені здається, всім глибоко начхати на вірус. Кепсько буде лише, якщо місто закриють на карантин, як Варшаву.

- Amazon приймає посилки із Китаю зараз? Чи вживають до них додаткові заходи безпеки?

- Кирило: Питав про це у менеджера – він не в курсі, але припускає, що нічого не змінилося.

- Не збираєтеся тікати з Польщі у Фінляндію чи балтійські країни?

- Оксана: У Фінляндію збираємося по роботі, але тільки в липні. Нам на початку травня треба в Україну потрапити, бо в нас віза закінчується.

- Кирило: У нас віза - до квітня. Раніше не збиралися повертатися. Навряд нас не випустять з Польщі, коли віза закінчиться.

- Оксана: Сподіваюся, що до надто жорстких заходів не дійде. Але, може, в такий час і краще бути в європейській країні. Не секрет, що в Україні живеться гірше. А раз такий "двіж", то, може, легше буде лишитися в Європі.

Карантин у Вроцлаві, ПольщаФото: Getty images

- Як вам, до речі, зустріч українців й іноземців у Нових Санжарах?

- Кирило: Цирк без дроту.

- Оксана: Мені дивно, що 19-річним дівчатам-танцівницям і моделям не були раді на Батьківщині. Я спочатку думала, що то депортували українців, які відмовилися працювати на будівництві тимчасових лікарень в Китаї (сміється).

Про ті події мені розповіла подруга з України. Я тоді Кирилу сказала, що про нас всі говоритимуть, як про диких. Він не повірив. А тоді так вийшло, що поверталися з роботи на таксі, і таксист-поляк питає: "А знаєте, як в Україні зустріли біженців?" І що йому треба було відповісти?

- І що ви відповіли?

- Оксана: Що знаємо. І що ми - не вони, і сподіваємося, що нам у свій час дадуть повернутися додому.

Але насправді поляки більше панікують, ніж українці. Коли на Майдані все почалося, то навіть заможні поляки серйозно задумувались над тим, щоб продавати бізнес і їхати західніше. Боялися, що Путін і до них добереться.

- Що плануєте робити, якщо введуть обмеження, як в Італії, - вихід із дому лише в аптеку, на роботу чи в магазин?

- Кирило: Ми тут приблизно так і без карантину живемо. Тому для нас нічого особливо не зміниться. Взагалі, ситуація не лишиться такою ж, як зараз, надовго – буде або погіршуватися, або паніка спаде.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням