RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Точные тесты, биозащита и аппарат ИВЛ: как меценаты и церковь помогли медикам в борьбе с пандемией

Українцям потрібно об'єднатися в зв'язку з нинішнім катаклізмом

Українцям потрібно об'єднатися в зв'язку з нинішнім катаклізмом

За даними МОЗ, в Україні, за станом на 30 березня було зареєстровано 480 випадків зараження коронавірусом. Щодо країн ЄС, де щодня фіксуються тисячі нових випадків зараження, українська статистика виглядає більш ніж обнадійливо. Але проблема в тому, що в нашій країні критично не вистачає тест-систем для діагностики COVID-19. А якщо особливо не шукати хворих, то і статистика буде "гарна", тому очевидно, що реальна картина зараження зовсім не така, як малюють у МОЗі. Але якщо не знати масштабу проблеми, то як взагалі розуміти, з чим боротися і якими засобами? Тому на допомогу українцям приходить бізнес, меценати і церква. Як це працює, дізнавався "Апостроф".

Як розповіла "Апострофу" завідуюча кафедрою інфекційних хвороб Національного медуніверситету ім. А.А. Богомольця, член оперативного штабу із запобігання поширенню короновіруса Ольга Голубовська, всі країни світу на сьогоднішній день відчувають гострий дефіцит тест-систем.

"Це ж не просто раз протестував і все. Ми ж скільки беремо контрольних проб у хворих людей. На одного пацієнта може припадати до п'яти разів тестувань", - зазначила Голубовська.

У понеділок, 30 березня, 100 тисяч тест-систем для діагностики коронавируса загальною вартістю понад 1,5 мільйона доларів були доставлені в Україну з Південної Кореї. Поставка була профінансована Фондом Вадима Новинського "На честь Покрова Пресвятої Богородиці".

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

"У нашу країну доставлена найбільша за весь час пандемії партія тест-систем, які допомагають визначати вірус в організмі людини з точністю до 99%, - пояснив глава pr-департаменту "Смарт-Холдинг" Євген Загорулько. - Доставка організована за допомогою МЗС. Ці тест-системи будуть передані "Укрвакцина" і розподілені по всіх регіонах, де є спеціалізовані лабораторії, тому як це не прості тести, які не експрес-тести, вони вимагають спеціального обладнання".

Основним принципом поставлених в Україну тест-систем є метод ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) в реальному часі. Час проведення тесту від 105 до 120 хвилин (в залежності від лабораторії, обладнання час тестування може змінюватися).

За словами нардепа Вадима Новинського, все лабораторії отримають тести абсолютно безкоштовно. Якщо ж десь за них вимагатимуть гроші, в фонді обіцяють розбиратися з кожним таким випадком індивідуально.

"Таких тестів необхідно країні 500-600 тисяч. Ми внесли свою лепту і закупили 100 тисяч. Ці тести повинні роздаватися безкоштовно. Ніхто не має права брати за них гроші. Ми їх купили, і будемо передавати в лабораторії по всій країні", - підкреслив Вадим Новинський.

Більш того, благодійний фонд "На честь Покрова Пресвятої Богородиці" планує і надалі допомагати українцям в боротьбі з пандемією.

"Благодійний фонд Вадима Новинського з першим бортом, який організувала адміністрація президента, привіз 10 апаратів штучної вентиляції легенів, захисні біокостюми для медиків, захисні окуляри. Планується другий борт. Туди ми теж закуповуємо ШВЛ, інфекційні бокси, які допомагають транспортувати хворих і, звичайно ж , дивимося, де на міжнародних ринках можна ще дістати високоточні тест-системи", - додав Євген Загорулько.

Дійсно, дістати все необхідне обладнання і медичні товари для протистояння коронавірусу на даний момент дуже складно. Конкуренція між країнами просто зашкалює.

"Ми вже стикаємося з величезним дефіцитом у всьому світі апаратури, препаратів і засобів індивідуального захисту лікарів. Всі склади виметено у всьому світі", - констатував Вадим Новинський.

Втім, Україна може вистояти в цьому конкурентному штормі, але для цього, за словами нардепа, необхідно дві речі. По-перше, об'єднатися.

"Наш народ, за часів небезпеки, а пандемія коронавируса зараз є небезпекою для всього нашого народу, завжди виявляв свою соборність. Кожен з нас зараз має консолідуватися і внести свою лепту, щоб ми всі разом побороли цей вірус. Якщо цього не буде, то нам буде важко ", - запевнив парламентарій.

А, по-друге, приклад професіоналізму повинна показати влада на всіх рівнях.

"Зараз в місцевих бюджетах закладено витрати на озеленення, на ремонт доріг. Так почекають дороги, почекає озеленення. Потрібно зараз всі гроші перерозподілити в спеціальні фонди. Треба робити це дуже швидко: збирати сесію і голосувати за перерозподіл статей бюджету. Повинні бути дуже швидкі і правильні рішення, прийняті урядом, Верховною Радою і обласними адміністраціями. Без злагодженої роботи нам буде складно", - резюмував Вадим Новинський.

Свою лепту в боротьбі з пандемією внесла і Українська Православна Церква. Предстоятель УПЦ Блаженніший митрополит Онуфрій передав медперсоналу Олександрівської лікарні Києва апарат штучної вентиляції легенів та засоби індивідуального захисту.

"Це дуже хороший виробник, тканина досить дихаюча, а це важливо, адже в костюмі доводиться виходити в реанімації іноді по 6-8 годин, - сказала Ольга Голубовська, оглядаючи костюми біологічного захисту. - А обладнання не просто важливо, воно критично необхідно в даний час, коли буквально на очах щодня зростає кількість пацієнтів з дихальною недостатністю. Тому ми звичайно вдячні, що будемо мати найсучасніший апарат, але будемо сподіватися, що якомога менше пацієнтів будуть в ньому потребу".

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни