RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні зараз, як в армії - є наказ, треба виконувати - лікар-інфекціоніст

Розбіжності у статистиці за даними МОЗ та ОДА - це не головне

Розбіжності у статистиці за даними МОЗ та ОДА - це не головне Фото: Getty Images

Українців збентежило те, дані МОЗ щодо кількості хворих на Covid-19 не збігаються з даними Облдержадміністрацій, які також щодня публікуються. Так, за минулу добу, за даними МОЗ, було зафіксовано 143 нових випадки, тоді як за офіційними даними ОДА зареєстровано щонайменше 207 випадків.

Лікар-інфекціоніст, доцент Кафедри інфекційних хвороб Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика Алла Голуб вважає, що розбіжності зі статистикою не настільки важливі. Куди більш важливою є динаміка захворюваності. І, зважаючи на велику кількість українців, які останнім часом повернулися додому, єдиним способом стримування захворювання є жорсткий карантин.

МОЗ отримує дані кожного дня, тож орієнтуватися краще на них. Як лікарі, ми орієнтуємося і на них, і на англомовний сайт ВООЗ.

Головне – з яким темпом наростає захворюваність. Але вона наростати буде, бо люди повернулися з-за кордону, з усіх кінців світу. Логічно, що деякі з них здорові, деякі приїхали уже хворі, а деякі – в інкубаційному періоді. Тому кількість захворілих у співвідношенні 6 протестованих до 1 виявленого випадку – це не катастрофа, особливо у порівнянні з Італією і Китаєм. Але це просто статистика, яку ми маємо на сьогодні. Головне - виявити хворого і ізолювати його.

Обмежувальні заходи дійсно необхідні. Адже ціна людського життя – найвища. Якщо людина захворіє, на неї будуть витрачати кошти: на лікування, на діагностику, на перебування в стаціонарі. Тому краще, певно, не хворіти. Профілактика завжди вважалася кращою за лікування.

Більше того, є група ризику – люди з цукровим діабетом й іншими захворюваннями.

Карантин же допоможе нам виявити хворих і ізолювати. COVID-19 здебільшого передається повітряно-крапельним шляхом, меншою мірою – контактним. Якщо інша людина не захищена маскою й окулярами, то хвора людина становить для неї небезпеку. Тому карантин дуже потрібний. І добре, що в Україні з ним не тягнули, бо ситуація була б ще гірша.

Але на щастя, ми не так серйозно постраждали, як Іспанія й Італія. Дай боже, щоб ситуація лишалася керованою. Звичайно, що людям не комфортно, але зараз ситуація як в армії – є наказ, треба виконувати. Це заради безпеки людей, їх сімей, особистого здоров'я.

Читайте також

Фейки та штурми: що зараз відбувається під Часовим Яром

Незважаючи на фейкові перемоги, насправді росіяни не можуть досягти результатів на Донбасі

"Вибухова хвиля" з Криму: як підприємці-колаборанти фінансують армію Росії українськими грошима

Колаборанти батько та син Носови українськими грошима фінансують армію Росії

Блукаючі грози: яка погода буде в останні вихідні весни

У вихідні буде, як кажуть, парити, а з дивовижного – на півдні України буде прохолодніше, ніж в інших областях