RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити в Одесі

У південній столиці можна відпочити як за дві сотні гривень, так і за двадцять тисяч на добу

У південній столиці можна відпочити як за дві сотні гривень, так і за двадцять тисяч на добу Фото: pixabay.com

Літо в самому розпалі. Українці, незважаючи на загрозу підхопити коронавірус, їдуть у приморські регіони в пошуках якісного пляжного відпочинку. З огляду на те, що наша країна має вихід відразу до двох морів, то вибір, куди поїхати - досить великий. "Апостроф" продовжує серію матеріалів, присвячених літній відпустці. Цього разу йтиметься про один із головних українських курортів - Одесу.

"Літня столиця"

В умовах анексії Криму Одеська область залишається основним курортним регіоном країни. Миколаївська, Херсонська та Запорізька області, про які йшлося в попередніх матеріалах, можуть запропонувати якісний відпочинок на будь-який смак, але у Одеси є низка відчутних переваг: вкрай насичена культурна програма, велика кількість пам'яток, різноманітність розваг на будь-який смак і гаманець, особлива атмосфера і неповторний одеський колорит.

Одеса - одне з найбільших міст України, найбільший у країні морський порт, курорт загальнонаціонального значення з розвиненою інфраструктурою і багатою історичною спадщиною. Влітку сюди їдуть перші особи країни, відомі артисти, політики та чиновники. Через таку концентрацію "великих" гостей у сезон, Одесу нерідко називають "літньою столицею".

Клімат ідеально підходить для відпочинку біля моря. На одеських пляжах можна купатися вже з середини травня, але повноцінний сезон стартує приблизно з початку або середини червня і триває десь до середини жовтня. У серпні море прогрівається майже до 25 градусів. Якщо ви раніше їздили на азовські курорти, майте на увазі, що Чорне море поблизу Одеси досить глибоке, і на температуру води можуть впливати холодні підводні течії.

З огляду на те, що Одеса завжди була орієнтована на прийом туристів і відпочиваючих, вибір місць для розміщення тут вкрай різноманітний: приватний сектор, хостели, котеджі, "будиночки біля моря", міні-пансіонати, санаторії, гостьові будинки, готелі та готельні комплекси. Якщо в інших регіонах приватний сектор - це в основному домоволодіння з непоказними умовами, то в Одесі все набагато різноманітніше. Тут можна зняти як хрущовку, так і фешенебельні апартаменти.

Вартість залежить від умов, супутньої інфраструктури, пори року і розташування об'єкта. Найдорожче - в історичному центрі міста і приморських мікрорайонах, а дешевше - приватному секторі і спальних районах, віддалених від моря. Активним сезоном вважається період із середини червня до кінця серпня.

Бюджетний відпочинок

Недорого відпочити в Одесі можна в приватному секторі. В оголошеннях зустрічається інформація про здачу окремих кімнат у будинку або пропозиції зупинитися в "міні-готелі", який становить собою домоволодіння, перероблене під прийом відпочиваючих.

У липні-серпні ціни в цьому секторі стартують від 180-250 гривень з людини на добу. За ці гроші вам запропонують "номери" на 2-4 людини, оснащені меблями в прийнятному стані, недорогим телевізором, вентилятором, доступом в інтернет через Wi-Fi. Кухня мінімальної комплектації, туалет і душ можуть бути спільними на весь поверх або навіть у дворі будинку. Із супутніх зручностей вам також можуть запропонувати місце для прання і прасування одягу, невелику дитячу площадку і зону відпочинку з мангалом.

Фото: pixabay.com

Читайте: Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити на Азовському морі в Херсонській області

Трохи вище за рівнем стоять "міні-пансіонати", які становлять собою окремий двір, будівлі в якому звели саме для прийому туристів. Тут, крім "традиційних" номерів на 2-4 персони з меблями і деякими зручностями у вигляді телевізора, інтернету, вентилятора, душа у дворі і, можливо, кондиціонера, вам можуть запропонувати якусь подобу готельної інфраструктури.

У таких закладах вже зустрічається обладнаний альтанками двір, дитячий майданчик, зона барбекю, а в деяких випадках - і невеликий басейн із прісною водою. За попередньою домовленістю власники пансіонату можуть організувати трансфер.

В одеських міні-пансіонатах, розташованих у приватному секторі, платити, швидше за все, доведеться за номер повністю. Залежно від сезону, номер може обійтися в 450-800 гривень на добу.

Потрібно мати на увазі, що, зупинившись "у людей", вам доведеться близько 30-40 хвилин добиратися на авто або громадському транспорті до центру міста, а до пляжу - близько кілометра (в кращому випадку) йти пішки. Нічних розваг (бари, дискотеки) поблизу, швидше за все, не буде. Якщо ви відпочиваєте з дітьми або літніми батьками, то відсутність поруч галасливих закладів буде для вас плюсом.

"Середній клас"

Пропозиції в 1000 гривень за номер на добу можна знайти в приватному секторі. На 200-300 гривень дорожче можна зняти спеціально обладнану квартиру в приморському мікрорайоні. Приватні домоволодіння підвищеної комфортності в оголошеннях можуть значитися як "апартаменти" або "кімнати в таунхаусі".

Двокімнатні "апартаменти" у відносній близькості від моря обійдуться приблизно в 1200-1300 гривень на добу в липні і ще приблизно на 200 гривень дорожче - в серпні. За цю суму вам можуть запропонувати розміщення з досить комфортними умовами: свіжий ремонт у кімнатах, нові меблі, душ із гарячою водою, чиста постільна білизна, і вся необхідна побутова техніка, включаючи кондиціонер, супутникове телебачення, доступ в інтернет.

Фото: УНІАН

На відміну від бюджетних варіантів, "апартаменти" припускають обладнаний для відпочинку відносно просторий двір, зону для курців, дитячий майданчик, зону барбекю і наявність парковки. Власники такої нерухомості пропонують трансфер.

Читайте: Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити в Миколаївській області

Якщо ви хочете відпочити в міських умовах, але з відносно швидким доступом до пляжу, можна винайняти квартиру, спеціально обладнану під прийом курортників. Серед приїжджих популярністю користуються 1-2 кімнатні квартири зі свіжим ремонтом, якісними меблями, обладнаною кухнею, санвузлом і всією необхідною для якісного відпочинку побутовою технікою. За такі пропозиції в липні-серпні доведеться викласти близько 1200-1700 гривень на добу, залежно від кількості кімнат і розташування квартири.

У "середній" ціновій категорії вже можна знайти пропозиції а-ля "будиночок біля моря" на 1-2 кімнати. Серед найскромніших варіантів, наприклад, дерев'яна будівля з нехитрими меблями, побутовою технікою і зручностями, розрахованими на 3-6 осіб. Передбачається наявність невеликого дворика з альтанкою і мангалом. В основному такі варіанти вибирають, якщо хочуть відпочити "всім натовпом" за відносно невеликі гроші в максимальній близькості від пляжу. В одеських передмістях за найпростіші "будиночки" в липні-серпні можуть попросити близько 1000-1100 гривень на добу.

Якщо ви бажаєте повноцінно відпочити, не витрачаючи час і сили на приготування їжі та іншу "побутовщину", варто придивитися до міні-готелів і гостьових будинків, що пропонують розміщення з харчуванням.

Залежно від умов і близькості до моря, ціна на "стандартний" двомісний номер може коливатися в межах 800-1300 гривень на добу. Натомість ви отримаєте майже готельну інфраструктуру: номери з усіма зручностями, необхідною електронікою і побутовою технікою, басейном у дворі, дитячим майданчиком, парковкою. Адміністрація пропонує повноцінне обслуговування номерів із можливістю замовити їжу і напої.

Відпочинок "преміум"

Умовно дорогий відпочинок в Одесі стартує від 2000-2500 гривень на добу за номер в готелях і готельних комплексах. Тут варто зробити застереження, що в Одесі можна знайти готелі, які пропонують стандартний номер (двоє дорослих і дитина) за 1200 гривень на добу разом зі сніданком. За номер "напівлюкс" зі сніданком доведеться викласти близько 2000 гривень на добу або близько 2500 гривень, якщо вам потрібен номер на трьох дорослих і дитину. Нюанс в тому, що такі заклади, як правило, розташовані на відстані 2-3 кілометри від найближчого пляжу.

Фото: Getty images

Читайте: Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити в Запорізькій області

Ціни на розміщення в готелях зростають залежно від близькості до моря, якості та різноманітності сервісу, а також супутньої інфраструктури. П'ятизіркові готелі в Одесі, навіть якщо вони розташовуються за два кілометри від моря, можуть запропонувати вам стандартні номери за 7000 гривень зі сніданком.

За півкілометра від моря можна знайти дорогі готелі, в яких ціни стартують від 4600-4700 гривень на добу за двомісний номер зі сніданком. За покращений номер на трьох (двоє дорослих і дитина) доведеться заплатити близько 5500-6000 гривень на добу. За ці гроші вам запропонують номери з оригінальним дизайном та інтер'єром, дорогими меблями, кухнею, міні-баром, всією необхідною електронікою.

Такі заклади пропонують найширший спектр послуг, лише опис яких може зайняти кілька сторінок: безкоштовне прибирання номерів, послуги консьєржа, пральня та хімчистка, прокат авто, доставка преси, своя перукарня і салон краси, приватна пляжна зона, солярій, сауна, масажні кабінети, кімнати для зберігання багажу, конференц-зали та банкетні зали, люкси для молодят, бари, ресторани, дитячі майданчики і безліч інших опцій, які дозволяють відпочити на широку ногу.

Готелі, які пропонують вищезгаданий сервіс, але при цьому розташовані в безпосередній близькості від моря, коштують ще дорожче. Зупинитися в таких закладах можна за 8500 гривень на добу за номер на дві персони, включаючи сніданок. Люкс на двох дорослих і дитину з видом на порт може коштувати близько 9500 гривень на добу. Аналогічний номер, але на трьох дорослих обійдеться в 10500 гривень на добу.

Тримісний люкс із видом на море коштуватиме в межах 14000 гривень на добу. Якщо передбачається власна тераса, то ще тисяча зверху. Але і це - далеко не межа.

Шикарний номер у кілька кімнат загальною площею в 70-80 "квадратів" може коштувати близько 20000 гривень на добу. Такі опції можуть називатися "президентський люкс". Крім панорамного виду на море, дорогих меблів, різноманітної електроніки, оригінального інтер'єру та "навороченої" ванної кімнати, у таких номерах, як правило, постійно наявні шампанське, дорогі вина, шоколад та фрукти.

Читайте також

Мрію, щоб люди у всьому світі спілкувалися українською мовою, - казахстанська правозахисниця

Багато громадян Казахстану підтримують Україну, але казахстанська влада завжди вела багатовекторну політику

Захід лише розігріває апетити Путіна - боєць 23 бригади "Буревій"

Військовослужбовець 23-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Олексій Чайковський - відверто про війну в Україні

Фейки та штурми: що зараз відбувається під Часовим Яром

Незважаючи на фейкові перемоги, насправді росіяни не можуть досягти результатів на Донбасі