RU  UA  EN

Понеділок, 3 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літня відпустка 2020: екстремальний відпочинок в Україні

Фото: УНІАН

Неквапливий відпочинок біля моря при всіх перевагах, комфорті та зручності може набриднути. Стандартні пляжні розваги та гучні дискотеки навряд чи зацікавлять любителів по-справжньому гострих відчуттів. На щастя, для мисливців за адреналіном в Україні з лишком вистачає можливостей полоскотати собі нерви. Журналіст "Апострофа" Володимир Шевчук з'ясовував, які саме варіанти екстремального проведення часу доступні українцям.

Підводний екстрим

Незважаючи на те, що приморські курорти нашої країни орієнтовані на пляжний відпочинок і оздоровлення, тут також є можливості для активного проведення часу.

Крім традиційного катання на "таблетці" або "банані", можна зайнятися віндсерфінгом, вейкбордингом і дайвінгом. Найбільш екстремальний варіант - занурення з аквалангом. При наявності підготовленого інструктора навчити підводному плаванню можна і дітей, починаючи з восьмирічного віку, але частіше все-таки навчають від 12 років і старших.

В даний час любителі занурення з аквалангом найчастіше їдуть до Одеси, де діє відразу кілька клубів дайвінгу. Аналогічні клуби можна знайти не тільки в курортних регіонах, а й у містах, віддалених від моря: в Києві чи Дніпрі. Тут діють школи дайверів.

Незалежно від того, де ви вирішили зануритися з аквалангом, потрібно мати на увазі, що заняття дайвінгом - недешеве задоволення. В "південній столиці" за одне занурення доведеться викласти 650-850 гривень, в залежності від тривалості перебування під водою і супутньої програми.

Цінники на повноцінні курси дайвінгу в Одесі коливаються в межах 4000-21000 гривень, і залежать від тривалості та інвентарю.

Фото: УНІАН

У Києві одне двогодинне занурення обійдеться приблизно в 850-900 гривень. Можна також записатися на короткострокові курси (тривалість півтора місяці) приблизно за 10000 гривень. Триваліші курси з індивідуальним навчанням в столиці можуть коштувати в районі 18000 гривень.

Гірський екстрим

Випробувати себе у водній стихії можна не тільки на морі, але і в стрімкому потоці гірської річки. Рафтинг - один з найпопулярніших екстремальних видів спорту, що передбачає швидкий сплав по річці на спеціальному надувному човні (рафті) або на плоту.

Ідеальний час для рафтингу - з травня по серпень включно. Вартість турів залежить від напрямку і насиченості програми. Наприклад, триденний рафтинг-тур в Карпати (річки Чорний Черемош, Білий Черемош і Прут) в цьому сезоні може обійтися приблизно в 4000 гривень на одну людину. В ціну входить трансфер, страховка, проживання, харчування, аптечка, послуги супроводжуючого і, звичайно ж, оренда рафта, байдарки і спорядження.

Цікаво не просто сплавитись вниз по річці, а й підкорити вершину, подолавши крутий підйом. Альпінізм вимагає серйозної попередньої підготовки і спорядження. Як аматорської альтернативи варто розглянути скелелазні тури. Причому, не обов'язково їхати в Карпати. У Черкаській і Житомирській областях є мальовничі скельні комплекси: Буцький каньйон, масив Дениші, Райховий і Коростишівський каньйони.

Фото: УНІАН

Один тур в середньому розрахований на 2-3 дні. Крім скелелазіння, в програму входять прогулянки на човні, мотузкові переправи, швидкісні спуски і підйоми на мотузці і екскурсії по місцевості. Вартість варіює в межах 1500-3000 гривень з людини, в залежності від напрямку. За ці гроші організатори, як правило, забезпечують трансфер, оренду необхідного похідного і страхувального спорядження, послуги інструктора, а також повноцінне харчування.

Випробування висотою

Кращий спосіб по-справжньому "відчути висоту" - покататися на паратрайку (аерошуті) і мотодельтаплані. Обидва представляють собою легкі моторні літальні апарати, що складаються з візка і силової установки. Основна відмінність полягає в тому, що паратрайк використовує в якості крила спеціальний парашут. Мотодельтаплан, як випливає з назви, оснащений крилом від дельтаплана.

З огляду на технічну конструкцію, паратрайк стабільніший, але програє мотодельтаплану в маневреності. Обидва активно використовуються для коротких вильотів і повітряних прогулянок.

Польоти на таких апаратах - "мрія екстремала" в усіх відношеннях. Повна відсутність кабіни і висота близько 500 метрів гарантують викид адреналіну. Послуга доступна практично в кожному великому місті країни. Задоволення також не з дешевих. За десятихвилинний політ в Києві доведеться викласти близько 1800-2000 гривень. У регіонах послуга коштує приблизно стільки ж.

Дельтаплан Фото: УНІАН

Ще більш екстремальний варіант - стрибок з парашутом. Новачки, як правило, вибирають стрибок в дуеті з інструктором. Послуга доступна практично у всіх великих містах країни (наприклад, в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Чернігові), на території яких розташовуються аеродроми або авіабази.

Сплеск адреналіну гарантований. За умови сприятливої погоди, стрибок відбувається з висоти від 800 до 4000 метрів. Час і погодні умови підбирають таким чином, щоб новачки могли скористатися парашутом з круглим куполом, який передбачає примусове розкриття.

Залежно від регіону один стрибок з інструктором обійдеться приблизно в 3800-5500 гривень. За окрему плату (близько 1800-2500 гривень) можна замовити фото і відеозйомку, щоб відобразити всі емоції від польоту.

Гірські мото-тури

Якщо висота не цікавить, а в воду лізти не хочеться, можна відправитися в тур на мотоциклі. Найцікавіші та найекстремальніші тури проходять в гірській місцевості - в Карпатах.

Організатори поїздок підбирають маршрути таким чином, щоб охопити відразу кілька категорій учасників, починаючи від абсолютних новачків і закінчуючи "запеклими" мотоциклістами. Як правило, такі тури розраховані на один день (близько 8-10 годин за кермом мотоцикла).

Маршрути для початківців припускають їзду по ґрунтових лісових дорогах, подолання неглибоких водних перешкод, а також середніх за крутизною підйомів і спусків. Більш досвідчені їздці долають кам'янисті дороги, стежки і відносно глибокі болотні перешкоди. Мотоциклісти-екстремали можуть спробувати заїхати туди, куди навіть пішки важко пробратися.

Фото: УНІАН

Вартість туру варіює, залежно від регіону. Покататися в Карпатах нескладним маршрутом можна за 3000-3500 гривень. Екстремальні тури обійдуться приблизно в 4000-5000 гривень, в залежності від складності маршруту. У вартість входить оренда мотоцикла і екіпіровки, паливо, технічне обслуговування мотоцикла, страховка. Трансфер можливий в межах одного району, тому якщо тур проходить в іншому регіоні, добиратися до місця доведеться самостійно.

При бронюванні мото-туру уточнюйте, що саме входить у вартість. У деяких випадках організатори не забезпечують харчування та проживання.

Читайте також

Тарифна нестабільність: що ще подорожчає разом зі світлом

Підвищення тарифів на електроенергію для населення спричинить ланцюгову реакцію подорожчання більшості товарів та послуг

Сутінки для людей та бізнесу: головні зміни в Україні з червня

Головні зміни червня торкнуться всіх українців і багатьом вони не сподобаються

Червень з рекордами: яка погода буде у перший місяць літа

У червні, за прогнозами синоптиків, температурні рекорди буде переписано - опадів у перший місяць літа багато не буде