RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вакцину від COVID-19 Україна може отримати безкоштовно – інтерв’ю з головним санітарним лікарем

Віктор Ляшко Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

У всьому світі тривають клінічні випробування прототипів майбутньої вакцини від коронавірусу. Найперспективніший препарат – вакцина англо-шведської фармкомпанії AstraZeneca, яка розробляється спільно з вченими Оксфордського університету. Але є і напрацювання вчених з США, Китаю, Індії та навіть Росії. Втім, коли захист від COVID-19 все ж реально з’явиться, очевидно, що попит на нього буде просто шалений. Країни ЄС та США вже роблять предзамовлення майбутньої вакцини, витрачаючи на це мільярди доларів. А у червні президент Володимир Зеленський доручив українському уряду включитись в процес, щоб отримати вакцину "серед перших країн".

Чи є шанси в України швидко отримати вакцину, як тільки вона з’явиться на ринку, які механізми для цього відпрацьовуються, та чи зробив наш уряд передзамовлення - на ці запитання в бліц-інтерв’ю "Апострофу" відповів головний санітарний лікар країни ВІКТОР ЛЯШКО.

- Пане Вікторе, раніше Ви повідомляли, що Україна має шанси отримати вакцину від коронавірусу в рамках міжнародної ініціативи COVAX. Розкажіть більш детально про цю ініціативу, так як вона нам реально допоможе?

- Є, так званий, альянс GAVI – Глобальний альянс з вакцин та імунізації. Він допомагав і до COVID країнам зі слабкою економікою і на меценатські гроші закуповували вакцину, або давали спеціальну ціну на вакцини для країн, які нижче середнього по рівню життя. Вони допомагали різними вакцинами: дифтерійними, поліомієлітними. Всі розуміють, що попит на коронавірусну вакцину буде досить шаленим. Є країни, які можуть за раз викупити річну потребу, щоб забезпечити мешканців своєї країни. Наприклад, США, Великобританія, Німеччина. Їхні економіки дозволяють досить швидко закупити вакцину. Виробництво вакцини досить тривалий і дороговартісний процес, тому альянс GAVI об’єднав декілька структур і близько 140 країн, і визначив таким чином: перші вакцини будуть закуплені і покриють потреби у вакцинації 20% населення в кожній країні, саме за їхній рахунок. Далі вони дивляться, які в кожної країни економічні спроможності. Комусь ці вакцини прийдуть безкоштовно, комусь буде спеціальна ціна, а комусь вартість та ж, ринкова, але гарантований доступ для покриття потреб 20% населення.

- Говорячи про 20% населення, кого саме в Україні будуть вакцинувати в першу чергу?

- В першу чергу треба буде покрити професійні групи ризику: медичні працівники, силові структури, для того, щоб працювала державна система. Після цього мова йде про людей похилого віку, які найбільше страждають від COVID, та людей з хронічними хворобами.

- На якому етапі перемовини? Що вже зараз відомо?

- Україна долучилася до перемовини і до нас прийшов лист, де вказано, що GAVI розглядає і підтверджує можливості України отримати свої 20% за механізмом COVAX. Ці 20% для нашої країни - це 8 мільйонів доз, які будуть приходити певними траншами, як тільки буде зареєстрована та чи інша вакцина. При тому, мова не йде, що це буде якась одна вакцина. GAVI буде скуповувати і розподіляти препарати усіх виробників на територіях по всьому світу.

- Ви кажете, що вакцина може заходити в країни по ринковій вартості, по вартості нижче ринкової, або взагалі безкоштовно. Який з варіантів розглядається для України?

- Зараз від нас не потребують фінансової участі. У вересні тільки буде прийняте рішення на засіданні альянсу, чи отримає Україна вакцину за спеціальною ціною, тобто, нижче ринкової, яка вона буде, також поки невідомо, чи ми зможемо отримати 8 мільйонів доз безкоштовно.

- Які механізми отримання вакцини ще відпрацьовуються?

- Паралельно Україна веде перемовини з виробниками вакцин. Ми не кажемо, що отримаємо 20% і на цьому зупинимось. Ведуться перемовини, щоб закуповувати вакцини за державні кошти і щоб виробник був присутній на ринку, оскільки є багато людей, які можуть самі собі дозволити купити вакцину, не чекаючи її безкоштовно від держави, а є і роботодавці, які вакцинують своїх працівників, і це буде входити в їхній пакет соціальних гарантій.

- Уряди ЄС та США роблять передзамовлення вакцин вже зараз. Чи робили такі передзамовлення ми?

- США роблять передзамовлення у виробництві. Наприклад, в Moderna (біотехнологічна компанія – "Апостроф") вони інвестували додатково близько мільярда доларів, щоб сама американська фармацевтична компанія пришвидшила процеси, які пов’язані з клінічними дослідженнями і реєстрацією препарату. Тобто "замовити – купити", наскільки мені відомо, такого ще немає. AstraZeneca так заявляла, але ми перевіряли і попередніх замовлень немає. Ще і вартість не сформована на кінцевий продукт. Уряди країн говорять про те, що виділяють кошти, заморожують суми для закупівлі вакцин в подальшому.

- Президент обіцяв мільйон доларів українським вченим, які зможуть розробити вітчизняну вакцину від коронавірусу. Україна спроможна це зробити, чи зараз це неможливо?

- Я думаю, що можливо. У нас в Україні було у свій час виробництво вакцин. Президент поставив таку задачу на одній з селекторних нарад. Під керівництвом міністра охорони здоров’я на цьому тижні відбудеться зустріч наших науковців і великих фармацевтичних виробників, для того, щоб розробити план поетапного відновлення виробництва вакцин на території нашої держави.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян