RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Схоже на падіння літака: як вибухнув транзитний газопровід під Києвом

В Чабанах під Києвом трапилась НП

В Чабанах під Києвом трапилась НП Голова Чабановської селищної ради Олександр Кірізлієв Фото: Апостроф

У ніч на вівторок, 15 вересня, біля селища Чабани на Київщині стався вибух газової труби. На даний момент подачу газу перекрито, а на місці працюють ремонтні бригади "Оператора ГТС". На щастя, обійшлося без жертв і постраждалих. Подробиці читайте в матеріалі "Апострофа".

Люди злякалися і почали евакуацію

Приблизно о 00:10 15 вересня жителі смт Чабани та прилеглих селищ почули звук, схожий на вибух.

"Був звук вибуху, потім почулося, ніби щось сильно видавлює повітря. Воно затихало і посилювалося. Я знаю, що тут є газопровід високого тиску, і зрозуміла - щось сталося з газопроводом. Здивувало, що не було нікого. Швидше за все, це було щось аварійне, а не диверсія", - розповіла мешканка Чабанів.

Інші кажуть, що що звук був схожий на падіння літака, в той же час по всьому селищу зникло світло, а сильний гул тривав ще годину.

У місцевих чатах і спільнотах в соціальних мережах відразу ж почали з'являтися повідомлення про вибух на газопроводі. Інформацію підтвердили і в прес-службі Чабанівської селищної ради. Згідно з їхнього повідомлення, сталася розгерметизація газового трубопроводу високого тиску (Уренгой-Помари-Ужгород), який поставляє газ в Європу і проходить поблизу селища.

"Зараз встановили заглушку, вихід газу припинений. Просимо зберігати спокій, не панікувати, якщо буде потреба, то чітко слідувати вказівкам представників надзвичайних служб України", - йдеться в повідомленні.

У Нацполіціі Київської області відзначили, що прорив газової труби діаметром 1,5 метра стався на полі в районі Чабанів.

Голова Чабановської селищної ради Олександр Кірізлієв розповів журналістам, що місцеві жителі злякалися вибуху і навіть почали евакуацію.

"Сім'ї, які тут поруч в будинках живуть дуже злякалися і почали евакуацію. Знайшли службу "Укртрансгазу", які відповідають за цю систему. Спецслужби прибули на місце і огородили територію", - сказав він, зазначивши, що ніякої загрози життю місцевому населенню немає.

Рятувальні роботи

Відразу після аварії на місці працювало 57 рятувальників і 18 одиниць техніки. Станом на 7:00 15 вересня до проведення робіт залучено 6 осіб та 4 одиниці техніки Боярського виробничого лінійного управління магістральних газопроводів, повідомляють в прес-службі ДСНС Київської області.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

За їхніми даними, загиблих і травмованих внаслідок аварії немає.

Аварійні роботи на місці вибуху газопроводу в смт Чабани Фото: ДСНС в Київській області

Аварійні роботи на місці вибуху газопроводу в смт Чабани Фото: ДСНС в Київській області

На сайті "Оператора ГТС" також відзвітували про те, що сталося: "Як тільки диспетчери отримали сигнал про падіння тиску, ділянку газопроводу, на якому сталася аварія, було відключено і локалізовано витік. Було оперативно організовано відповідні перемикання на інші газопроводи, тому транспортування газу споживачам не припинялося".

Кримінальне провадження

За фактом розгерметизації магістрального газопроводу біля смт Чабани правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 292 Кримінального кодексу України (пошкодження об'єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів і нафтопродуктопроводів).

У поліції Київської області повідомляють, що причини аварії невідомі, будуть проведені всі необхідні експертизи.

Що з подачею газу в Європу

Згідно з повідомленням "Оператора ГТС", аварія сталася на магістральному газопроводі КЗУ-1. Цей газопровід використовується для транспортування газу від газодобувних підприємств в східних областях в підземні газосховища в західному регіоні України.

Далі газ транспортується кінцевим споживачам у Центральній та Західній Європі.

Як пишуть в прес-службі ОГТСУ, аварія жодним чином не впливає на транзит газу в країни ЄС. По завершенню слідчо-оперативних дій ремонтних бригад почнуть ліквідацію наслідків, за попередніми оцінками відновлення роботи цієї ділянки магістрального газопроводу займуть 2-3 дні.

В Міненергетики запевнили, що транзит природного газу до Європи проходить в штатному режимі.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців