RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пісок, земля і "тітушки": чому Бровари перетворилися на найбільш нестабільний регіон Київщини

Коли влада зрозуміє, що в Броварах необхідні кадрові рішення

Коли влада зрозуміє, що в Броварах необхідні кадрові рішення Ілюстративне фото Фото: УНІАН

Бездіяльність правоохоронної системи в одному з найбільших міст-супутників Києва давно є притчею во язицех. Незрозуміло лише, чому через це не робляться кадрові висновки.

Ще й півроку не минуло з моменту масової стрілянини в Броварах через боротьбу за маршрутні рейси, а район знову здригається від чергового силового протистояння. Так, 10 листопада в Броварському районі сталися сутички між незаконними видобувачами піску і активістами, і як завжди до протистояння залучають "тітушок". І вкотре поліція, схоже, не припиняє протиправні дії проти громадян, а швидше стоїть на захисті тих, хто більше заплатить.

Як кажуть місцеві активісти, така ситуація склалася через зрощення керівництва районного управління поліції з напівкримінальним бізнесом в районі. Саме про це йдеться у колективному зверненні мешканців Броварщини на ім’я міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, що потрапило до нас у редакцію.В цьому зверненні зазначається, що у Броварському районному відділі поліції знаходиться ціла низка кримінальних проваджень з приводу видобутку піску компаніями ТОВ "Собі", ТОВ "Будіндустрія-Сервіс ЛТД",ТОВ "Ажур-Д", ТОВ "Компанія "Позитив" у Броварському районі, але жодне з цих проваджень не рухається і не передається до суду.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Окрім справ по піску, активісти вказують на низку "похованих" проваджень проти посадових осіб місцевого самоврядування. Зокрема, згадується п’ять проваджень проти посадових осіб Броварського міськвиконкому на чолііз мером Броварів Ігорем Сапожко за фактами зловживання службовим становищем та розтрати бюджетних коштів. Також є декілька проваджень щодо посадовців сільрад району, яким інкримінується заниження оцінки земельних ділянок при здачі їх у оренду, через що бюджет недоотримував великі суми грошей, а також порушення при приватизації сільрадами об’єктів соціальної сфери.

Що ж просять активісти? Вони просять звільнити начальника Броварського відділу Національної поліції Максима Скидана, бо саме в цьому персонажі вони вбачають головне "гальмо" на шляху доведення до кінця вищезазначених справ і встановлення законності у районі.

Давайте розберемось, хто ж такий Максим Скидан, і чому Броварський район викликає стільки зауважень у плані криміногенної та корупційної обстановки.

Скидан – уродженець Броварського району, після закінчення Національної академії внутрішніх справ працював у органах МВС Київської області, в Броварах вислужився від простого лейтенанта до заступника начальника карного розшуку. Місцеві жителі вже тоді відзначали зростання ваги Скидана в районі. Потім він перебирався працювати у транспортну міліцію – і теж непогано "піднявся". Спочатку він працював в лінійному відділі Міжнародного аеропорту Бориспіль, а потім очолив департамент карного розшуку транспортної міліції МВС України.

Саме після "плідної" роботи у транспортній міліції у 2014 році Максима Скидана покликав до себе заступником тодішній очільник Броварської поліції Микола Клименко (нагадаємо, що з лютого 2017 по вересень 2020 року Микола Клименко обіймав посаду голови Броварської районної державної адміністрації). Після цього справи у Скидана пішли в гору. Зокрема, він стає кумом іншого відомого на весь район правоохоронця Миколи Галушка, чия родина має охоронні фірми у Броварах і який потім обирається від Броварського округу у народні депутати України. Зокрема, подейкують, що саме під час свого перебування на посаді заступника керівника поліції району Скидан "зрощується" із земельними та пісочними магнатами.

Далі починаються цікаві процеси: у 2016 році на рік Скидан їде в "почесне заслання" начальником відділу поліції міста Славутич, але на цій посаді не проходить переатестацію, після чого його звільняють. Щоправда, він зміг поновитись на посаді за рішенням суду. За рік він знову повертається на керівну посаду у Броварський райвідділ. До речі, розповідають, що у Скидана склалися гарні стосунки з чинним мером Броварів Ігорем Сапожком, який примудрився опинитися фігурантом відразу у 5 кримінальних провадженнях.

Але на цьому кар’єрні пригоди Скидана не закінчилися. Через 2 роки, у 2019, Максима Скидана його кум Галушко приводить до начальника обласного главку поліції Андрія Нєбитова та вибиває його призначення керівником Переяслав-Хмельницького райвідділку поліції. Правильно себе проявивши Скидан потрапляє під крило Нєбитова, який по сьогоднішній день опікується його кар’єрою. І разом із Галушко подумує повернути його назад – в Бровари. Дуже скоро трапляється гарний привід у вигляді розборок місцевих банд за ринок незаконних пасажирських перевезень у Броварах. Нєбитов призначає Скидана начальником Броварського райвідділку, де у останнього вже налагоджені всі зв’язки із "сильним світу" Броварів, і вінможе й далі захищати їх від потрапляння на лаву підсудних.

Тим часом, в громаді зростає рівень негативу щодо дій, а точніше абсолютної бездіяльності поліції. Чим це може закінчитися – складно прогнозувати. Але показово, що Бровари – чи не єдине велике місто на Київщині, де досі не оголосили результати виборів – ані мера, ані міськради. А суди наголошують на тому, що вибори через величезну кількість порушень треба проводити заново. Хто мав би контролювати законність виборчого процесу? Авжеж, МВС. Та чи понесе відповідальність Скидан та його начальник Нєбитов за зрив виборчого процесу в області?..

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів