RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Велика вакцинація": чи зуміють у Зеленського перемогти коронавірус в 2021 році

Київ поки програє в розпочатій битві за вакцину

Київ поки програє в розпочатій битві за вакцину Фото: Getty images

Новий 2021 рік у всьому світі буде проходити під знаком боротьби з пандемією COVID-19 та масової вакцинації населення. Україна також сподівається почати цей процес вже найближчим часом, але ось тільки вакцин в країні поки немає, а перспективи її отримання - досить туманні. Коли препарат надійде в Україну, в якій кількості і чи вистачить цього для перемоги над смертоносним вірусом, читайте в матеріалі "Апострофа".

Програма COVAX

Що таке міжнародна ініціатива COVAX? Це програма ВООЗ, яка покликана забезпечити доступною вакциною від коронавірусу людей в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Мета проекту - доставити в ці країни до кінця 2021 року не менше 2 мільярдів доз вакцини, щоб охопити 20 відсотків найбільш вразливих верств населення в 91 країні.

Україна також приєдналася до даної ініціативи в надії отримати 16 млн доз вакцин, яких би вистачило для вакцинації 8 млн чоловік. Але пізніше виявилося, що за даною програмою ми отримаємо 8 млн вакцин, що дозволить вакцинувати лише 10% українців. До того ж приходити в Україну вони будуть траншами, як повідомляв глава МОЗ Максим Степанов, перший транш очікується у розмірі 1,2 млн вакцин. І за найбільш оптимістичним прогнозом - вакцини почнуть надходити вже в січні - на початку лютого.

Ось тільки в середині грудня видання Bloomberg опублікувало дані по контрактам, які уклала кожна з країн, щоб вакцинувати своє населення. Там же є відомості і про Україну, судячи з яких наша країна на даний момент домовилася про постачання вакцин тільки для 5% населення (2,1 млн людей). Це 4 мільйони доз, а не 8 млн, про які говорив Степанов. Звичайно, в МОЗ не підтвердили цю інформацію і навіть більше, заявили, що в рамках міжнародної ініціативи знову розглядається можливість виділення для України 16 млн доз вакцин.

Загалом, щонайменше, 4 млн доз вакцин Україна отримає безкоштовно. Це будуть препарати західного виробництва, але які саме поставлять в нашу країну - ще невідомо. Та найімовірніше в Україну потрапить саме британська вакцина AstraZeneka. Поки препарат пройшов реєстрацію в Британії та Мексиці, і очікує на схвалення від регуляторів ЄС і США. Плюс даного препарату в тому, що його можна зберігати в звичайному холодильнику, в той час, як відомі Pfizer і Moderna вимагають набагато більш низьких температур, що ускладнює умови їх транспортування і зберігання.

А ось глава "Національної палати України", військовий епідеміолог Сергій Кравченко заявляє, що з міжнародної ініціативи COVAX Україна не зможе отримати жодної вакцини, тому що програма має дефіцит бюджету на 2021 рік у 20 мільярдів доларів.

Втім, ніякого офіційного підтвердження даної заяви немає. А значить, Україна може розраховувати на отримання перших доз безкоштовної вакцини вже в лютому-березні, як говорив Степанов.

Китайська вакцина Sinovac Biotech

30 грудня минулого року стало відомо про те, що Україна підписала контракт на поставку 1,9 мільйона доз вакцин CoronaVac з китайською компанією Sinovac Biotech. На закупівлю ліків уряд витратив 964,3 мільйона гривень - по 504 гривні за дозу. Здавалося б, чудова новина, але вона викликала неоднозначну реакцію у експертного співтовариства.

Справа в тому, що китайська вакцина все ще не пройшла третій етап клінічних випробувань, а отже її небезпечно використовувати. При цьому випробування, які проводяться в Індонезії та Туреччині показали ефективність CoronaVac до 97%.

Сумніви українців в правильності рішення витрачати гроші на вакцину, яка може бути неефективною, зрозумілі, проте в МОЗ уточнили, що якщо китайська компанія не пройде завершальний етап клінічних випробувань, всі сплачені кошти Україні повернуть.

"Контракт здійснюється під банківські гарантії. Тобто Україна перерахувала гроші, але це не означає, що ми вже зараз будемо отримувати цю вакцину", - сказав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Він уточнив, що поставки вакцини розпочнуться тільки після реєстрації препарату від Sinovac Biotech.

Однак глава "Національної палати України" Сергій Кравченко переконаний, що і цієї вакцини в Україні не буде. За заявою військового епідеміолога, з китайською компанією Sinovac Biotech навіть ніхто не укладав контракти.

Фото: pixabay

"Китайську вакцину ми так само не отримаємо найближчим часом, бо нас в черговий раз обдурили, тому що договір на поставку китайської вакцини від компанії "Сіновак" між собою підписали дві українські контори, ДП "Медичні закупівлі України" і ПрАТ "Лікфарм". Я думаю, що китайська компанія "Сіновак" навіть не знає про те, що дві українські фірми між собою підписали договір на поставку їхньої вакцини", - сказав він.

У МОЗ "Апострофу" спростували цю інформацію, повідомивши, що за офіційним підтвердженню компанії Sinovac Biotech, ПрАТ "Лікфарм" є єдиним уповноваженим представником виробника вакцини на території України. Закупівля препарату була схвалена МОЗ.

Таким чином, як тільки CoronaVac пройде всі фази випробувань і буде офіційно зареєстрована, а це може вже відбутися в січні в Бразилії, де відбувається третя фаза, ми протягом 30 днів отримаємо китайську вакцину.

В першу чергу препаратом безкоштовно вакцинують людей, які мають критичний ризик інфікування, і тих, хто виконує критичні функції в боротьбі з пандемією - медиків.

Переговори із західними компаніями

Отже Україна найближчим часом може отримати 3,1 млн вакцин - 1,2 млн першого траншу за програмою COVAX і 1,9 млн китайської вакцини. Ще COVAX підкине нам 6,8 млн, що загалом допоможе покрити потреби в вакцинації 5 млн чоловік. А це трохи більше 10% населення України, чого вкрай мало для вироблення колективного імунітету. Таким чином, влада повинна докупити відсутні дози.

За останніми даними, Міністерство охорони здоров'я веде переговори про закупівлю вакцини з компаніями Pfizer, AstraZeneka, Moderna і іншими. Якщо вони дадуть згоду, то найбільш імовірно, що вакцина з'явиться у нас в квітні-травні 2021 року.

Як говорилося раніше, найбільш прийнятний для України варіант, це препарат британської компанії AstraZeneka, яку можна зберігати до шести місяців у звичайних холодильниках при температурі від +2 до +8 С. За повідомленням Центру громадського здоров'я МОЗ, Україна зможе забезпечити зберігання близько 12 млн доз даної вакцини.

Така вакцина, як Moderna, вимагає -20 С і може зберігатися протягом 6 місяців, а одночасно у нас зможе зберігатися тільки 340 тис доз.

Самою "вибагливою" вакциною є Pfizer, яка потребує температурного режиму в -70 С і ця температура повинна зберігатися протягом всього ланцюга доставки. Лише в останні 5 днів перед використанням препарат може транспортуватися в холодильниках з температурою від +2 до +8 С. Під цей препарат в Україні є холодильники тільки для 67 тис доз.

Фото: Getty images

До речі, за цінами AstraZeneca коштує найдешевше - 8 дол за дві дози, що також є для нас вигідним. Вартість Pfizer дорівнює 19 дол, а Moderna - 33 дол за ампулу.

Для розуміння, в держбюджеті на закупівлю вакцин закладено 2,6 мільярда гривень. Якщо ми домовимося про придбання британського препарату, цих грошей вистачить для вакцинації більш ніж 11 мільйонів українців. Якщо додати ще 5 млн осіб, яких, можливо, вакцинують китайської вакциною, і тієї, яку передадуть нам за програмою COVAX, ми отримаємо трохи більше третини населення з імунітетом до коронавірусу. Але цього також недостатньо для перемоги над пандемією.

Гендиректор державного підприємства "Медичні закупівлі" Арсен Жумаділов недавно заявляв, що для вироблення колективного імунітету необхідно вакцинувати щонайменше 65% населення. Для цього Україні необхідно закупити орієнтовно 22 млн курсів вакцин, тобто близько 44 млн одиниць вакцин, а на це держава має витратити 308 млн доларів.

І це ще за дуже оптимістичним прогнозом, каже Жумаділов, коли середня закупівельна вартість вакцини становитиме 7 дол. Якщо від цього відняти кошти, які можуть надійти від Європейського інвестиційного банку та Світового банку - 125 млн дол, то Україна повинна витратити на щеплення від коронавірусу 183 млн дол, тобто орієнтовно 5,2 млрд грн.

Крім того, проблема ще полягає і в тому, що за нинішнім бюджетним законодавством, Україна не може заздалегідь купити вакцини, як це зробили, наприклад, ЄС або США. Таким чином, компанії-виробники вакцин повинні будуть в першу чергу забезпечувати препаратами країни, з якими вони уклали контракти набагато раніше. І коли черга дійде до України - невідомо.

Коли в Україні почнеться масова вакцинація

За даними The Economist, Україна входить до групи країн, де люди отримають широкий доступ до вакцин останніми - в період з квітня 2022 року до кінця 2023 року. Це не означає, що вакцинація українців почнеться саме в цей період: групи ризику, медики, соціальні працівники і поліцейські, найімовірніше, вакцинуються вже в поточному році.

За словами глави Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, лікаря-імунолога Федора Лапія, в групі ризику за різними критеріями перебувають близько 20 млн українців.

"Ми очікуємо близько 40 млн доз. Якщо ми говоримо про 20 млн населення, яке перебуває в групі ризику, а це половина населення України, то для того, щоб їх вакцинувати двома дозами, треба 40 млн. Звичайно, ми бачимо відсоток прихильності 50 на 50. Якщо хтось відмовиться від вакцинації, то ця доза перейде наступним людям, які перебувають в групі ризику в першу чергу", - розповів він в коментарі Апостроф TV.

Він переконаний, що вакцинація людей їх групи ризику почнеться вже в лютому. За його ж словами, є ймовірність, що який-небудь виробник або дистриб'ютор захоче реалізувати в Україні вакцину, тоді вона може бути доступна через аптечну мережу, і нею зможуть скористатися всі бажаючі. Однак цих вакцин буде дуже мала кількість.

"Існує великий дефіцит, тому що в світі зарезервовано понад 7 млрд доз вакцини і вони розписані вже на весь 2021 рік. Незважаючи на це, навряд чи можна очікувати таку кількість доз вакцини на ринку, яка була б комерційно доступною для того, щоб задовольнити попит українців", - зазначив Лапій.

Судячи з вищесказаного, масова вакцинація населення, яку МОЗ хоче провести вже до кінця 2021 року - малоймовірна.

Більш того, є ще одна - психологічна - проблема, з якою доведеться розбиратися владі: українці бояться вакцинуватися в принципі. Ускладнюють цю проблему калейдоскоп назв вакцин і скандали, пов'язані з їх ввезенням в Україну. На виході це все може закінчитися для влади епічним провалом: вакцини будуть все-таки насилу придбані, мільярди витрачені, а от бажаючих добровільно "вколотися" не опиниться...

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло