RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відкрита труна за ваші гроші: як в Україні ховають померлих від коронавірусу

Скільки коштує похорон померлих від ковіда

Скільки коштує похорон померлих від ковіда Київський крематорій Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Україну накрила третя хвиля захворюваності COVID-19. Новий штам вірусу SARS-CoV-2 виявився більш агресивним і смертельним, у порівнянні зі своїм попередником. Кількість летальних випадків б'є рекорди, за добу від коронавірусу вмирають більше 400 українців. На жаль, на смертях стали заробляти організатори похорону. Посилаючись на неіснуючі рекомендації та постанови Міністерства охорони здоров'я, користуючись розгубленим станом людей, вони нав'язують свої правила поховання, за скасування яких беруть гроші, хоча все це суперечить закону. Про що мова - в матеріалі "Апострофу".

Правила поховання від МОЗ

Коли рік тому в Україні стали з'являтися перші жертви коронавірусу, постало питання, а як ховати заражені тіла? Тоді про китайський вірус було не так багато даних, а ось панічних настроїв вистачало. На початку квітня 2020 року МОЗ затвердив рекомендації, серед яких був пункт: "Тіла померлих повинні бути оброблені дезинфікуючим розчином і поміщені в непроникний герметичний пакет-мішок". Весь список рекомендацій був опублікований безпосередньо на сайті відомства охорони здоров'я. Серед інших правил:

  • до обряду перед похованням, в разі крайньої необхідності, може допускатися не більше 10 осіб за умови одночасного перебування в приміщенні;
  • не більше 1 людини на 10 квадратних метрів;
  • під час обряду між присутніми повинна бути безпечна дистанція в 1,5 метра;
  • поцілунки тіла померлого забороняються, так як існує пряма можливість інфікування.
  • поховання або кремація тіла повинні здійснюватися в щільно закритій труні;
  • органи місцевого самоврядування здійснюють облік осіб, які були присутні при похованні.

З серпня постановою МОЗ №44 було внесено зміну, де необхідність ховати тіла інфікованих ковід в герметичних пакетах була виключно в разі надмірного утворення біологічної рідини.

Пройшов рік з початку пандемії COVID-19 в Україні, зараз в країні спостерігається третя хвиля захворюваності, яка щодня забирає сотні життів українців. І знову починають з'являтися повідомлення про те, що рідним і близьким не дають нормально поховати померлих родичів, не пускаючи їх попрощатися, вимагають помістити тіло в пакет і закриту труну, а в деяких випадках наполягають на обов'язковій кремації, хоча таких вимог не було навіть в початкових рекомендаціях МОЗ.

В середині березня 2021 року головний санлікар України Віктор Ляшко вирішив нагадати всім причетним до процесу організації похорону, що в прописаних нормах немає обмежуючих правил, як от кремація померлого або захоронення тільки в щільному пакеті.

Ляшко запевняє, що у людей є можливість попрощатися, забрати тіло і поховати рідних за звичайною процедурою, але з обов'язковим дотриманням усіх необхідних заходів безпеки. Про це зазначено в діючих правилах і рекомендаціях МОЗ.

"На жаль, в реальності бувають ситуації, коли рідні померлого повинні пройти сім кіл пекла, щоб попрощатися і поховати своїх рідних. Ще раз звертаюся до всіх, хто має відношення до процесу організації похорону. Не зловживайте розгубленим станом рідних, не спекулюйте на прописаних нормах, адже там немає обмежуючих правил, тільки кремація померлого або захоронення тільки в щільному пакеті", - написав Ляшко на своїй сторінці в Facebook.

Байове кладовищеФото: Апостроф / Олександр Гончаров

Як відбувається насправді

Дійсно, є випадки, коли співробітники моргів або ритуальних служб зловживають своїм становищем. Як розповів "Апострофу" співробітник фірми, яка займається організацією похорону, за роботу з хворими ковід можуть попросити додаткову плату. Природно, в обхід каси.

Ще одна особливість, якщо людина померла вдома, і при цьому у неї був виявлений коронавірус, в морзі не вказують причиною смерті COVID. Як пояснив співрозмовник, там можуть написати, що це була пневмонія, хоча всі розуміють реальну причину. В такому випадку ховати можна навіть у відкритій труні.

З подібним при організації похорону зіткнувся киянин Денис, у якого за невеликий проміжок часу через коронавірус померли двоє родичів. Правда, за його словами, вимоги про поховання в мішку все ж звучали, і щоб домовитися, доводилося платити.

"Починається розмова: Він же ковідний? Так, ковідний. А його взагалі-то в мішку треба ховати. А як вирішити питання? Ось стільки-то. Тримайте", - розповів він.

Таким чином похорон в Києві з відкритою труною обійшовся близько 12 тисяч гривень, а в Черкасах підготовка тіла до поховання коштувала 2 тисячі гривень, правда тут родичі вирішили ховати в закритій труні. При цьому ніяких обмежень на кількість присутніх на похоронах не було.

Тернополянин Володимир в середині березня поховав свою матір, вона лікувалася від коронавірусу у Львівській лікарні. Чоловік зазначив в розмові з "Апострофом", що, на щастя, від патологоанатомів не чув ніяких вимог про пластикові пакети і закриті труни.

"Мені сказали, що всі ці вимоги давно скасували. Маму перевезли до Львівської області, в село, де вона проживала. Я добу перебував з нею, труна відкрита, і ніяким коронавірусом я не заразився. Зрозуміло, що я не контактував з тілом, але в загальному ніяких заборон не було. Єдине, що на відспівуванні у церкві священик попросив, щоб труна була закритою. Але це пов'язано з їх внутрішніми порядками, і до того ж стурбовані парафіяни зверталися до церкви, адже похорон був в суботу, а в неділю служба. Боялися, що можуть заразитися", - говорить він.

В українських соцмережах і ЗМІ можна побачити історії людей, які зіткнулися з низкою проблем при організації похорону померлих від коронавірусу. Часто це стосується неможливості попрощатися з рідними, так як з моргу їх вивозять в закритій труні і відразу везуть на цвинтар. Щоб обійти заборони, родичам доводиться платити. Хоча в раніше згаданій постанові №44 чітко вказано, що, якщо близькі бажають побачити тіло померлого, це не заборонено, але тільки після його підготовки до поховання і без прямого контакту. А ось кремація або поховання тіла повинне проводитися тільки в закритій труні. Хоча, як показує практика, і тут можна домовитися.

Правила ритуальних служб

Обдзвонивши кілька фірм, що займаються організаціями похорону в Києві, Одесі та Харкові, "Апостроф" з'ясував, що якихось особливих вимог поховання померлих від ковіду немає.

Єдине, сума може бути на 1000-1500 вище через необхідність проводити дезінфекцію приміщень і транспорту, де буде знаходитися тіло.

Так, стандартні похорони в Києві чи Одесі на 15-20 осіб обійдуться від 15 до 20 тис. Сюди входить труна, перевезення тіла, плечова бригада, місце на кладовищі, хрест на могилу, траурний вінок та інші супутні атрибути.

З неофіційних витрат, як нам розповів співробітник ритуальної служби, можуть бути додаткова оплата санітарам в морзі від 1000 до 3000 грн, і копальникам могил, крім офіційних 3000-4000 гривень, на руки ще 1000-2000 грн. Але це за бажанням.

У Харкові ж похорони обійдуться від 13 тисяч гривень. Проте в одній з похоронних фірм нам повідомили, що не всі кладовища міста бажають приймати ковідних.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами